PDA

View Full Version : Startovanje na kablove

Dr Bouz
25th December 2008, 10:34 AM
..i naravno, ono shto sam prvi dan provalio da ce mi se nekad desiti (naravno, losh potencijalni scenario je bio: "ja negde u p.majchinoj u planini gde radio talase ne interesuje da dodju sam ostavio upaljeno svetlo i izduvao akumulator".
-realni scenario: sve to, samo pred zgradom :) - juche provalim da sam preksinoch ostavio svetlo. (o ponosita zastavo, kojoj bez kljuca radi jedino pozicija, o zashto umrla si ti... :) ).
i sad probam da kresnem na kablove, medjutim neche da zavrti. -iz od napred se chuje neki verovatno uklopni rele kako klikche, ali nece da ga zalepi.
jel' to odlepio rachunar usled nemanja struje, pa treba neko vreme da se dozove mozgu, ili imamo neku drugu ideju?

lodzin
25th December 2008, 10:43 AM
Odprilike da si lose prikacio kablove pa jako slabu struju vuce. Kljesta + stavi odmah na tvoj + od akumulatora,a - (masu) najbolje ti je da zakacis negde direktno na motor...I taj od kog uzimas struju obavezno da vrti upaljen motor do 2000 rpm dok ti startujes.

Dare
25th December 2008, 11:23 AM
to je to, ili su mozda tanki pijacarski kablovi.
meni kad se oprazni aku, pa nece da vergla, stalno centralna brava brljavi. otvori-zatvori :D i samo skljoca tako

Dr Bouz
25th December 2008, 11:43 AM
^^ lodzine, koliko se secam, ovo je losh savet - da "ispravan" auto radi, dok startujesh neispravan.
razlog: elektropokretach povlaci jako veliku struju (tipa 100+A) - a generator koji puni akumulator, chak i na velikom broju obrtaja nema 100A, rekao bi ja (ali proverichu tachnost ove teorije).

pa ne znam - ono kablovi su novi iz radnje, i izgledaju vrlo pristojno.
druga stvar koja mi je pala na lobanju je da je eventualno taj drugi akumulator premale snage za da zavrti njivu.

dinno
25th December 2008, 12:10 PM
Samo kablovi!!!

NadaLiva
25th December 2008, 12:43 PM
Bouze,

Ja uvek kazem donoru da upali auto pre paljenja na kablice. Kada mi je stari akumulator rikno cak je i jugo od drugarice bez problema upalio nivu. Nije eksplodirao or somethin'. :)
Probaj i da malo stisnes gas dok vergla (ako vergla).

U krajnjem slucaju mozes upaliti i na gurku, tj. da te neko povuce sajlom.

Sanjin
25th December 2008, 01:30 PM
[QUOTE=Dr Bouz

pa ne znam - ono kablovi su novi iz radnje, i izgledaju vrlo pristojno.
druga stvar koja mi je pala na lobanju je da je eventualno taj drugi akumulator premale snage za da zavrti njivu.[/QUOTE]
Ovi novi kablovi koji su se pojavili na trzistu izgledaju pristojno ali ih je kinez napravio kao da su visokonaponski,debela izolacija,a tri licne unutra :krs:

Dare
25th December 2008, 02:27 PM
sta da kazem, ja sam razmenio aku od nive i Yuga, jer nivina varta je ne pali, ali zato pali yuga; a yugov BH od 36 ah pali :D

bitno da se kotrlja:D

Dr Bouz
25th December 2008, 02:39 PM
pa izgleda da je brat kinez stvarno opravio kilave kablove..

Dare
25th December 2008, 03:07 PM
kineski kablovi izgledaju kao i dobri, debeli, sve kao OK. Ali unutra imaju samo 4-5 licni, a okolo plastika da poveca debljinu. Mora da je bakar skuplji mnogo :D

lodzin
25th December 2008, 07:49 PM
A pritom mora da su krokodilke od savijenog lima!!!!!!!!!

lodzin
25th December 2008, 07:52 PM
[QUOTE=Dr Bouz]^^ lodzine, koliko se secam, ovo je losh savet - da "ispravan" auto radi, dok startujesh neispravan.
Gresis, ovaj gresis grdno sinko.....

Sta mislis da donatoru ispraznis akumulator od verglanja pa da i ti i on u tandemu trazite treceg....

