PDA

View Full Version : Jelica - Gradina

lodzin
20th May 2008, 12:10 AM
Dakle da uvedemo i malo kulture na ovaj nas forum (necu da kazem da je nije bilo). Kako sam napomenuo i zeleo bih sve da vas pozovem na vikend u trenucima kada arheoloski radovi budu bili u toku da vidite ako to do sada niste videli. Detalje sa slikama imate na

http://www.iustinian.org/JELICA/newphotos/index.html

Inace ima dosta zanimljivih offroad lokacija na kojima nisam bio jer nisam do sada imao adekvatno auto.

Smestaj je solidan sa krevetima na sprat, ali su svi rasporedjeni u dve vece sobe tako da ima dovoljno mesta za sve.

Nazalost kuvara i namirnice sami placamo, tako da nas dan izadje odprilike 400. dinara. Bitno je da za rucak i veceru imamo kuvano jelo. Dorucak je klasika naresci, pastete i sardine (ko je bio u vojsci zna o cemu pricam), tako da eto vam izvrsne prilike da obidjete, jedan zaista netaknut deo arheoloskog lokaliteta, pa cak i da ucestvujete u iskopavanju. Zemuncu ce strogo biti zabranjeno da seta po profilima iskopa , jer visina od 4 metra nije ni malo naivna pa postoji tendencija da se obrusi nekome na glavu. Zmija ima na sve strane pa treba da se povede vise racuna (poskok, sharka), inace postoji i manastir kojim se dolazi samo peske ili Nivom tako da bih ja to preporucio za obilazak i offroad izazov. Inace teren se nalazi 7 kilometra od Cacka na putu za Gucu. Za trenutke odmora preporucujem Etno-selo VELIKI GRABOVSKI (alijas po filmu Veliki Lebovski), inace selo se zove Grab, a lokalitet se nalazi u selu pored Gorachici...

Javicu kada sam tamo, pa ko voli neka izvoli!

The-Had
21st May 2008, 12:33 AM
Mislim da bih licno voleo da prezivim to nase okupljanje bez da hranim reptile i zivuljke... :bum: :bum: :bum: :krs:

lodzin
21st May 2008, 12:43 AM
Mislim da bih licno voleo da prezivim to nase okupljanje bez da hranim reptile i zivuljke... :bum: :bum: :bum: :krs:

ko te tera da ih hranis, samo ih treba izbeci...

The-Had
22nd May 2008, 01:32 AM
;) ma samo se salim, nisam ni ja nesto ukusan :krs: :ziveli: :ziveli: :ziveli:

Dr Bouz
22nd May 2008, 11:16 PM
meni licno ovo zvuci jako zanimljivo.

lakiee
23rd May 2008, 12:04 AM
Dakle da uvedemo i malo kulture na ovaj nas forum (necu da kazem da je nije bilo). Kako sam napomenuo i zeleo bih sve da vas pozovem na vikend u trenucima kada arheoloski radovi budu bili u toku da vidite ako to do sada niste videli.

Javicu kada sam tamo, pa ko voli neka izvoli!

a da ponesemo detektore? :bum:

lodzin
23rd May 2008, 01:15 AM
a da ponesemo detektore? :bum:

E moze, moz' misliti kad ih nemamo :ahaha: :ahaha:

lodzin
9th June 2008, 12:17 AM
Drugari,

od utorka pa nadalje (oko 2 meseca) sam na terenu, arheoloskom istrazivanju Gradine na Jelici.... Tako da me nece biti na forumu....

@Administrator

Ne brisi me sa foruma - Visa sila...
Nemamo internet na 900m nadmorske visine...

lodzin
9th June 2008, 12:58 AM
Nisam ja u tom fazonu...Lako je Zemuncu, odbaci lekove, obidje par apoteka, i inkasira 50 evra za dan. HE HE

Mobilni mi nije neki fah...Sta da ti kazem kad imam nokiu 8210....Toliko o tome.

P.S. Opet ce Romeji (vizantinci) biti poznati u nasem drustvu...

