PDA

View Full Version : snaga alternatora u niva-i ...

wrm
16th October 2008, 01:00 AM
zanima me koju snagu moze da proizvede alternator u NIVA-e ...
zanima me koliku muziku moze potera i slichno ...

The-Had
16th October 2008, 01:37 AM
Pazi ovako, ja kao opterecei manijak za karabudzenje ruskog poluoklopnog vozila AKA (NIVA), mogu da ti posvedocim da trpi 9x55w farova (preko releja obavezno) + magnatovo pojacalo od 4x 120w sinusa bridzovano na woofer i 6 pratecih zvucnika procecne snage 40w sinusa. posteno svetla malo igraju u ritmu basa ali ..... nije lose zameniti akumulator od 55 sa onim od 60 nesto A i to pije vodu :krs: :ziveli:

wrm
16th October 2008, 01:40 AM
znachi mali proizvodjach :0 hvala :)
a za releje .. naravno .. mene da pitaju ja bi svako svetlo na releje :0 .. ali chitaj svako svetlo svoj relej .. pa jedan relej koji pobudjuje ostale releje .. maximalno rasteretjenje prekidacha :)

The-Had
16th October 2008, 01:43 AM
moj majstor elektricar je hteo da se obesi kad je pogledao sta sam sve prepravio a narocito oko releja................

lakiee
16th October 2008, 01:53 AM
Pazi ovako, ja kao opterecei manijak za karabudzenje ruskog poluoklopnog vozila AKA (NIVA), mogu da ti posvedocim da trpi 9x55w farova (preko releja obavezno) + magnatovo pojacalo od 4x 120w sinusa bridzovano na woofer i 6 pratecih zvucnika procecne snage 40w sinusa. posteno svetla malo igraju u ritmu basa ali ..... nije lose zameniti akumulator od 55 sa onim od 60 nesto A i to pije vodu :krs: :ziveli:

a i motor kad je na leru radi u ritmu basa.

wrm
16th October 2008, 01:57 AM
to se reshi sa recimo nekom varta-om od 62 ili 64A onaj akumaltor sto ima 600 oznaku :)
ili jache i netjesh imash frke to sa strujom :")

The-Had
16th October 2008, 01:57 AM
za divno cudo i ne bas, jedio ako i ovako malo stuca ali ako je ler na mestu i na nekih bar kod mene 700 - 800 rpm nije frka, naravno nikad ne palim sve potrosace od jednom i na max

The-Had
16th October 2008, 01:58 AM
ma meni je crno zdrebe od 60 i nesto A sasvim ok

wrm
16th October 2008, 01:59 AM
ja sam primetio da kad ubacim kljuch u kontakt i pre samo verglanja
drzim tipa 3 sekunde umesto pola sekunde... mnogo lakshe pali na gasu :) ...
sto se ogleda na cimanju alansera + praznjenje akumulatora

lakiee
16th October 2008, 02:01 AM
a video sam kod druga stavio dva akumulatora, negde su oko 50-60a

wrm
16th October 2008, 02:03 AM
huh .. hteo sam ja to ..
ali problem je elektronika koja to dopunjuje ravnomerno itd...
kao i kad stavish sve to .. ima neke gubitke itd..
elem.jeftinije mi je zbudzim neki 100Ah ili slichno :)

The-Had
16th October 2008, 02:03 AM
ima li potrebe za 2 kom. ? da ne preterujemo......

wrm
16th October 2008, 02:05 AM
pa pazi.. savrsheno bi bilo kad bi imao jedna mali .. tipa 40Ah samo za startovanje
a muziku da nabacim na veliki :) i svetla itd..
ili jedan od 40Ah samo za muziku da moze mi svira dok se ne isprazni a da ne razmishljam o startovanju :) .. a uvek imam i opciju da uzmem starter onaj :) ..
puni se na 220V i dajte ti struje u trenutku da ga poterash :)

The-Had
16th October 2008, 02:08 AM
dok motor radi i ako lepo puni ili ti daje struju akumulator i nije presudan ali ako hoces da se ludiras kada je motor ugasen........ e to je vec neki drugi padez

wrm
16th October 2008, 02:10 AM
pa ono ... odem sa ortacima na koshutnjam.. spustim terenca uz mesto gde roshtiljamo :)
imam pozadi ispod sedishta pojachalo ... i izbacim 12" woofere u kutijama na krov :)
i lepo ceo dan nam sviramuzika dok spaljujemo meso :)
e sad imam ja josh pojachal ai zvuchnika ali nesmem zbog akumlatora :)"

The-Had
16th October 2008, 02:16 AM
ma kapiram te ja odicno nego sad tu ima ono pravo i onih pomocnih resenja, ali kako je kinta obicno povezana sa pravim resenjima i obicno boli po dzepu idemo na KARABUDZEVINE ....... :-) nabavi onaj prenosni starter za svaki slucaj, gruvaj muziku umereno (ako je to moguce), povremeno upalis masinu na desetak miuta i to je to

jeronimo
16th October 2008, 08:54 PM
ja sam primetio da kad ubacim kljuch u kontakt i pre samo verglanja
drzim tipa 3 sekunde umesto pola sekunde... mnogo lakshe pali na gasu :) ...
sto se ogleda na cimanju alansera + praznjenje akumulatora
proveri pritisak benz pumpe...

wrm
16th October 2008, 09:56 PM
the-had: pa to tjem i da radim :)
jeronimo: druze .. na benzinca pali ko mina .. gas je problem .. kod mene kad radi na gas (LPG ili ti TNG) ondak on drzi pumpu ugashenu ... da dodam daje gas izveden na usisnik vazduha a ne na dizne :)...

jeronimo
16th October 2008, 11:07 PM
znači venturi, moja graška....

Sanjin
20th October 2008, 10:27 AM
Koliko se ja razumijem u medicinu,a za ovo bas i nisam tele,ne radi to bas tako.Alternator kao takav u voznji proizvodi struju za potrosace i dopunjuje akumulator,medjutim pri povecanoj potrosnji REGLER koji niko ovdje ne spomenu gasi punjenje i akumulator postaje dodatni izvor energije i zbog toga pije vode ova tvoja o zamjeni akumulatora.Da je drugacije,da alternator sam to sve podmiruje ne bi imao potrebe stavljati jaci akumulator :) Po meni snaga alternatora se ogleda u tome koliko on moze podmiriti prije nego mu akumulator pocne pomagati
:ziveli:

nemanya
20th October 2008, 12:38 PM
To je otprilike to.
Alternator bi trebao da podmiruje potrebe svih fabričkih potrošača uključenih istovremeno,a da se ne ispomaže akumulatorom + malo predimenzioniranja zbog rezerve.

Generalno, za sve jače od fabričkih normi,ili jači alternator ili jači akumulator.