:ahaha: :ahaha: :ahaha: :ahaha:

Dare
25th December 2008, 07:55 PM
pa ako ne upalis posle 10-ak sekundi verglanja, glupo je i da verglas do ispraznjenja. jednostavno znaj da ti auto nije ispravan

Darko
25th December 2008, 07:56 PM
Kubla je zakon! :cool:

Darko
25th December 2008, 07:57 PM
Kubla je zakon! :cool:
EDIT KURBLA :krs:

Dr Bouz
25th December 2008, 08:11 PM
pa ako ne upalis posle 10-ak sekundi verglanja, glupo je i da verglas do ispraznjenja. jednostavno znaj da ti auto nije ispravan

igzektli - ja se divim ljudima koji su do te mere volovi da verglanjem uspeju da izduvaju akumulator. takvim gradjanima bi opushteno zabranio da voze neko vreme, i poslao bi ih na prisilno opshtetehnicko obrazovanje.

anyhow: bio dakle ortak sa njegovim (isto kita) gajtanom, i valjanim akumulatorom - svetla sijaju zlo, i alarm i svi potroshachi rade zlo - dakle dobar je definitivno prenos struje, al' neche da kresne - samo klikche, ali ne brava, nego negde napred - kao da elektromagnet u starteru ima neki problem (tipa neche da zaklopi rotor od startera(i da ga pokrene))

dakle bracho draga, ja sam ranjen, i to direkt tamo gde najvishe boli - u auto. :):)

lakiee
25th December 2008, 08:35 PM
igzektli - ja se divim ljudima koji su do te mere volovi da verglanjem uspeju da izduvaju akumulator. takvim gradjanima bi opushteno zabranio da voze neko vreme, i poslao bi ih na prisilno opshtetehnicko obrazovanje.

anyhow: bio dakle ortak sa njegovim (isto kita) gajtanom, i valjanim akumulatorom - svetla sijaju zlo, i alarm i svi potroshachi rade zlo - dakle dobar je definitivno prenos struje, al' neche da kresne - samo klikche, ali ne brava, nego negde napred - kao da elektromagnet u starteru ima neki problem (tipa neche da zaklopi rotor od startera(i da ga pokrene))

dakle bracho draga, ja sam ranjen, i to direkt tamo gde najvishe boli - u auto. :):)

meni je tako bilo akumulator nazmicen do daske a vergla alnaser desetak sekundi i stane i samo klikce, prikljucim ga na starter a ono isto sve dok nisam skinuo gov.o alnasersko i odneo kod shtrokavog elektricara. neznam sta mu je radio al sad je ok pali. A kablove sam napravio od shvajs aparata (kablovi debeli) i najvecih krokodilki koje su bile na buvljaku

Dr Bouz
25th December 2008, 09:31 PM
i moja neka preliminarna dijagnoza je da je alnaser na neki nachin u qrtzu. e sad shta mu je - videchemo. (jer svi ostali detalji onako "na bombaka" - rade kako bog miluje - ono shto se da proveriti (alarm/svetla/brisach/pumpa za chorbu/....) - znaci samo alnaser neche da "shkljocne" i da zavrti.

Dare
25th December 2008, 09:38 PM
moje iskustvo sa starom nivom je slicno. aku star, nece da pali. OK, kupim nov, stavim, ali opet lenje vergla, onako bas tromo a nekad ne moze da obrne. Razlog: u statoru kod alnasera valjda ima 3 kalema. Od njih 3 bila su ugljenisana 2. Zamenjen ceo stator nekim starim, ali dobrim i da vidis kako je vrtela... gasi crvene lampice jos dok vergla !