Zemunac
9th June 2008, 01:04 AM
Nisam ja u tom fazonu...Lako je Zemuncu, odbaci lekove, obidje par apoteka, i inkasira 50 evra za dan. HE HE
Mobilni mi nije neki fah...Sta da ti kazem kad imam nokiu 8110....Toliko o tome.

P.S. Opet ce Romeji (vizantinci) biti poznati u nasem drustvu...
iz tvojih usta u bozije usi.......
par apoteka je 50-70 u danu....kilometraza 700-1000 u danu....moram da te vodim jedan put da vidis kako je lepo ustati u 3 ujutru i doci kuci posle18 sati voznje i rada.....a kinta upola od onog sto si rekao

lodzin
9th June 2008, 01:08 AM
iz tvojih usta u bozije usi.......
par apoteka je 50-70 u danu....kilometraza 700-1000 u danu....moram da te vodim jedan put da vidis kako je lepo ustati u 3 ujutru i doci kuci posle18 sati voznje i rada.....a kinta upola od onog sto si rekao

Druze salim se ja, znam kako je danas zaraditi suv dinar, pogotovu za volanom...Da se samo to isplati nebi ti drzao garazu (majstorsku radionicu)...

Nivas
10th June 2008, 12:09 AM
Mene ovaj Lodzinov predlog podseca na vreme, pre tridesetak godina, kada sam u Planinarskom savezu Beograda, bio clan sekcije za prezivljavanje u prirodi. Ja sam pokrivao pecurke i zmije. Bas bi bilo burleskno da vam predlozim jedan izlet sa ciljem da se ova dva specijaliteta stave na rostilj. Osim Radoslava i Huntera, koji su iskusni ljudi i znaju da to nije opasno, i Zemunca, koji je dovoljno ludo hrabar da to prihvati, iako misli da je to strasno opasno, ne verujem da bi spisak ucesnika bio podugacak. Odahnite momci, ovo je samo moje neobavezno razmisljenje, ne bih vas vodio tamo gde bi vas poskoci u stopu jurili po kozjim stazama. Nismo mi ekipa za to.

The-Had
10th June 2008, 03:29 AM
Svako iskustvo sem jurnjave sa poskocima je dobrodoslo... :krs:

Paja
10th June 2008, 06:33 PM
ja prihvatam Nivasev predlog, i okaci macku o rep da mi nismo ekipa za to, ja bio u tri ekspedicije 70 tih po mjesec dana "prezivljavanja u prirodi" Sator planina, prasuma Perucica i Mljet, s obzirom da sada imam 120 kg zive vage dobro bi doslo jedno takvo tesanje, samo napred ja spremam mravlja jaja i skakavce.............

QVATRO
10th June 2008, 10:47 PM
ja prihvatam Nivasev predlog, i okaci macku o rep da mi nismo ekipa za to, ja bio u tri ekspedicije 70 tih po mjesec dana "prezivljavanja u prirodi" Sator planina, prasuma Perucica i Mljet, s obzirom da sada imam 120 kg zive vage dobro bi doslo jedno takvo tesanje, samo napred ja spremam mravlja jaja i skakavce.............

mravojed je skroz u pravu.I ja prelazim u vegetarijance.
:ahaha: :ahaha: :ahaha:

Nivas
11th June 2008, 11:43 AM
Eto, eto... Zna cika Nivas sta moze da zainteresuje narod... Poskoci, sarke, pecurke... Drago mi je sto je i Paja ucestvovao u ovakvim poduhvatima, on moze da potvrdi da je takvo iskustvo nezaboravno. Mravlja jaja i skakavci su odlicna hrana, mi smo u ekipi imali coveka koji je to pokrivao. Pa corba od kornjace sa pireom od sedmolista... Ali sada su kornjace valjda zasticene zakonom, necemo to. Ukus zmija je negde izmedju ukusa ribe i skoljke, odlicno jelo. Za puzeve treba mnogo vremena da se pripreme, bolje da to zaobidjemo. Za pecurke ja garantujem. Na ovakvim poduhvatima nema zabusavanja i lenstvovanja, svi moraju da daju maksimum. Potrebno je bar sedam-osam ljudi, jer tu ima puno posla, od lova do sakupljanja drva za vatru i pripreme hrane. The Had, nema razloga da se plasis poskoka, oni se nece sakupiti u copor da bi jurili za tobom, a u ovakvom preduzecu za tebe uvek ima posla. Pa dobro, momci da vidimo koliko nas ima stvarno zainteresovanih?

