View Full Version : Gas se sam dodaje.
hunter1
30th July 2008, 11:13 AM
I ko sto neko rece nema lubavi bez bola :krs: samo sto ovo vec prelazi u mazohizam.
vec dva dana dana kad vozim recimo malo duzu relaciju oko 20-30 na autoputu i kad stanem i ubacim u ler i motor znaci radi desava se da se gas sam dodaje i oduzima odnosno obrtaji motora rastu i padaju bez da dodajes ili oduzimas gas i upali se cek engine. i jutos sam bio u servisu ocatali su ecu i nista samo je pokazalo da ima presiromasnu smesu a konkretno za ovo su mi relki da je najverovatno lermotor ili step motor ali nisu bili sigurni i jos su mi rekli da sve probleme koje imam su zbog plina :krs: i onda sam ih ja otero u pm.i tako to i sad treba da trazim neki posten servis :( sta mislite o ovome.
Zemunac
30th July 2008, 12:14 PM
Step motor naj verovatnije
Uros Piperski
30th July 2008, 08:39 PM
Ocisti step motor i leptir gasa
jeronimo
30th July 2008, 08:55 PM
to što ti se deršava mi je sumnjivo na falš vazduh(negde usisava posle protokomera) proveri sve spojeve i šelne na usisu, isto hoće da se manifestuje posle loše podešenog plina...
da bi ovo zadnje eliminisao prebaci na benzin i resetuj sistem, ako se posle par stotina km ne javi problem onda je plin uzrok . ako se ponovi i na benzinu(sistem naravno sve vreme fiksiran na benzin) onda je ono prvo...obavezmo proveri creva od usisa i iberlaufa(veliki i mali) kao i od ventila absorbera(ona kockica na usisnoj grani od koje idu dva crevca pored sajle gasa) da neko nije začepljeno ili puklo...
Midian
30th July 2008, 09:25 PM
Imao sam ja takvih problema,ustanovljeno da uvlaci falsh vazduh.Sredi se ocas posla
hunter1
1st August 2008, 11:35 AM
E pa ovako prebacio sam na plin i resetovao ecu klemom i evo vozim vec 100 km. i opet se ponavlja ne uvek i svaki put kad stavim u ler ali nekoliko puta za ovih 100 km, creva sam proverio onako odokativno i nemogu da primetim nesto,moracu da ih proverim detaljnije i najverovatno cu promeniti i stepmotor posto ga imam vec.
jeronimo
2nd August 2008, 09:08 AM
valjda si prebacio na benzin nije valjda da injektorku pališ na plin...? :eek:
moguće da ti je prsla gumica na step motoru onda tu vuče...
(inače falš vazduh je 99% ako je sad stalno na benzinu) rupica pože biti par milimetara tako da dobro otvoriš okice da bi primetio...
Midian
2nd August 2008, 12:03 PM
Zar "I" moze da pali na plin?Kod mene se to jos nije desilo
hunter1
2nd August 2008, 04:36 PM
Jebiga lapsus svakako na benzin sam prebacio, uvek pali na benzin.
jeronimo
2nd August 2008, 06:03 PM
:) može i injektorka da se pali direktno na plin(po posebnoj proceduri) ali nije dobro po plinsku instalaciju a i motoru ne prija....
Zemunac
2nd August 2008, 06:35 PM
Zasto ne prija motoru? Ja voyagera palim direktno na plin i nebuni se. Imam brc prekidac sa tri polozaja..1benzin.2benzin/plin.3plin.
Malo off topic
Na putu sam za ohrid,sa amerikancem:-) 208 km 45 litara plina,160km/h+klima.uzasno mnogo
jeronimo
2nd August 2008, 07:03 PM
pa jer ako je loš atifriz zalediće u isparivaču....(otežano zagrevanje motora)
a može i da grune u usisnoj grani i razbuca sve(pravi se siromašna smeša dok motor ne povuče dovoljno plina...
potrošnja od 22.5 lit na 100 (otvoren put)bogami mnogo ....
jel bar natovaren :)
Zemunac
2nd August 2008, 07:24 PM
Ma jok,prazan,90litara benzina je sav tovar,plus ja ,znaci kao 3 prosecna putnika:'(
jeronimo
3rd August 2008, 07:31 PM
misliš tri dobra kineza.... :ahaha:
hunter1
4th August 2008, 01:17 PM
Juce sam smenio step motor ocistio sam kanal gde radi step motor bilo je dosta garezi leptir za vazduh je bio cist sva sam creva pregledao i zatego ih dobro i ujutru je bilo dobro sauh se dobro ukljucio i bilo je ok i poceo sam opet na plin da vozim do malo pre i onda opet ista pesma opet gas se sam dodaje i oduzima :krs:
:bum: :bum:
hunter1
7th August 2008, 12:33 AM
Sta je bre junaci gde ste :confused: izgleda za moju nivu nema leka moracu sam da se snalazim kako znam, a neznam puno :krs: cak i Jeronima nema a i Zemunac se usutao a imamo i plinadziju na forumu i on cuti.A ja moram da patim :ziveli:
Zemunac
7th August 2008, 07:32 PM
da umem na daljinu da ti pomognem pomogao bi ti. jebi ga,pricali smo onu vece u skoplju ali sam ja zurio dalje.....aj ti lepo dodji do nas,zvaceno plinadziju,jeronima i jos po nekog....pa ce da je opravimo....