lodzin
25th December 2008, 11:21 PM
@ Dr. Bouz

Ako alnaser klikce ondak je problem u automatu alnasera. Lek = autoelektricar

Rookie
25th December 2008, 11:32 PM
Dragi Dr. Bouz,

Upravo mi se desila potpuno ista stvar pre dvadesetak dana. Ostavio ja, kreten, upaljena svetla. Dosao zet sa novim kablovima. U njega masina jaka, ozbiljna (mercedes 500, neki, ne znam koji), akumulator k'o u kamiona. Spojimo mi - nista! Samo klikce, kao kod tebe. Probali vise puta, ni makac. Zovnem ja coveka od koga sam kupio Ladu (koja je jos pod garancijom), kaze on, nema taj (mercedesov!) akumulator snage. Probaj na gurku, ali palis trecom. Probali mi i na gurku, i zaleteo se ja niz Resavsku ulicu - ma, ni da pomisli! Jos noc, sitna kisa pada, ja bez svetala prelazim raskrsnicu kod Beogradjanke i zavrsim u parku ispod SKC-a. Stize me zadihan zet, kaze: "Zvao sam!" - "Koga si zvao?" - kazem ja, on odgovori da je zvao svog dobrog druga autoelektricara koji mu je sve objasnio. Ja malo skeptican, znam tog elekricara, znam da bas nema iskustva sa ladama. "Sta ti kaze?' - "Kaze da nove Lade ne mogu da se pale na gurku, nego da mi opet spojimo kablove, da ti punimo akumulator 15-20 minuta i da ja turiram svoju masinu. Kaze, da treba duze vremena da se taj akumulator napuni."
I sta mi je drugo preostalo, osim da se slepam ne znam ni kuda? Stanemo mi uredno na zelenu povrsinu parka, spojimo jos jednom kablove, upali zet mercedesa, poce da ga turira, ja izasao na kisu da zapalim cigaru (zet je zakleti nepusac) prodje petnaestak minuta. Sednem ja za volan, dam kontakt, ima kontakt samo se ne cuje onaj karakteristican zvuk pumpe za benzin. Kresnem i upali se Lada!!! Od te veceri Roda, autoelektricar je moj heroj!
Naravno, kad sam startovao kola, upalila se lampica "check engine", ali se posle tridesetak kilometara voznje (vozio sam se do Aerodroma i nazad ne bi li se napunio akumulator) ugasila. I posle, nisam imao nikakvih problema.
Izgleda da je dobri Roda u pravu. Pokusaj da duze punis svoj akumulator pre nego sto pokusas da upalis lajku.

lodzin
25th December 2008, 11:47 PM
E to su onda neke necastive sile u pitanju, i bas kod injektorki...

AMBURATOR RULES!!!!

milE
26th December 2008, 12:20 AM
Bouze, probaj ti opet ali sa krštenim kablovima. Imao sam slučaj sa starom Nivom, zaboravio svetla na parkingu i skroz ispraznio akumulator. Probam jedne kablove, izgledaju ok, novi, ništa. Kinez :krs: Drugi kablovi od drugog čoveka, isto novi kinezi samo malo drugačiji, isto, pale se lampice ali neće da vergla. Samo okrene dva kruga i udavi se. Zovem kuma, dođe on sa kablovima starim 30 godina, zamašćeni, pocrneli, pravljeni u Titovo vreme. Zakačimo, ključ i vrm vrm, ko mina. Ne verujem da ti je baš sad crkao anlaser, a ako jeste onda si baš baksuz :ahaha:

wrm
26th December 2008, 01:11 AM
Imao sam zadovoljstvo da ispraznim par puta akumulator, a jedno vreme mi se sam praznio zahvaljujući jednom neispravnom releju, pa je moje iskustvo da uvek mora onaj drugi auto da radi da bi ja moj uspešno startovao i uvek ali uvek mora neko vreme da drži na klemama.

Kod jednog stranca sam video skroz dobru spravu, ubodeš je u upaljač i ona laganica puni akumulator. Ima svoj akumulator i kad pritisnesh dugme oko 20min
treba dok uspostavi dovoljni kapacitet isprznjenom akumulatoru za start. Bar kod mene.

Kakava su vaša iskustva sa onim starter spravama sto vežeš na kleme ?

dusan
26th December 2008, 03:23 AM
kratka demistifikacija problema sa akumulatorom.

evo kratko kratko kratko objasnjenje sta se ovde desava.

olovni akumulator ima sledece HEMIJSKE karakteristike koje stvaraju ove misterije.

u principu ovako..
1. akumulator moze da izdrzi maximalnu (navedenu struju praznjenja npr 300A), a da pri tom ne padne napon u celijama ispod 7.2 (za akumulator sa 6 celija) to je maximalna struja koju moze akumulator da da, a da pri tom ne osteti elektrolit (kiselinu) ili elektrode (ploce) u sebi
2. druga karakteristika je kapcitet, to je maximalna energija koju akumulator moze da da pri praznjenju od 25A u vremenu, to je ono sto pise npr 45Ah, a da pri tom ne dodje do ostecenja elektrolita ili elektroda, pri cemu minimalni napon praznjenja ne sme da padne ispod 10.8v

