PDA

View Full Version : Mucenje pri verglanju...

stara_planina
7th January 2009, 06:47 PM
Marta 2007 godine nam je crkao automat za paljenje.To je bio fabricki (auto je 2001 godiste).Desilo se to po nekoj vetrometini u Dimitrovgradu.Srecom pa smo bili na nizbrdici pa sam se snasao.
Trajao neko vreme (6 meseci) pa i taj crce.Psovasmo al sta da radimo,zamenili smo i taj.I trajalo to tako do pre mesec dana.
Sada opet imamo problem pri paljenju,iz iskustva sumnjamo na automat.Mozda neko ima drugo misljenje?
Evo sta se desava. Kada verglam, ne vergla normalno vec se bukvalno muci i stenje,krene pa stane,da drugi krug pa stane i sve tako...Ali upali bez problema vec posle tog drugog,nazovi ga -stenjanja,ili kruga.
Sinoc ,posle Banje, veceri uopste nije ni hteo da zavergla.5-6 puta okretah kljuc,i umesto da vergla meni se samo upali lampica (!),sto se inace i pali pri normalnom paljenju.Ostavih ga 2 minuta,okrenu opet i on upali,opet pri stenjanju.
Medjutim jako je zanimljiva cinjenica da dok vergla, cuje se neko zvecanje, gotovo identicno kao da neki djavo udara i melo deblji lim pa zveci,i to je bas tako rasporedjeno za zveci onog momenta kada ovaj okrene krug.
Ima li neko slicno iskustvo?

Zemunac
7th January 2009, 07:32 PM
to nije odlika automata. naj pre ce biti biksne alnasera,kada verglas zbog lufta u biksni se iskosi rotor i otezano vergla uz kacenje u stator. mogu biti i cetkice,a moze biti i prljavstina u alnaseru. u svakom slucaju moras da ga skines,sve mozes da zamenis sam sem biksni. ako nemas adekvatan alat da istrnujes novu biksnu idi kod elektricara .

nemanya
7th January 2009, 07:44 PM
Najverovatnije da ti udara negde rotor o stator,to što zveči.
Skidaj to što pre možeš,jer ako spališ namotaje koštaće te malo više.

dusan
8th January 2009, 05:26 AM
probaj prvo s sigurno dobrim akumulatorom, retko ode biksna na benzincu....
ako nije pogledaj da nije na kontakt bravi da nema dobar kontakt, ili ako imas relej-kontakt-brava-anlaser(bendix) ...
probaj prvo akumulator moze biti da je na granici da umre, pa oce/nece....
kolko vidim dobro ti pali ako pali pri tako teskim uslovima, tako da je malo verovatno da si toliko u proslosti verglao da je otisla bixna ili cetkica...
srecno

Sanjin
8th January 2009, 08:08 PM
Skidaj alnaser sto bi tebi bilo bolje nego nama:):):)On te 100% zeza,a dr.Zemunac je vec dijagnosticirao i sta ga boli

jeronimo
8th January 2009, 08:50 PM
prvo probaj sa drugim akumulatorom(lakse je) a posle ostalo sto su cenjene kolege navele...

lodzin
8th January 2009, 09:00 PM
Anaser

Wahahaha

Zemunac
8th January 2009, 09:19 PM
Anaser

Wahahaha
alanser :ahaha: :ahaha:

dusan
8th January 2009, 11:38 PM
ZADNJI DIFERENCIJAL!

....
daj sto **** coveka da skida anlaser na -15C.... nema smisla stvarno!

stara_planina
9th January 2009, 12:08 AM
Zapravo, sada je u Nisu oko -6 svega.

nemanya
9th January 2009, 01:06 PM
E super,onda skini samo pola anasera..alansera..kako god :D

Niko ga ne hebe,nego samo da nema veće štete nego što je sad :)

stara_planina
6th February 2009, 01:42 PM
Bendiks i automat. Eto to je crklo.
I sad se, naravno suocavamo sa barijerom. Bendiksa imate u prodaji, ali automat je problem. Od pre par godina (ali niko ne zna od pre koliko godina) se ugradjuje Beloruski Alnaser. Automat kompatibilan za njega se vrlo tesko nalazi u Nisu, gotovo nikako. Oba dobavljaca su mi rekla da se namenski narucuju,da se cekaju i da su vrlo skupi,pa cak ne znaju ni cenu.
Jedina nada je da mi alnaser stariji model- Ruski. Sad, meni je potrebna informacija, od kada se ugradjuju Beloruski tipovi?
Moja Niva je inace 2001 godiste, karburatorka.
Zemunac, kladim se da ti ovo znas...