Sanjin
7th August 2008, 11:28 PM
A mozel biti,ovo samo onako dajem kao mogucnost,da ti je neko crijevo malo ciknulo,napuklo...Jer koliko ja znam o injection sistemima,a prilicno su me svojevremeno izhebali (sad je niva hvala Bogu karburatorka),zrak odnosno dihtovanje sistema istog je osnov pravilnog rada.Jeronimo je par postova prije falsiranje naveo kao mogucnost...A i WD-40 nekad radi cuda,raskonektuj sve i naprsci njime svaki konektor.
jeronimo
8th August 2008, 08:11 PM
ja se izvinjavam sto me nema :) (trenutno sam u kotoru) inace ako na benzin radi dobro a lose na plin treba da odes do servisa koji je ugradio plinski uredjaj... podesavanje nije pravilno :eek:
hunter1
8th August 2008, 09:40 PM
I na benzin i na plin radi isto bio sam kod plinara promenio mi dizne stavio manje i podesavao. i opet ne radi kako treba. :(
Sanjin
8th August 2008, 11:23 PM
Po meni ili zrak ili struja....
hunter1
15th August 2008, 04:04 PM
E sada stvari stoje ovako posle resetiranja Eku-a 20 min.bez minus kleme Nivu vozim samo na benzin preko 300 km i do sad nemam nikakvih problema sa ler gasom. znaci na benzin je ok. e sad na plin pre nego sam presao samo na benzin bio sam kod plinadzije i on je opet smanivao dizne po drugi put vise, i stelovo kompjuterski plin i opet nista.znaci da plin nesto nevalja
plinadzija
15th August 2008, 06:27 PM
Reci mi kakv plinski sistem ti uopste imas na ladi. Po prici rekao bih da je sekvent...
hunter1
15th August 2008, 07:21 PM
Plin sam stavio pre 5 mes.lavato sekvent
plinadzija
16th August 2008, 08:42 PM
idi u servis gde ti je ugradjen gas da ti iskontrolisu podesavanja... Ti mu tu nista ne mozes. End
hunter1
16th August 2008, 10:15 PM
Bio sam u servisu pre 1o tak dana i tamo su mi smanjili plinske dizne i podesavali na komjuteru jedno sat vremena i posle toga je bilo dobro jedno 150 km. i onda je opet pocelo da brljavi :krs: dali je mozda moguce da na mestima gde creva od plinskih dizni ulaze u motor odatle negde prima vazduh pa zbog toga tako radi :confused:
plinadzija
17th August 2008, 10:22 AM
pa, da ti kazem iskreno, i nije moguce jer bi ti se to desavalo stalno a ne posla 150 km
Pretpostavljam da vozish Trionic sistem sto ce reci da ECU od gasa ima automapiranje tj. da uci podesavanja od benzinskog ECU. Mrzi me da ti pisem proceduru pa sam ti prosledio post sa drugog foruma. Ima par stvari koje se ne slazu sa tvojim automobilom a ti proceni sam koje hehehe.
Dakle procedura pocinje skidanjem kleme sa akumulatora i cekanjem 15 tak minuta i onda sledi:
Prebacish na BENZIN i samo BENZIN...
Startash polagano... I, II, III, IV... i na 50 km/h, Prebacish u V brzinu...
Tad stisnesh GAS DO KRAJA ali UPRESH U PATOS... i Peglash do 170-180 km/h!
Bez stajanja. bez prekida, bez popushtanja gasa... ukoliko popustish gas iz bilo kog razolga, aj JOVO NANOVO!!! ADAPTACIJA i AUTOMAPIRANJE mora, ALI MORA da se odradi u CUGU... bez popushtanja gasa.
TO je adaptacija, auto-mapiranje!!!
Znachi treba ti pravina od 2 kilometra otprilike....
Kad odradish voznju, stanesh i ostavish auto na leru nekih 5-10 minuta da odradi svoje, pa pokupi parametre. Da se oladi i turbo, i motor...
To kad odradish, vozaj 100tinjak kilometara na benzinu, zrtvuj 15 litara benzina, i to vozaj u razlichitim rezimima rada, polagano, pa sa naglim ubrtzanjima, pa konstantnom brzinom, pa konstantnom recimo 80 km, pa opauchi po gasu do kraja, do jedno 140km/h... Znachi dozvoli da se TRIONIC prilagodi, da izmapira sebe, da nauchi jadnichakk neshto...
Onda probaj na GAS...
To bi trebalo da ti pomogne, isti problem je imao covek na SAAB-u ti nemas turbo, petu brzinu mozda i ne mozes da "peglas" do 180 km/h ali peglaj do 150 160
probaj pa vidi sta ce da se desi.
hunter1
17th August 2008, 11:00 AM
Bas taj mislim da imam, probacu ovo valjda se necu ubiti :D nije li 50 prerano za 5 brzinu :ziveli:
plinadzija
17th August 2008, 05:38 PM
nije, to se zove elasticnost motora. Trebalo bi da za ladu to bude vapor vaginalis
nemanya
17th August 2008, 06:35 PM
i ne moraš baš da peglaš do 160 :D
hunter1
17th August 2008, 08:44 PM
Da ga jebes ne ide vise od 140 mozda na nizbrdici bi moglo i do 150 :krs: Napravio sam kako je plinadzija rekao jos 20km i sutra prebacujem na plin pa da vidimo ;)
jeronimo
17th August 2008, 08:55 PM
mislim da bosh 7.0 i 797 kakvi su u nivama nemaju potrebu za adaptacijom oni smo popravljaju fiksne mape...(prilagodjavaju se nacinu voznje)
tu nesto nije dobro sa mapiranjem plinskog uredjaja, on benzinski ecu pomeri iz normale...
sa obzirom da su smanjivali dizne verujem da su primetili prebogatu smesu na plinu...
da li se slucajno dok auto radi u leru cuje neko sistanje ili frktanje(iz prostora oko izduvno?/usisne grane)?
hunter1
17th August 2008, 09:34 PM
Nisan primetio nikakvo sistanje ili frktanje, Upravo o tome se radi o mapiranju plinskog eku-a kao sto rece i Plinadzija, videcemo sutra kad prebacim na plin kako ce da radi.