jeronimo
11th June 2008, 12:04 PM
a zelebaći oni imaju ukus sličan piletini.... :)
inače i mravinjaci su zaštićeni zakonom osim u vanrednim situacijama (kada su u pitanju ljudski životi) :ser:

jeronimo
11th June 2008, 02:13 PM
pečurke, puževi,kora od drveća, zeleniš ,širok izbor....

Paja
11th June 2008, 04:58 PM
Ma ima sta da se jede po cijeli dan. Stvar je u tome da je hrane koja je kaloricna (a na koju nam je organizam navikao)malo, tako da si prvih sedam dana gladan ko vuk iako stalno nesto zvaces, pijes i sl. Poslije se organizam privikne, pomalo mrsas do jedne granice a onda se lako dogura do 20 setak dana, poslije toga ne osjecas veliku glad ali organizam dosta pati. A mi bi mogli da odradimo jedu sedmicu, to je super, obicno se treci dan svi posvadjaju i po p. pa im poslije to bude simpaticno. Jedino ja vise ne mogu da hodam po 10/12 sati na dan i skupljam hranu. Tako da se prijavljujem kao sudopera a dobar sam i za podizanje morala (ako vec nista drugo) Vec vidim Nivasa u ljevici mu korpica za pecurke, u desnici raslje za poskoke ogrno onaj moj nesudjeni gunj i plovi kroz prirodu. Od svih dokumenata ima samo saobracajnu, slazete li se ?

jeronimo
11th June 2008, 05:17 PM
:)

QVATRO
11th June 2008, 10:55 PM
A na glavi sesiric.:)

Nivas
12th June 2008, 04:49 PM
Bez sesirica nigde. Sada je slamnati. Da smo Paja i ja u boljoj kondiciji, lakse bismo ovo organizovali. Ovako, milE. Ma sta da se odlucis da jedes (a jedes samo ono cega ima), stvar je u tome da stalno moras da hodas i da trazis hranu. Zamisli koliko ti je vremena potrebno da nahvatas skakavaca za jedan obrok. Kad sam ja bio na takvom poduhvatu, bili smo pod okriljem zvanicne institucije (Planinarski savez Beograda). Poslo se od pretpostavljene situacije da je zivot grupe ugrozen, pa za nas nisu vazili zakoni o zastiti zivotinja. Dobijali smo milimetarsko parce dvopeka i nekoliko grama zejtina dnevno. Pa ipak, jedva smo se snalazili za hranu. Oci su nam iskakale od gladi. Nije bilo reke u blizini, pa nismo mogli da pecamo. Kada bi neko doneo zmiju, to je bila gozba. Ali, to je trajalo tri duge nedelje. Dodijala mi je corba od kornjaca i neke vrste pecuraka, za ceo zivot. Jedan dan bi mogao da se izdrzi, pogotovo sto znas da te ceka divlje jagnje u drumskoj mehani. Zakonski, ostaju nam pecurke, samoniklo jestivo bilje, ribe i cist planinski vazduh.