Dare
6th February 2009, 04:55 PM
pazi ako menjas ceo alnaser. proveri da li su isti zupcanici, da ne ostetis zamajac

stara_planina
6th February 2009, 05:12 PM
Ma gde da menjam Dare ceo alnaser ?!?
Nov kosta oko 9000 dinara !!! Bolje da krpim postojeci...
Pa samo reparacija oba predsnja sedista (tema koju sam planirao da nacnem) kosta me 60 E.

Sanjin
6th February 2009, 11:12 PM
Ma gde da menjam Dare ceo alnaser ?!?
Nov kosta oko 9000 dinara !!! Bolje da krpim postojeci...
Pa samo reparacija oba predsnja sedista (tema koju sam planirao da nacnem) kosta me 60 E.
Sjedista ne repariraj na otpadu ces za iste pare naci sjedista od drugog vozila(ford eskort,fiat,peugeot...samo od auta s dvoja vrata) koja kad ugradis miran si

Zemunac
6th February 2009, 11:19 PM
stara planina
imam vise vrsta automata. slikaj pa postavi sliku da vidim koji je,sa koliko je srafova,premeri precnik klipa u automatu....treba da imam sve modele

stara_planina
6th February 2009, 11:41 PM
Heh, Zemunac, hvala na dobroj volji. Ako mi stigne plata na vreme, u ponedeljak idemo kod majstora da skinemo ceo alnaser pa da ustanovimo dal je Ruski ili Beloruski. A onda eto i slike uploudujem.

Sanjin,
si ti 100% siguran da se sva ova sedista pasuju na Nivu? Ja odavno imam probleme sa sedistima koje planiram da resim nekako. Najbolje bi bilo da kupim neko polovno ekstra kvalitetno zapadno sediste,al ne znam dal je kod svih sirina izmedju one sipke po kojoj se kliza, isto.
Jel isti slucaj i za FIAT??

Zemunac
7th February 2009, 12:19 AM
Heh, Zemunac, hvala na dobroj volji. Ako mi stigne plata na vreme, u ponedeljak idemo kod majstora da skinemo ceo alnaser pa da ustanovimo dal je Ruski ili Beloruski. A onda eto i slike uploudujem.

Sanjin,
si ti 100% siguran da se sva ova sedista pasuju na Nivu? Ja odavno imam probleme sa sedistima koje planiram da resim nekako. Najbolje bi bilo da kupim neko polovno ekstra kvalitetno zapadno sediste,al ne znam dal je kod svih sirina izmedju one sipke po kojoj se kliza, isto.
Jel isti slucaj i za FIAT??
pa ti napisa sta ti je otislo i sta ti treba!!!!!!!!!11 kako znas ako nisi skinuo?
idem ujutru u bubanj potok,ako hoces kupicu ti automat kod rusa i dacu ti u ponedeljak kad dodjem u nish be

stara_planina
7th February 2009, 12:34 AM
Ne,ne Zemunac. U servisu su mi saopstili da je automat otisao,a u prodavnicama su mi potom rekli ove varijante sa Ruskim i Beloruskim alnaserima. Posle se nisam vracao u servis da ga skinemo i ustanovimu zemlju porekla,tj tip. To zavrsavam tek u ponedeljak/utorak.
Nemoj nista da kupujes dok ne ustanovim koji je tip alnasera.

stara_planina
9th February 2009, 08:07 PM
Zemunac, ili neko ko se razume..
Jel moze da se ceo originalni alnaser sa FIATa ubaci na Nivu?

Zemunac
9th February 2009, 09:37 PM
odgovaraju srafovi ali neznam da li ladin bendiks moze na fiatov rotor. zubi koliko sam ja upoznat nisu isti. zasto lepo ne remontujes tvoj alnaser i miran si 5 godina.....nije bre to nesto skupo. skini i posalji ga vamo za beograd da ti uradimo to

dusan
10th February 2009, 07:08 AM
bas ko poruceno.... evo jedno pitanjce..... kratko ne vezano za nivu nego za anlaser....
elem....
tako lepo crce mi jedan grejace na 123ci 200d, naravno... ja ko svaki srbin.... ma nije toliko hladno da verglam da se ugreje cilindar ...... upalice .... naravno hoce samo moras da verglas minut....
i naravno ko svaki srbin....
ma sutra cu da kupim grejac, ma preksustura... ne mogu sad guzva u gradu....
i naravno
KVRC biksna.......
... elem pitanje...
gde ima po mogucnosti negde u centru ili blizoj (>>BLIZOJ<<) okolini neki elektricar, da odem da kupim biksne....)
hvala...