Zemunac
17th August 2008, 09:50 PM
sipaj sutra i ulje....jer ako si je vozio 140.....potrosila je pola litre... :ahaha: :ahaha:
hunter1
17th August 2008, 09:55 PM
Nego sta da sam je vozio. A sta ti tvoju nisi vozio 140 mislis niva ide do 80 samo moras probati :ahaha: :ahaha: :ahaha:
Zemunac
17th August 2008, 10:23 PM
e moj Slavko,ja moju na 80 ubacujem tek u cetvrtu brzinu. preko 100tke mi prestaju vibracije i onda je ispod toga nikada nevozim.
plinadzija
17th August 2008, 10:29 PM
samo vas gledam i pitam se....
ko ce od vas da se trkamo ja samo dve brzine a vi mozete sve, cetiri pet ko koliko ima hehehehe :cool:
Zemunac
17th August 2008, 10:31 PM
opet ti.....bese imas fj 1100? bolje da cutis i netrazis djavola
plinadzija
17th August 2008, 10:34 PM
Evo ga munzenac k**i se sa thundercat-om, ja misli da ce neko da napise da se trkamo preko poljane, ovako... pf...
Dare
17th August 2008, 10:34 PM
e moj Slavko,ja moju na 80 ubacujem tek u cetvrtu brzinu. preko 100tke mi prestaju vibracije i onda je ispod toga nikada nevozim.
da nije kasno 80 za cetvrtu? otici ce obrtomer u 4500. ja to koristim ako upadnem u makaze, daleko bilo.
a ovo za preko stotke - potpisujem.
@plinadzija
ne potcenjuj nam kola, ovo je klub ljubitelja nive :rolleyes:
ajde ja kad kupim porsche ima da vas preteknem u prvoj :ahaha:
plinadzija
17th August 2008, 10:36 PM
volim ja i porsche ali jbg nemam oci na ledjima da ga vidim :ziveli: :ziveli:
Uros Piperski
17th August 2008, 10:38 PM
pa sta ako ce obrtomer da ode u 4500? Dare, niva ti ide na benzin/plin, a ne na dizel. Najvecu snagu razvija na 5500 obrtaja i dotle smes da je teras. Mozes i malo preko, ali nema svrhe jer je slabija preko toga. Naravno, ne treba je drzati konstantno na 5500, ali doguras dotle pa promenis brzinu.
hunter1
17th August 2008, 11:51 PM
Zemunac ma zezam se ja nemoj da se ljutis :ziveli: Inace na 140 km ima nesto iznad 4200 obrtaja u petoj brzini i nije nista strasno osim sto niva ipak nije konstruisana za velike brzine i ja vozum na autoputu oko 100 max.110 km. inace na terenu imao sam voznji pod redukcijom i preko 5500-6000 obrtaja :) :)
Dare
18th August 2008, 11:52 AM
pa sta ako ce obrtomer da ode u 4500? Dare, niva ti ide na benzin/plin, a ne na dizel. Najvecu snagu razvija na 5500 obrtaja i dotle smes da je teras. Mozes i malo preko, ali nema svrhe jer je slabija preko toga. Naravno, ne treba je drzati konstantno na 5500, ali doguras dotle pa promenis brzinu.
ja nikad nisam imao potrebe za tolikim forsiranjem. vec na 3000 prima visi stepen koliko god bilo uzbrdo
hunter1
18th August 2008, 12:46 PM
Ovo su situacije na terenu vadzenje iz blata probijanje kroz visok sneg sa lancima i tako to.
plinadzija
20th August 2008, 07:27 AM
Sta se desava sa ladom?
hunter1
20th August 2008, 09:36 AM
Prekjuce sam presao na plin i posle 50 km. opet se dedilo isto posle toga sam presao jos 100 km.nije se opet desilo. i sad vozim na plin. Kad sam presao na plin vrlo brzo nakon toga upalio se i check engine.
nemanya
20th August 2008, 09:15 PM
Ja bih se opkladio da ti elektronika nije dobro urađena.
To je skoro redovan problem na injection mašinama,koje rade loši majstori.
Zemunac
20th August 2008, 10:53 PM
pa predlozite coveku nesto konkretno. sta da radi,gde da nadje dobrog majstora....u kojoj drzavi zivi takav.....? moj dobar prijatelj je glavni majstor u servisu koji je generalni zastupnik landija....ali sta to vredi kad smo daleko....
mozda mu se samo sredi ali on treba neke stvari da odradi.. :ahaha: :ahaha: :ahaha: :ahaha: :krs: :krs: :krs:
jeronimo
21st August 2008, 02:57 AM
pa u svakom slucaju ponovo u servis dok ne rese plin kako treba ako ne mogu neka ga izvade i vrate pare a on posle moze u drugi servis koji zna....
sada smo barem konstatovali da se problemi desavaju zbog lose uradjenog plinskog uredjaja....
plinadzija
21st August 2008, 07:12 AM
Upravo, ako ti se problem desava i dalje, vrati se u servis i neka ga steluju dok ne nasteluju! Ili nek vrate pare. Prosto.
hunter1
21st August 2008, 09:28 AM
I ja razmisljam kao i vi, nosim to u servisu i neka ga srede ili vrate pare.