e sad sta se desava ...
elektrolit sam po sebi nije nesto sto traje beskonacno pogotovo s obizirom da se nalazi izlozen uslovima -20 do +80 C ili vise tako da je hemijski nestabilan u dugom vremesnkom intervalu npr 1000 dana (oko 3 godine)

kada se promeni karakteriska elektrolita menja se i karakter krive napona u zavisnosti od struje praznjenja, to se vidi ovako... iako stari akumulator ima 12.3V kada je pun mozes da vergla znatno krace vremena nego nov, (kapacitet akumulatora pada, znaci ne moze vise da se prazni istu duzinu vremena, nije vise 55Ah nego je sad 20Ah)
ovo se desava do odredjene granice, kada karakteristka krive toliko drasticno (strmina krive) pada da se akumulator usled praznjenja kroz vazduh toliko brzo prazni da posle nekoliko sati posle punjenja napon akumulatora padne na 10.8v

ovo je ono sto cesto zbunjuje, npr izvadish akumulator odneses kuci napunish, kaze 12.3v, odneses stavis u auto upali ... sutra ujutro opet nece.

e, sad sto je ovo vazno, evo superkratko objasnjenje
ako zaboravis svetla i svetla trose energiju akumuliranu u akumulatoru, akumulator ces MOCI da napunis samo AKO nije pri tome ostecen, ostecenje ce nastati ako se akumulator isprazni ispod 10.8v, to NE znaci da ce akumulator biti POTPUNO unisten, moze biti delimicno ostecen, ALI svako zaboravljanje svetla stvara KUMULATIVNO ostecenje, znaci sto duze vremena u toku radnog zivota akumulator se akumulator nadje ispod 10.8v to je VISE ostecen.
ovo ne znaci da ce da vam akumulator crkne ako zaboravite poziciona preko noci, jer poziciona trose manje ampersati (Ah) nego sto je vas akumulator deklarisn (obicno).
ovo je posledica hemijskih proces u akumulatoru

postoji i druga mogucnost ostecnja akumulator, to je ostecnje geometrije, ukoliko prekoracite onih, gore navedenih 300A npr za obican nivn akumulator, pa na primer, pokusate da upalite mercedes 300d na taj akumulator, usled velike struje doci ce do krivljenja i/ili kidanja elektroda u akumulatoru, mada je ovo vrlo retko da se desi, to je drugi parametar koji proizvodjac garantuje... (ovo cisto da bude kompletnije)

--- e sad objasnjenje sta se desava u ovom slucaju
covek koji je zaboravio svetla vise puta, i dostigao zbirno obstecenje gde ce akumulator posle kratkog vremena usled zanemarljive sturje kroz vazduh i kroz ostatke elektrolita na akumulatoru brzo da izgubi 'napon' (nekoliko sati stajanja bez punjenja), ili ukoliko akumulator samo kaze klikklik... i nista...
u ovom slucaju kapcitet neke od celija ili vise njih je toliko smanjen da ne moze da zadrz ne nekoliko AmperSati nego nekoliko AmperSekundi.
a to se desava kada se vise puta, ili jednom ali u duzem trajanu akumulator isprazni ispod 10.8V

--- sta raditi, kad zaboravis sveta, ili upaljac ili nesto vec, radio
kad vidis da auto nece da vergla, ili vergla slabo, PRVO izmeriti koliki je napon na akumulatoru kad skines kleme, ako je vise od 10.8V onda si SIGURAN, ali ako NIJE sta onda.
ako je iznad 10.8V samo odnesi kuci i napuni, ili gurni auto, pa ako je dobar alternator za jedno pola sata voznje sve je u redu.
ako je ISPOD 10.8V onda odnesi akumulator kuci, stavi na punjac, (ili provozaj 1/2sata), pa skini sa punjaca (ili kleme), ostavi auto jedno 3-4sata, pa PRE nego sto ponovo zaverglas, napon MORA biti 12V do 12.3V ako nije ili je 10.8, akumulator BACI i kupi novi.