Zemunac
10th February 2009, 08:40 AM
Biksne ti elektricar nece prodati vec ugraditi,idi u prodavnicu i kupi biksne,ili kod strugara da ti napravi po meri ukoliko sam radis.Znaj da biksna nova nije na meri,mora da se dovede na tacnu meru....znaci nemoz" da kupis i metnes....

dusan
10th February 2009, 02:37 PM
vec sam rasturio anlaser, pa gde sad daga sklapam da bi se neko ugradio 300 dinara za ugradnju....
ako znas bar reci gde ima elektricar... ili strugar.
ona radnja prcizne mehanike kod Borbe, "hidraulik", ne radi od prosle godine ....

stara_planina
12th February 2009, 11:36 AM
Zemunac, od srca hvala na ponudi, ali resio sam stvar.
Izgleda da hladne zime zaista jebu te automate, kao sto mi je rekao majstor.U celom Nisu su jednostavno - nestali.
Na svu srecu moj alnaser je stari tip,pa sam i jeftinije prosao sa automatom. Inace novi (Beloruski) alnaser je velicine , svega, automata za stari alnaser. Dakle, dosta je smanjen.
Osim automata otisao mi je i bendiks, kao i biksne na alnaseru.
Inace,ako se neko seca da sam rekao da mi pri verglanju nesto zveci kao zvono ili lim, to je bio metalni stitnik alnasera od izduvne grane.Naime , moj predhodni majstor, inace veoma aljkav iako kucni nam prijatelj, nije zasrafio sva tri srafa koja su drzala taj lim. Zasto?- pa dva se srafe odozgo a jedan iz kanala...on je svojevoljno izbacio iz upotrebe taj treci,jer ga je mrzilo da silazi u kanal. Ostala dva srafa bila zasrafljena ali se vremenom odvrtali,a lim poceo da jeci...
Sta ces...nikada u majstore ne mozes biti 100% siguran.

Dare
12th February 2009, 11:45 AM
Sta ces...nikada u majstore ne mozes biti 100% siguran. e to sad nisi smeo da kazes :D :D

stara_planina
12th February 2009, 12:48 PM
A evo, da Vam svima kazem jednu frapantnu stvar, zbog koje ce te me verovatno kritikovati.
Ventili na mojoj Nivi nisu stelovani...pa evo vise ni ne znam.Sigurno sam presao oko 30000 km.Vremenom sam se navikao na taj zvuk, koji je podsecao na dizel motor. Bilo je par smesnih situacija kada stanem na benzinskoj pumpi,a ovaj se razmislja dal' da mi sipa dizel ili super.Ostavio sam sinoc NIVU u Ladinom servisu u Nisu kako bi elektricar na miru sredio alnaser.Medjutim mehanicaru totalno bio neverovatan zvuk motora moje Nive, dok sam ulazio u garazu,pa me pitao dal moze on neke stvari da proveri na samom motoru.
OK-rekoh.
On covek nastelovao ventile, zategao remenicu, malo procackao karburator (za koji mi je rekao da je Samarin,a ne Nivin, sto je jako cudno jer je iz fabrike bas taj stigao).
Trosak elektricara za alnaser i mehanicara za sve ovo je ukupno bio 1600 dinara.Nije previse,rekoh sebi,pa sam pristao...
Jutros kada sam otisao po Nivu ja sam se zapanjio njenim zvukom. Znaci totalno drugaciji zvuk od verglanja do voznje. Motor je tisi,a ventili se apsoputno NE CUJU !?! Niva bez seckanja i razmisljanja razvije 100km/h (tolko sam mogao da je dzaram sa samo prekoracenih 40km/h na pravcu Nis-Banja), sto opet skoro nisam uspeo.
Ono sto se cuje iz motora (i to samo kada otvorim haubu) ,a ne bi trebalo da se uopset cuje,je sitan zvuk kao,recimo, da neki vazduh odnegde izbija.Medjutim, elektricar mi je ostavio poruku da su lezajevi na alternatoru otisli,da to stvara cudan zvuk i da bi to trebalo da se promeni jako uskoro (trosak oko 1500 dinara ruke+materijal).
Jos jedna malo zapazanje.
Iako sam ultra-zvucno ocistio karburator negde letos,on je vec pun cadji i neke vode (ne, Niva nije isla na vodu, odnosno vodonik). Kako ne bih opet trosio 20E na pranje akomulatora covek mi je predlozio da kupim neku tecnost za ispiranje karburatora koja se sipa u rezervoar direktno.Kaze da je toliko agresivna prema cadji u karburatoru da bukvalno sve procisti. Dok to ne uradim, spric dizna mi ne radi punim kapacitetom (mada i ovako ne ide lose).
Takodje u rezervoaru na dnu imam vode.Po savetu mehanicara, u rezervoar moram da sipam 90%tni medicinski alkohol da povuce vodu,a alkohol se gorivo povuci sa sobom.
Eto, drustvo, sta mislite o svemu ovome?