Paja
21st August 2008, 03:07 PM
Neka nastelaju i vrate pare!!!Valja li????
plinadzija
26th August 2008, 10:06 PM
sta bi sa lerom?
unikatni
26th August 2008, 10:21 PM
mozda ne valja
hunter1
26th August 2008, 10:39 PM
Danas sam bio kod mehanicara dva sata smo pravili dijagnostiku pravi uzas, pre otprilike dve nedelje pocelo je da me zeza i paljenje nije htela odma da upali ni na hladno mi na toplo nego treba da verglas 4-5sek. i na kraju upali al onako mlitavo a nekad mora da ponovis verglanje i na kraju dodas i gas pa da upali. I tako smo danas dva sata buljili u tester i dok je kola radila dva puta se gas opet zaglavio (celo vreme je radila na benzin) na testeru uglavnom je pokazivalo svasta al na kraju smo promenili TPS senzor i senzor koji ide na bregastu i posle toga palenje se sredilo bar koliko sam danas mogao da probam jedno desetak paljenja dobro je radilo. Al ostalo je dosta nedoumica recimo motor u mesto radi dosta nemirno a istovremeno nema oscilaciju u obrtajima oni su konstantni, isto tako tester pokazuje da je vreme rada benziskih dizni izmedju 5-6 milisekude a trebalo bi da bude 3-4 mada i u servisu ne znaju tacno koliko treba da bude i tako to uglavnom pokusavam da sredim prvo na benzin da ide kako treba pa posle idem kod plinara. :bum:
Sanjin
26th August 2008, 11:22 PM
Mozda ce ti ovo pomoci.Ja sam nekad prije ceprkao po starim injection motorima (elektronika) i glavni fol koji odredjuje vrijeme rada dizni je davac temperature motora,ne onaj koji ide na instrument tablu vec drugi koji ima dvije zice.U zavisnosti od podatka koji on salje komp pravi smjesu i to tako da tjera dizne da rade duze ili krace tj.ubrizgavaju manje ili vise goriva sto ti ga dodje automatski sauh.Opet ponavljam ne znam kako je to sad pogotovo ne na nivi moja je karburatorka
hunter1
27th August 2008, 02:04 AM
Da ti pravo kazem ja bas i nemam puno pojma od mehanike.al kao je krenulo a posto imam nivu mozda cu na kraju i postati dobar mehanicar za nive :D al salu na stranu sad i neznamo dali je ovo sa diznama problem ili nije :confused: U servisu tacno ne znaju kako se meni cini ni koji je eku kod mene na nivi dali bosch 7.0 ili 7.9.7 valjda sam tacno napisao. pa zato idemo sistemom eliminacija i proba danas promenimo dva senzora i vozi misko ako nevalja sutra menamo druga dva i tako dok ne potrefimo :krs: A i braca Rusi su izgleda u ove nive za nase trziste stavljali sto sustigli samo da se prodaje a i ovi nasi su uvozili samo da bude jevtinije i tako to. ja sam celo vreme mislio da imam euro3 motor kad ono ispade euro2 :ziveli:
Zemunac
27th August 2008, 05:53 AM
Sad sav mrtav ozbiljan,ja bi tu stavio kamburator i razvodnik,i pravio se vazan
Dare
27th August 2008, 10:53 AM
vidis hunter, takvog epiloga u kom si sad ti sam se i ja plasio pre ugradnje plina iako je karburatorski motor. pa sam zato vozio na benzin dok cena nije otisla koliko je sad. mislim da ne moze ta elektronika toliko da ne valja,ipak su je inzenjeri pravili, nego to nasi priuceni majstori sire price ovo-ono, a kao sto kazes dva sata ne moze da provali sta zeza. recimo, meni nisu mogli da nasteluju ler nikako, cas oko 1000rpm, cas se gasi. pa nece na benzin pa ovo pa ono, a uvek ispadne da moj auto ne valja, iako pre ugradnje je radio perfektno. ne znam kako bih ti pomogao oko problema jer se ne razumem mnogo u injection, ali samo hocu da kazem da koliko ja cujem takvih slucajeva ima gomila
hunter1
27th August 2008, 11:37 AM
Sad sav mrtav ozbiljan,ja bi tu stavio kamburator i razvodnik,i pravio se vazan
Burazeru ne sekirajse ti imao sam ja i to cudo sa karburatorom jos 1991 god. i to nova glanc iz prodavnice i tako sipam benzin kad ono trosi 20l.a benzin je onda bio jeftin al ga nije bilo. i odma natrag u servis cekam jedno 3 meseca da mi braca rusi posalju nov karburator :ahaha: :ahaha: :ahaha:
hunter1
27th August 2008, 12:30 PM
Dare i svim ostalima hvala na pomoci :) lakse je kad imas sa nekim da podelis muku. Iz istog razloga kao i ti nisam zeleo i ja da stavim plin jer sam imao iste proleme sa Golfom 3 nikako nisam mogao da sredim plin i na kraju sam ga prodao.