--- sta raditi s akumulatorom koji je UNISTEN (manje od 10.8V), a nalazis se u situaciji gde ne mozes da kupis drugi.
to je ovaj slucaj s kablovima, e sad opet 'kratko' objasnjenje.
struja koja protice kroz kablove (provodnik, a NE ukupna debljina kabla) direktno zavisi od precnika kabla i to KAKO?
sto je kabl tanji, to je njegov OTPOR veci, te je PAD NAPONA na samom kablu VECI.
sto je kabl duzi, to je OPTOR veci, ... isto kao i gore..
sto je kontakt manji to je isto otpor veci... itd...
znaci dobar kabl ima veliki precnik provodnika i veliku dodirnu povrshinu na kljestima i veliku dodirnu povrsinu gde kljesta stezu za kleme.
OVO NIJE TACNO ZA SVE KABLOVE KOJE MOZES DA KUPIS ZA 1000din.
odprilike za cca 200A treba ti kabl od 15mm(kvadrat) takav kabl idi kupi na buvljaku za uzemljenje, kupi lepa velika kljesta koja imaju velike povrsine gde stezu.
paznja bakar KOSTA tako da taj kabl npr 5 metra ima da kosta oko 2000din ... ili slicno.
ovakav kabl ima da upali s drugim akumulatorm bez rada motora....

---e, sad ko da se bakce da pravi sam kabl itd.

treba ti da hitno upalis kola, akumulator je unisten, sta mozes da uradis.
1. moras da ga napunis minimalno toliko da nekoliko minuta moze da drzi upaljen komjuter (12v) na samo kontaktu (ako je injection ako je karb, moz i manje)
2. mozes da gurnes auto pa da upalis (posle nekoliko minuta punjenja iz drugog auta)
3. mozes da punis iz drugog auta npr 1/2 sata (onda ce se akumulator delimicno napuniti) pa da zaverglas i upalis
(pri ovome mora da bude upaljen drugi auto ili ces da izpraznis akumulator drugog auta, i pri tom da ne napunis svoj (kako kad bi hteo da napunis dve flase iz jedne flase bez dolivanja u prvu flasu, iliti zakon odraznja energija)

ako nemas dobre kablove NE MOZES da upalis ne tudj akumulator, poenta ovoga je da dopunis svoj akumulator.

evo ja silno ovde ispisah, ovo je kratko kratko, nadam se i jasno objasnjenje sta/kako/gde kad nastanu problemi s akumulatorom..

jeronimo
26th December 2008, 09:14 AM
dušane svaka čast ... hteo sam da dodam da se injektorke isključivo i ponovo ponavljam isključivo pale bez gasa(inače motor ne zna da treba da dodje u stanje starta i ler gasa kriv je tps koji je previše otvoren u konkretnom slučaju) kada se napon na akumulatoru 10.8 i veći ,pale kao mina (naravno posto se sačeka da pumpa odradi svoje)... znači varijanta :
a ) skinuti akumulator i dopuniti isti ...

b) koristiti kvalitetne kablove i ispravno vozilo za pokretanje

c) nive sa dir ubrizgavanjem pale na gurku tako da je konstatacija cenjenog električara netačna (više puta palio službene na istu) samo je ako je akumulator totalno uspražnjen potrebna duža nizbrdica da bi se postigao koliko toliko stabilan napon za rad elektronike...

NadaLiva
26th December 2008, 10:43 AM
E'o i ja da potvrdim da 1.7i lade pale na gurku/slepovanje bez problema i u drugoj. ;)
Ko ima aktiviranu blokadu motora sa cipom, ne pomaze gurka ako je accu mrtav, jer zastita nece dozvoliti paljenje motora.

jeronimo
26th December 2008, 10:45 AM
bas tako ...

jeronimo
26th December 2008, 10:46 AM
zato postoji opcija da se isključi imobilizator....

BOSKE4x4
27th December 2008, 01:50 AM
Sve ovo moze i krace.....

Vek trajanja akumulatora je oko tri godine, posle toga ga zameniti iako deluje ispravno.

Dr Bouz
29th December 2008, 02:08 PM
^podrzavam ovaj bosketov stav . konkretno ja sam u fazonu black horse akumulatori - bukvalno traju par dana do iza isteka garancije (valjda je 36 meseci).
anyhow, dijagnoza je bila dakle "ovaj alnaser je u penisu, neshto se on prilepio".
i nishta, dosh'o ortak sa boljim (starim) kablovima - i isto = click click.
onda ja izvukoh adut shtanglu iz gepeka - te rekoh ja click click po alnaseru, i gle chuda - zapalio iscuga. i nishta, obrno 1 krachi krug, i kao bi bi o.k. ondak pak sledeche jutro je radio bez blama, ondak pak u subota/nedelja (bilo hladno) radio bez blama, i videcemo sad kako che da radi (a tvrdim - radiche normalno).