stara_planina
12th February 2009, 12:51 PM
... Kako ne bih opet trosio 20E na pranje akomulatora ...

Pardon, ne akomulatora vec karburatora.

Dare
12th February 2009, 01:03 PM
lezajeve alternatora zameniti ODMAH, da ne dodjes u situaciju da obradjujes rotor i da nabijas biksne, kao sto sam ja morao jer nisam na vreme ukapirao sta to zuji tamo napred a i mehanicar je tvrdio da je normalno tako (a jbg, bar na nivi znam sta je normalno a sta nije). posle me je isti taj covek ubedjivao da kupim novi alternator a ovaj da bacim. medjutim, on eto uspesno radi nekih 4-5 godina a majstora zaobilazim ;)

Zemunac
12th February 2009, 02:07 PM
1600 dinara za elektricara i mehanicara? ! To je jeftinije od ciganske pic...

jeronimo
12th February 2009, 03:45 PM
sad ti niva i manje troši a bolje ide....nego reci lepo u kom servisu si bio da znaju ljudi gde da idu a koga da zaobilaze...
džaba sam ja izgleda krečio sa onim održavanjem na 10 000 :ahaha: ali nema veze ima onih i koji čitaju :ziveli:

jeronimo
12th February 2009, 03:48 PM
[QUOTE=Jutros kada sam otisao po Nivu ja sam se zapanjio njenim zvukom. Znaci totalno drugaciji zvuk od verglanja do voznje. Motor je tisi,a ventili se apsoputno NE CUJU !?! Niva bez seckanja i razmisljanja razvije 100km/h (tolko sam mogao da je dzaram sa samo prekoracenih 40km/h na pravcu Nis-Banja), sto opet skoro nisam uspeo.
Ono sto se cuje iz motora (i to samo kada otvorim haubu) ,a ne bi trebalo da se uopset cuje,je sitan zvuk kao,recimo, da neki vazduh odnegde izbija.[/QUOTE]
sad samo sikće kao besna guja.... :vozi:

stara_planina
12th February 2009, 05:21 PM
sad ti niva i manje troši a bolje ide....nego reci lepo u kom servisu si bio da znaju ljudi gde da idu a koga da zaobilaze...
džaba sam ja izgleda krečio sa onim održavanjem na 10 000 :ahaha: ali nema veze ima onih i koji čitaju :ziveli:

Bio sam kod majstor Jugoslava u Nishkom naselju Pantalej. Rec je o coveku koji se specijalizovao za Lade, i jednom mom prijatelju servisira vremesnu Samaru, i to bas dobro ju servisirao. Na njegovu preporuku sam otisao bas kod Jugoslava.
Ko prati moje postove, primetio je da isti majstor nije umeo da resi problem stalnog proklizavanja i przenja lamele.Zapravo, definitivno bi uspeo da resi, samo da je zapazio da je zamajac kod lamele bio izdeformisan. Ali nije,a to je mene kostalo nove lamele par meseci kasnije...doduse remont je ,u mom odsustvu, bio u caletovoj reziji i po caletovom izboru kod nekog rodjaka-majstora.
Kod Jugoslava radi auto-elektricar "Suvi".Tako ga zovu,a ime mu i ne znam. Rec je inace o vojnom tehnicaru, koji zapravo ispaljuje rakete sa helikoptera (po potrebi) .Ali covek se veoma dobro razume u elektriku, i ovo mu dodje kao dodatni honorarni posao. On mi je "do konca" pregledao i sredio caletovu Rivu pre no sto sam krenuo u Montenegro za docek NG. Perfekcionista do ekstremnosti...
Preporucujem ga od srca, ali i navedenog Jugoslava. Svako ima pravo na gresku,a doduse, ovim se mnooogo povadio za taj zamajac :krs:

jeronimo
12th February 2009, 05:24 PM
he, he sve stari kadar.... :)

lodzin
12th February 2009, 11:29 PM
A evo, da Vam svima kazem jednu frapantnu stvar, zbog koje ce te me verovatno kritikovati.
Ventili na mojoj Nivi nisu stelovani...pa evo vise ni ne znam.Sigurno sam presao oko 30000 km.Vremenom sam se navikao na taj zvuk, koji je podsecao na dizel motor. Bilo je par smesnih situacija kada stanem na benzinskoj pumpi,a ovaj se razmislja dal' da mi sipa dizel ili super.Ostavio sam sinoc NIVU u Ladinom servisu u Nisu kako bi elektricar na miru sredio alnaser.Medjutim mehanicaru totalno bio neverovatan zvuk motora moje Nive, dok sam ulazio u garazu,pa me pitao dal moze on neke stvari da proveri na samom motoru.
OK-rekoh.
On covek nastelovao ventile, zategao remenicu, malo procackao karburator (za koji mi je rekao da je Samarin,a ne Nivin, sto je jako cudno jer je iz fabrike bas taj stigao).
Trosak elektricara za alnaser i mehanicara za sve ovo je ukupno bio 1600 dinara.Nije previse,rekoh sebi,pa sam pristao...
Jutros kada sam otisao po Nivu ja sam se zapanjio njenim zvukom. Znaci totalno drugaciji zvuk od verglanja do voznje. Motor je tisi,a ventili se apsoputno NE CUJU !?! Niva bez seckanja i razmisljanja razvije 100km/h (tolko sam mogao da je dzaram sa samo prekoracenih 40km/h na pravcu Nis-Banja), sto opet skoro nisam uspeo.
Ono sto se cuje iz motora (i to samo kada otvorim haubu) ,a ne bi trebalo da se uopset cuje,je sitan zvuk kao,recimo, da neki vazduh odnegde izbija.Medjutim, elektricar mi je ostavio poruku da su lezajevi na alternatoru otisli,da to stvara cudan zvuk i da bi to trebalo da se promeni jako uskoro (trosak oko 1500 dinara ruke+materijal).
Jos jedna malo zapazanje.
Iako sam ultra-zvucno ocistio karburator negde letos,on je vec pun cadji i neke vode (ne, Niva nije isla na vodu, odnosno vodonik). Kako ne bih opet trosio 20E na pranje akomulatora covek mi je predlozio da kupim neku tecnost za ispiranje karburatora koja se sipa u rezervoar direktno.Kaze da je toliko agresivna prema cadji u karburatoru da bukvalno sve procisti. Dok to ne uradim, spric dizna mi ne radi punim kapacitetom (mada i ovako ne ide lose).
Takodje u rezervoaru na dnu imam vode.Po savetu mehanicara, u rezervoar moram da sipam 90%tni medicinski alkohol da povuce vodu,a alkohol se gorivo povuci sa sobom.
Eto, drustvo, sta mislite o svemu ovome?

Nema nikakvih bitnijih razlika u Nivinom 1.7 i samarinom 1.3 karburatoru, ali....

Nivin ima veci promer usisnih dizni
Jednostranu brizgaljku za gorivo
Ima ZD emulzione dizne na oba grla
Ukupno tri vakum mustikle na telu, jedna za razvodnik palenja i dve za EGR ventil, koji je u principu kako pojedinci sa foruma kazu visak :ahaha: :ahaha:

stara_planina
13th February 2009, 09:53 AM
Heh, hvala na korisnom zapazanju Lodzin !!!
a sada nam otkrij tajnu, cemu ti sluze oni "ekvalajzeri" zasrafljeni na donjoj polici ispred suvozaca? Jel to radio-stanica?