Kod Nive ipak mislim da je u pitanje fantastican spoj ruske "tehnologije" i balkanske "pameti" :krs: al ne predajem se ja lako :bum: :bum: :bum:
jeronimo
27th August 2008, 09:16 PM
davači temperature su isti za sve euro motore(oni koji se nalaze inad pumpe za vodu)
vreme otvaranja benzinskih dizni je 7- 8 msec pri 800 obrtaja, 3,5-4,5 msec na 3000 obrtaja; protok vazduha je 16-20 kg/cas na 800 ob. a 30-40 na 3000 ob.
ugao predpaljenja je 5+-2 na 800ob. a 35+-5 na 3000 ob.
cini mi se da tu kod vas majstori upste nemaju veze sa vezom :rolleyes:
Zemunac
27th August 2008, 09:39 PM
a kod nas majstori imaju pojma? meni je prijatelj koji ugradjuje plin u jednom jako poznatom servisu rekao da nikako nekupujem nivu sa direktnim ubrizgavanjem. po njegovim recima svaka treca radi kako treba a ostale nikada neprorade. bogu hvala poslusao sam ga....a bas sam hteo da bude 1.7i.....da bude tih motor....da nema zezanja sa lancem...
nikakvih problema nemam sa plinom...malo vise trosi ali ...ok....navikao sam se
Sanjin
27th August 2008, 10:44 PM
davači temperature su isti za sve euro motore(oni koji se nalaze inad pumpe za vodu)
vreme otvaranja benzinskih dizni je 7- 8 msec pri 800 obrtaja, 3,5-4,5 msec na 3000 obrtaja; protok vazduha je 16-20 kg/cas na 800 ob. a 30-40 na 3000 ob.
cini mi se da tu kod vas majstori upste nemaju veze sa vezom :rolleyes:
Da to oni nece mozda osciloskopom izmjeriti?!
hunter1
27th August 2008, 11:06 PM
Jeronimo pa zar ti mislis da bi se ja zajebavao toliko sa nivom da majstori znaju svoj posao pa juce smo zajedno dva sata buljili u tester i covek gleda parametre iz testera i cita iz ruskog uputstva a verujem da nezna rec ruski nije bio siguran ni koji ecu imam u nivi :( al na kraju smo ipak sredili palenje sad pali kao vojni magacin. danas sam otiso kod plinara i covek stelovao i kao dobro nastelovao za sada ovih desatak km dobro radi :D nesmem da se prerano radujem i jos je reko da sada nece ni check engine nece da se pali pa da vidimo :) Inace parametri oko rada dizni bili su bas kako je Jero naveo.
jeronimo
28th August 2008, 07:08 AM
u mene sumnjaš? :ahaha: inače na testeru(ako je ruski originalni) prvo se pojavi tip uredjaja (kad ga očita) da ne bude da taj ne zna ni da cita sva slova.... :krs:
plinadzija
30th August 2008, 12:04 PM
Ako ti i sada ne radi kako treba, idi da ti pop ocita cita bukvicu ladi ili razmisli o angazovanju nekog stvarno kvalitetnog...isterivaca gremlina iz motora
nemanya
1st November 2008, 06:15 PM
Izneo ja danas tester,pa uz sve radnje koje sam obavio,rešio i da vidim kako stoji ugao predpaljenja.
Kaže mašina ovako: 10ş na 950 o/min, 21ş na 2500 o/min. Mereno bez vožnje.
Šta cenjeni auditorijum misli o ovim rezultatima?
Prema Džerijevim podacima,to meni izgleda malo čudno.
plinadzija
1st November 2008, 08:23 PM
Jel to bez vakuuma na razvodniku ili sa vakuumom?
Sanjin
1st November 2008, 11:34 PM
Meni se cini da ove injektorke nemaju razvodnika ili mozda grijesim?!
nemanya
1st November 2008, 11:41 PM
Zaboravio sam da napomenem...ja imam injektorku
jeronimo
2nd November 2008, 07:51 PM
to ne valja :eek: (pod uslovom da imas e3 motor a mislim da imas) meni drži na 4-6 na 850 obrtaja a fiksno 35 na 3000 (fali ti otprilike 5 stepeni)
da ne bi bilo greške šta kažu ostali parametri:
-kratkotrajno i dugotrajno podešavanje ubrizgavanja
-položaj tps- a
-protok vazduha kroz protokomer i temperatura rashladne tečnosti pri radnoj temp.
da li ecu prijavljuje neku grešku i da nije slučajno neko ugradjivao neku skalameriju da recimo pomera ugao pradpaljenja zbog plina?
premeri pa javi.... :)
nemanya
3rd November 2008, 12:47 AM
Eto,ništa meni bez Džerija :D
Ajmo prvo obaveštenje o motoru. Euro 3 motor (2 sonde)
Podaci su kao što rekoh: 10ş na 950 o/min, 21ş na 2500 o/min.
To je sve mereno bez opterećenja,tačnije nije vožen auto.
Kad ga ostavim na leru paljenje varira 9ş-10ş. Vremenski je duže na 10ş.
Kad ga nagazim do 2500 o/min konstantno drži 21ş.
Ove ostale podatke koje si naveo kao potrebne,ispisaću jedan dan jer moram ponovo da prikačim auto na tester (što kod mene nije baš lagana operacija).
Posle testa sam projurio po forumu,jer sam se setio da si negde već pisao te podatke.