Paja
12th June 2008, 05:23 PM
Ostaju uvijek u mogucnosti i turisti ako ih ima u blizini. Onako cemo ko oni medjedi u Yeloustonu, napravimo ekipu najmrsavijih negdje kraj puta da peru sajbe i zicaju hranu.
Nego ajde da prosirimo temu, da nije ko yainteresovan krajem augusta da organizujemo jedno splavarenje na Tari i mozda par dana kampovanja po Durmitoru ili sl. Imamo dosta vremena da to sredimo pa eto, a tu bismo mogli i o ishrani u prirodi da popricamo

Zemunac
12th June 2008, 09:04 PM
splavarenje zvuci odlicno,skakavci,zmije,kornjace.....ko mora neka jede. ipak bi se odlucio za pola hleba i 200 gr podriguse salame

Zemunac
12th June 2008, 09:05 PM
Ma ima sta da se jede po cijeli dan. Stvar je u tome da je hrane koja je kaloricna (a na koju nam je organizam navikao)malo, tako da si prvih sedam dana gladan ko vuk iako stalno nesto zvaces, pijes i sl. Poslije se organizam privikne, pomalo mrsas do jedne granice a onda se lako dogura do 20 setak dana, poslije toga ne osjecas veliku glad ali organizam dosta pati. A mi bi mogli da odradimo jedu sedmicu, to je super, obicno se treci dan svi posvadjaju i po p. pa im poslije to bude simpaticno. Jedino ja vise ne mogu da hodam po 10/12 sati na dan i skupljam hranu. Tako da se prijavljujem kao sudopera a dobar sam i za podizanje morala (ako vec nista drugo) Vec vidim Nivasa u ljevici mu korpica za pecurke, u desnici raslje za poskoke ogrno onaj moj nesudjeni gunj i plovi kroz prirodu. Od svih dokumenata ima samo saobracajnu, slazete li se ?
slazem se ali imam da dodam jednu sitnicu koja je preskocena. u unutrasnjem dzepu gunja je GPS sa slabim baterijama :ahaha: :ahaha:

Paja
12th June 2008, 11:51 PM
a ne zaboravite i sve one bube koje mozemo sastrugati sa Nivaseve i moje haube

Nivas
13th June 2008, 12:58 AM
U pravu si , Zemunac,upoznavanje funkcija mog ordena mi je nejteze skolovamje. Sve se nesto izmice, i nikako da pogodim redosled dugmadi koje treba pritiskati. Kad se budem malo uvezbao, javljam se za dodatne savete. Baterije su u redu, ali ja ocigledno nisam. Kad samo pomislim da na onom prezivljavanju uopste i nisam koristio kompas. a da sam se uvek najkracim putem vracao u logor. Obecavam da cu se popraviti.

lodzin
26th August 2008, 11:27 PM
http://img366.imageshack.us/img366/5791/jelica1nf4.th.jpg (http://img366.imageshack.us/my.php?image=jelica1nf4.jpg)
http://img222.imageshack.us/img222/113/jelica2ma8.th.jpg (http://img222.imageshack.us/my.php?image=jelica2ma8.jpg)
http://img501.imageshack.us/img501/3484/jelica3jk8.th.jpg (http://img501.imageshack.us/my.php?image=jelica3jk8.jpg)
http://img387.imageshack.us/img387/2554/uzickigradmf2.th.jpg (http://img387.imageshack.us/my.php?image=uzickigradmf2.jpg)

E pa narode evo vratih se posle dva i po meseca rmbanja na koti 810.35, na najomiljeniji forum na netu....Niva se odlicno pokazala, s tim da sam pokidao kardane i krstove sve u 16. Iz tog razloga sve ponovo moram da radim sto se kardana tice od zamene krstova do balansiranja...Sve ostalo je OK...Potrosnja plina 13l...

Sto se vasih delikatesa od raznoraznih zivuljki tice, samo smo pekli bukovace posle obilnijih kisa kao i gulas od puzeva koji mi nije bas nesto prijao stomaku...Ipak varijanta sa kajmakom, i mocom u zapecenoj lepinji sa jajetom je vrh vrhova, a kada se tome i pridodaju duvan cvarci onda za gastro turiste ostavlja ugodno secanje na to vreme pa jos plus i Gucki sabor trubaca i kupus u zemljanom loncu, stvarno da se covek zapita.