Kad sam video,totalno sam se začudio zašto mi elektronika upravlja na toliko ranije paljenje.
Auto nema plin.
Fabrički je totalno,nikakve karabudževine nisu rađenje.
ECU ne prijavljuje nikakvu grešku sa senzora koji su bitni za paljenje (radilica,bregasta,senzor detonacije,itd...)
Ono što mi je sad kao na pameti zašto to radi bi bilo:
- Zapušen mi neki injektor,pa je smeša pri nekom taktu loša pa brljavi.
- Pobrljavio mi neki senzor,pa je stalno van marginala,ali ne toliko da bi ga ECU detektovao kao pokvarenog.
Filter goriva je skoro menjan.
jeronimo
3rd November 2008, 07:01 AM
meri sa na leru i na 3000 obrtaja...
jeronimo
3rd November 2008, 07:03 AM
"ECU ne prijavljuje nikakvu grešku sa senzora koji su bitni za paljenje (radilica,bregasta,senzor detonacije,itd...)"
znači ipak prijavljuje....koju?
nemanya
3rd November 2008, 10:13 AM
P0443 - Ventil čišćenja kanistra za isparavanje goriva (EVAP) - kolo neispravno radi. :D
Nikakvih grešaka što se tiče sistema paljenja nije bilo ni sad a ni ranije.
Što se tiče ECU-a svi senzori rade ispravno :)
Ajde,poteraću ga i do 3000,ali već je i sad čudna situacija.
jeronimo
3rd November 2008, 07:47 PM
pazi deluje blesavo ali EVAP otvara usisni sitem (u periodu do zagrevanja motora do 70 C) i time menja kolicinu usisanog vazduha i odnos gorivo vazduh(on to radi dok je lambda jos neaktivna po unapred zadatim parametrima) a ako je otvoren i kasnije kada su sva ocitavanja aktivna ....eto problema :)
nemanya
3rd November 2008, 09:39 PM
http://www.emotionless.co.uk/emotes/a/think1.gif
Priznajem da ostah zbunjen.
Nešto mi je jasno,al nešto i nije.
Dakle,EVAP je za mene samo ventil koji propušta benzinske pare iz rezervoara ka trotelu u slučaju da je veći pritisak u rezervoaru.
Znači, rezervoar-kanister-evap-trotel.
Ne vidim kako bi on mogao da otvara usis vazduha? To radi step motor,odnosno leptir u trotelu zar ne?
OK,ne sporim ja da može on ostati otvoren,i da to predstavlja falš vazduh u sistemu. To bi onda za posledicu verovatno imalo neravnomeran ili dosta visok ler gas.
Motor mi se vrti na 900 obrtaja u leru kada je zagrejan i ler je stabilan.
Ako gledam fabričko upustvo mogu da tumačim da je ler uvećan za 100 obrtaja,ali to ne vidim kao veliki problem (možda se i varam).
Svakako ne vidim razlog da zbog njega ovoliko "beži" predpaljenje.
U svakom slučaju ću pregledati trimovanje ubrizgavanja (pošto nisam),pa ću da okačim rezultate.
jeronimo
4th November 2008, 12:23 PM
malo je drugačije, evap naime ubacuje svež vazduh ispred trotela u onim periodima kad bi motor morao da drži bogatiju smešu(ali ne prebogatuu) kao na primer pri hladnom startu...a trotel je zbog lera zatvoren i ostaje samo rupica ler motorića...
"OK,ne sporim ja da može on ostati otvoren,i da to predstavlja falš vazduh u sistemu. To bi onda za posledicu verovatno imalo neravnomeran ili dosta visok ler gas."
ler gas je oko 800 obrtaja :)
naravno ništa dalje ne možemo bez podataka i sve bi bilo u sferi nagadjanja...
naravno ovo smo mogli i na pp ili lično ali bi forum trebalo da služi i u edukativne svrhe :ziveli:
nemanya
4th November 2008, 01:18 PM
Naravno da forum treba služiti u edukativne svrhe.
Zato više volim da se problem razlaže na ovaj način,jer to posle nekom može koristiti.
Što se tiče teme,vidiš za tu ulogu evap-a nisam znao. :)
Pojurio sam za nov evap ventil (pošto mi stalno izbacuje tu grešku) pa ću posle prikačiti auto za tester,i baciti rezultate pre i nakon promene evap-a,na obrtajima na kojima si rekao da se testira,pa kad se dobiju validni podaci onda ćemo dalje.
jeronimo
4th November 2008, 01:50 PM
naravno ,izmeri rezultate pre i posle reseta ecu-a ...
nemanya
6th December 2008, 05:26 PM
Konačno sam stigao da zasednem pored auta,i da sakupim neke rezultate.
Ovo je sve mereno bez opterećenja vozila,znači u leru,jer mogućnost za merenje u vožnji još nemam.
Grešaka u ECU nije bilo,pa je palo samo merenje ostalih veličina.
Pa da vidimo može li nešto na osnovu ovoga da se kaže.
Podatke sam snimio kao grafike,mislim da se tako tačnije vidi i ler gas i sve promene pri povećanju obrtaja.
U svakom grafiku sam ostavio praćenje lambde.
Prvo,evo trimovanja goriva
http://img.photobucket.com/albums/v338/Alien_Project/NIVA4x4/th_stft.jpg (http://smg.photobucket.com/albums/v338/Alien_Project/NIVA4x4/?action=view¤t=stft.jpg)
Zatim evo i vremena predpaljenja (navođenje na prvi cilindar)
http://img.photobucket.com/albums/v338/Alien_Project/NIVA4x4/th_ignition.jpg (http://smg.photobucket.com/albums/v338/Alien_Project/NIVA4x4/?action=view¤t=ignition.jpg)
Radna temperatura je 96 stepeni.