Zemunac
26th August 2008, 11:42 PM
http://img366.imageshack.us/img366/5791/jelica1nf4.th.jpg (http://img366.imageshack.us/my.php?image=jelica1nf4.jpg)
http://img222.imageshack.us/img222/113/jelica2ma8.th.jpg (http://img222.imageshack.us/my.php?image=jelica2ma8.jpg)
http://img501.imageshack.us/img501/3484/jelica3jk8.th.jpg (http://img501.imageshack.us/my.php?image=jelica3jk8.jpg)
http://img387.imageshack.us/img387/2554/uzickigradmf2.th.jpg (http://img387.imageshack.us/my.php?image=uzickigradmf2.jpg)

E pa narode evo vratih se posle dva i po meseca rmbanja na koti 810.35, na najomiljeniji forum na netu....Niva se odlicno pokazala, s tim da sam pokidao kardane i krstove sve u 16. Iz tog razloga sve ponovo moram da radim sto se kardana tice od zamene krstova do balansiranja...Sve ostalo je OK...Potrosnja plina 13l...

Sto se vasih delikatesa od raznoraznih zivuljki tice, samo smo pekli bukovace posle obilnijih kisa kao i gulas od puzeva koji mi nije bas nesto prijao stomaku...Ipak varijanta sa kajmakom, i mocom u zapecenoj lepinji sa jajetom je vrh vrhova, a kada se tome i pridodaju duvan cvarci onda za gastro turiste ostavlja ugodno secanje na to vreme pa jos plus i Gucki sabor trubaca i kupus u zemljanom loncu, stvarno da se covek zapita.
nista nisi naucio na casu.... to se zove komplet lepinja, lepinja sa sve..... :ziveli:

lodzin
26th August 2008, 11:48 PM
Kako god...Ukoliko se iko zadesi u Uzicu neka ode u Blumoon na komplet lepinju i nece da pogresi....

Zemunac
27th August 2008, 12:12 AM
pre toga i posle toga neka proveri pritisak......

Nivas
27th August 2008, 12:06 PM
@lodzin

BUKOVACE usred leta? Sreca vasa, te se niste potrovali. Ili, sreca vasa pa te pecurke koje ste nazvali "bukovace" nisu bile otrovne. U prirodi, bukovace (Pleurotus ostreatus) rastu samo zimi, od kraja novembra, i potrebno je bas veliko neznanje da bi se zamenile sa donekle slicnim letnjim vrstama (Pleurotus cornucopioides et cetera). No, jedino je vazno da ste se vi vratili zivi i zdravi. Ali, za sledeci put, da spremite jednu udobnu stolicicu i da povedete cika Nivasa, pa cu ja, lezerno zavaljen u naucnickom polozaju, da vam kazujem koje su pecurke jestive, a koje ne, i kako se zovu. Inace, te lakomislenosti i brzopletosti sa "bukovacama" usred leta, i ne daj boze nekim sampinjonima (koji su najopasniji za kobne zamene), mogu strasno skupo da kostaju, a povratka i spasa nema. Stvarno sam se sledio kad sam procitao da "bukovace" rastu usred jula i avgusta, no dobro, vazno je da ste zdravi i citavi.

Nivas
27th August 2008, 01:58 PM
Da dopunim, zajedno sa mnom treba da povedete i Paju, sa posebnom stolicicom, on ima dovoljno iskustva i zasluzio je takvu privilegiju. Izvini, brate Pajo, sto te nisam odmah pomenuo, ponekad sam stvarno sebican, narocito kada je rec o stolicici i debeloj ladovini.

lodzin
28th August 2008, 09:34 AM
@Nivas

Pa ja stvarno to nisam znao, a da iskren budem nisam ih ja ni brao niti bi se usudio na takav poduhvat. To su radili ljudi koji tamo zive, a brali su ih pocetkom juna meseca, kada bolje razmislim posle ih nisam ni video. Posle njih su brali neke mlecice ili mlecike, nisu mi se dopale jer su uzasno gorke....Sve u svemu bice dana...

Nivas
28th August 2008, 04:23 PM
Dobro, mozda je stvar samo u tome da ljudi u tom kraju neku drugu jestivu pecurku zovu "bukovaca". Pretpostavljam da je rec o vrsti Pleurotus cornucopioides, ali ona nikada ne raste na bukvama. Nije vazno, samo je malo manje ukusna. Mlecnice (Lactarius piperatus) nikada ne valja kuvati, a to nasi ljudi obicno cine, jer tada postaju gorke i zilave. Jedino ih valja, odezane drskice i okrenutog sesira, posoljene, ispeci na rostilju (ili plotni "smederevca"), ali i tada ostaju trecerazredna vrsta. U svim nasim krajevima, ljudi ih sakupljaju i jedu, delom zbog toga sto se svake godine javljaju u velikim kolicinama, a delom i zbog toga sto ih je stvarno tesko zameniti sa bas opasnim vrstama. Zamena sa vrstom Lactarius volemus prolazi sa laksim mucninama i ne ostavlja teze posledice.
Lodzine, izvini sto je moj tekst delovao kao da nekog grdim, jer imam stvarno naopaka iskustva sa povrsnim poznavaocima pecuraka. Na kraju, sve je dobro sto se dobro svrsi.

lodzin
28th August 2008, 05:32 PM
Dobro, mozda je stvar samo u tome da ljudi u tom kraju neku drugu jestivu pecurku zovu "bukovaca". Pretpostavljam da je rec o vrsti Pleurotus cornucopioides, ali ona nikada ne raste na bukvama. Nije vazno, samo je malo manje ukusna. Mlecnice (Lactarius piperatus) nikada ne valja kuvati, a to nasi ljudi obicno cine, jer tada postaju gorke i zilave. Jedino ih valja, odezane drskice i okrenutog sesira, posoljene, ispeci na rostilju (ili plotni "smederevca"), ali i tada ostaju trecerazredna vrsta. U svim nasim krajevima, ljudi ih sakupljaju i jedu, delom zbog toga sto se svake godine javljaju u velikim kolicinama, a delom i zbog toga sto ih je stvarno tesko zameniti sa bas opasnim vrstama. Zamena sa vrstom Lactarius volemus prolazi sa laksim mucninama i ne ostavlja teze posledice.
Lodzine, izvini sto je moj tekst delovao kao da nekog grdim, jer imam stvarno naopaka iskustva sa povrsnim poznavaocima pecuraka. Na kraju, sve je dobro sto se dobro svrsi.

Ma jok, samo opusteno, uglavnom popravljam nive, a sakupljanje pecuraka po sumama i gorama prepustam lokalcima :ziveli:

lakiee
28th August 2008, 07:36 PM
sedeo neki "prirodnjak" u planini, u sumi nekoj uzivao covek i naidje neka baka, bere pecurke onako stavlja u torbu, a prirodnjak joj vikne: baba,nemoj da beres te pecurke nisu za jelo! A baba odgovara : sine, ja ih ne berem za jelo vec za pijacu da ih prodam!-

Nivas
28th August 2008, 09:22 PM
Kad su ti interesi u pitanju, poznati su zakoni trzista. Ponuda, ovaj, traznja. A musterijama niko nije kriv sto hoce da kupuju pecerke, ovaj, kao da ne mogu da jedu princes-krofne.

Paja
30th August 2008, 09:58 PM
Da dopunim, zajedno sa mnom treba da povedete i Paju, sa posebnom stolicicom, on ima dovoljno iskustva i zasluzio je takvu privilegiju. Izvini, brate Pajo, sto te nisam odmah pomenuo, ponekad sam stvarno sebican, narocito kada je rec o stolicici i debeloj ladovini.
Nije me bilo 5/6 dana pa vidim da ste dobro zaglibili. Znaci pecurke beres samo one sto si sto posto siguran, nikakvih narodnih imena, mirisa i sl. samo sto znas ili povedes nekog ko zna, sve ostalo je prevelik bespotreban rizik.