Igrao sam se malo sa onom budžom što je zovu senzor neravnog hoda,odvrnuo je od karoserije pa je malo naginjao napred-nazad,ali uticaja na tajming predpaljenja nije bilo (motor je tada radio u leru).
Idem malo da bistrim grafike,valjda će nešto da mi se razbistri :D
nemanya
6th December 2008, 05:35 PM
Da naglasim samo da je podela na grafiku za lambdu 0.08 V po kockici
jeronimo
6th December 2008, 06:43 PM
meni ozgleda da ti tps malo brljavi ona dva spica u donjem desnom uglu grafikona obrtaja znače da ti rpm padnu na nulu...
jeronimo
6th December 2008, 06:46 PM
mislim na plavu liniju na donjem grafikonu...
nemanya
6th December 2008, 07:01 PM
Dešava se ponekad da skener prikaže ERROR na ekranu,tj. tada obrtaji padnu na grafiku na nulu,ponekad se to desi i sa vremenom predpaljenja.
Imam sliku gde su špicevi tog tipa još izraženiji. Okačiću sliku.
Za to bih ja rekao da me možda zeki skener.
Ali, kad bih tipovao na neki senzor,pre bih rekao da je to do senzora položaja radilice,nego do TPS-a.
nemanya
6th December 2008, 07:05 PM
Evo grafik:
http://img.photobucket.com/albums/v338/Alien_Project/NIVA4x4/th_picevi.jpg (http://smg.photobucket.com/albums/v338/Alien_Project/NIVA4x4/?action=view¤t=picevi.jpg)
nemanya
6th December 2008, 07:08 PM
I da naglasim da ,naravno, obrtaji ne padnu na nulu kao na grafiku,znači nema tih špiceva u samom radu motora.
Motor konstantno drži obrtaje
nemanya
6th December 2008, 07:12 PM
Nego,Džeri
imaš li štogod reći za vreme predpaljenja?
hunter1
6th December 2008, 09:12 PM
U bre poceli ste i EKG da radite :ahaha: :ahaha: :ahaha:
nemanya
6th December 2008, 09:32 PM
Pomalo :)
Eto mislim da nije loše da se zna kako izgledaju neki grafikoni za Nive sa direktnim ubrizgavanjem.
Možda nekome taj EKG nekad i zatreba :)
hunter1
6th December 2008, 09:47 PM
Svaka cast majstore :)
nemanya
7th December 2008, 12:45 AM
Dakle,nagledah se grafika
što se tiče ubrizgavanja mislim da dozira goriva koliko treba,i smeša je OK.
Zašto je paljenje na ovim stupnjevima,ostaje da se lomi mozak...senzor radilice ili bregaste ili knock ili me TPS opet zeza,mada sam postavio novi letos ...ili..ili
Bog će ga znati hehehe :)
hunter1
7th December 2008, 08:00 PM
Ja imam opet problema sa sauhom jedno 4 mesaca je radio ok. od kad sa promenio step motor po terci put, TPS senzor i senzor na bregastoj radilo dobro jedno 4 mes. i sad opet brljavi kad je hladno ukluci se sauh al dok se ne zagreje secka i ne prima gas sta da radim osim da stavim karburator.
jeronimo
7th December 2008, 08:38 PM
tps(onaj koji prodaju upakovan u kesicu)je jaaako lošeg kvaliteta...
onaj u žutoj kutijici je puno bolji, nisam video grafikom vrednosti tps-a za ovaj period(ili sam prevideo) smeša je ok ,blago je siromasna što može da bude do dizni ali je to jako malo...ja ipak tipujem na tps...
nemanya
7th December 2008, 10:31 PM
Ja sam dobio taj TPS koji je bio upakovan u kesicu.
Ustvari, ne ja nego tatko moj.
U prodavnici u Cvijićevoj.
Nema na grafiku položaja TPS-a,samo predpaljenje,obrtaji,lambda i trimovanje goriva.
Setio sam se kasnije da sam trebao da stavim i MAF i TPS.
Međutim,već sam bio spakovao mašineriju :)
Smeša možda jeste blago u osiromašenju,ali to je baš baš jako blago,jer lambda ide samo do 0.8V,no dovoljno mu je to za sad.
Jedino će možda dobiti jedno sredstvo za čišćenje dizni u rezervoar preventivno.
Mislio sam da pomera paljenje zbog smeše,ali po trimovanju goriva bih rekao da nije to u pitanju.
Mislim da ću prvo "zajašiti" MAF i usis vazduha kad uhvatim vremena da stanem pored auta.
Imam i stari TPS (original fabrički) pa ajde da vratim i njega,pa ću da ga odskeniram kako će tada da se ponaša :)
nemanya
7th December 2008, 10:34 PM
DODATAK:
Pre nego što sam montirao novi TPS (pošto je sa starim kompjuter prijavljivao grešku),merio sam ga unimerom,i pokazao je OK vrednosti otpora.
jeronimo
8th December 2008, 12:04 AM
da ali se u radu pokažu tkzv. "mrtve tačke" koje se tek u vožnji prijave u ecu-u...
inače tps izgleda ovako...
http://www.postimage.org/image.php?v=aVw5wLA
jeronimo
8th December 2008, 12:06 AM
a meri se po tabeli analognim unimerom ili osciloskopom...
http://www.postimage.org/aVw8pR0.jpg (http://www.postimage.org/image.php?v=aVw8pR0)
nemanya
8th December 2008, 12:57 AM
Merio sam ga baš prema toj tabeli pre ugradnje. Sve je bilo po propisu.
E sad ako mu je otporna traka zglajznula, onda da gi hebem :)
Zar ću na svakih 20.000 km menjati TPS :D
jeronimo
8th December 2008, 01:02 AM
naravno da ne ,onaj bolji će trajati bar tri puta duže ...
nemanya
8th December 2008, 01:10 AM
ajd, pa kad proverim kukaću :D
Sanjin
8th December 2008, 03:53 PM
a meri se po tabeli analognim unimerom ili osciloskopom...
http://www.postimage.org/aVw8pR0.jpg (http://www.postimage.org/image.php?v=aVw8pR0)
Bem ti auto kad ti treba osciloskop da ga popravis
Ima kod mene jedan tektronix na lageru pa ako ste musterije... :ahaha: :ahaha: :ahaha:
jeronimo
10th December 2008, 12:15 PM
imam hp... :ahaha:
hunter1
10th December 2008, 08:10 PM
Alo naucnici oce neko da mi kaze sta da radim sa sauhom ili da prodajem nivu i da kupim wranglera :ahaha:
jeronimo
11th December 2008, 08:39 PM
pod jedan može da bude tps...ali isto tako se ponasa kad je plinski uredjaj lose podesen
tps ti košta oko 6-7 eura tako da nije neki problem zameniti ga(krstasti šrafciger i 2,5 minuta posla) za početak možes skinuti masu na 15 min i vozati na benzin bar 200 km(da vidimo da li se javlja samo na benzinu) ako se ne javlja prebaciti na plin i videti da li se greska ponovo javlja ...
najbolje bi bilo odraditi dijagnostiku onda bi znali sa čim imamo posla...
jeronimo
11th December 2008, 08:40 PM
ili kupi wranglera, onda ćeš tek da se brigaš :ahaha:
hunter1
11th December 2008, 10:14 PM
Kad sam primetio problem prebacio sam na benzin pre toga sam resetirao ecu i vozio sam 200-300 km samo na benzin i isto je radilo, tps sam vec kupio ovaj mi je treci sada sam nasao navodno neki kvalitetan na njemu pise made in rusija :ahaha: kobajagi orginal pa cu njega smeniti sad sam natucio i termosenzor trebalo bi po meni da i on ima veze sa sauhom. pa cu videti.
Wrangler ko ga j...be. :ziveli:
jeronimo
11th December 2008, 11:16 PM
tps 99% zameni njega prvo ali obavezno restuj ecu...ntc senzor temperature može da zeza ali se onda primeti i porast temperature(obično) jedini sigurni način je dijagnostika (snimanje od hladnog starta do paljenja ventilatora)
napisi sta si uradio...kvalitetniji tps sencori su proizvodjača Z.A.O."omega" pakovani u kutijicu žute boje, ako su oni bez oznake pakovani u kesicu verovatno su kineski...
problem sa ovim senzorima je što su na slobodnoj proizvodnji tako da ih bosh recimo nema u ponudi a pravi ih sve i svako inače idu u : Alfa Romeo, Buick, Cadillac, Citroen, Chevrolet, DAF, Ferrari, Fiat, GMC, Hyundai, Iveco, Kia, Lancia, Lada, Opel, Oldsmobile, Peugeot, Pontiac, Renault, Saab, Vauxhall, Volvo itd i originalni su američki proizvod zato valjda i ne valjaju.... :ahaha:
http://buy.ecplaza.net/search/1s1nf20sell/throttle_position_sensor_tps_sensor.html
nemanya
11th December 2008, 11:21 PM
Met'uću dva mala crnca da otvaraju trotel,a u p.m. :krs:
jeronimo
11th December 2008, 11:26 PM
i obavezno im ostavi 2l vode da ne pocrkaju od temperature.... :ahaha:
Zemunac
11th December 2008, 11:42 PM
Alo naucnici oce neko da mi kaze sta da radim sa sauhom ili da prodajem nivu i da kupim wranglera :ahaha:
zar je moguce da se dvoumis? :ahaha: :ahaha: :ahaha:
kupi wranglera,jedan je zivot........
(jebao nejebao qrcu vreme prolazi) :ahaha: :ahaha: :ahaha: :ahaha:
lodzin
12th December 2008, 12:07 AM
Ja imam opet problema sa sauhom jedno 4 mesaca je radio ok. od kad sa promenio step motor po terci put, TPS senzor i senzor na bregastoj radilo dobro jedno 4 mes. i sad opet brljavi kad je hladno ukluci se sauh al dok se ne zagreje secka i ne prima gas sta da radim osim da stavim karburator.
Eto sam si sebi dao odgovor, i josh kukas :ahaha: :ahaha:
Stavi kako Zemunac kaze kampurator i ima da ide dog i on ne zaguli da izvines.
Zemunac
12th December 2008, 12:13 AM
Eto sam si sebi dao odgovor, i josh kukas :ahaha: :ahaha:
Stavi kako Zemunac kaze kampurator i ima da ide dog i on ne zaguli da izvines.
kamburator,amburator :ahaha: :ahaha: :ahaha:
vBulletin v3.0.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.