PDA

View Full Version : EVAP i još ponešto...

nemanya
3rd May 2008, 04:24 PM
ECU mi prijavio da mi ne radi EVAP (ventil apsorbera)
Prvo pitanje je:
Da li je to ovo
http://img.photobucket.com/albums/v338/Alien_Project/evap.jpg
ja cenim da jeste (vezan sa dva creva - jedno iz apsorbera,drugo u usis vazduha) da ne bih kupio pogrešan deo,ako bude potrebe :D

Drugo pitanje:
Da li ga je moguće nekako očistiti,ili samo nov?

Treće pitanje:
Šta je ovo:
http://img.photobucket.com/albums/v338/Alien_Project/sta_je_ovo.jpg

Stvarčica se nalazi sa čela glave motora,odmah ispod dekla ventila,liči na neki davač,senzor ili šta je već..malo je lošija slika pa se možda ne vidi najbolje džek koji je priključen na to.
Ja pojma nemam za šta to služi,pa ako bi neko bio ljubozovan da mi razjasni :)

lakiee
3rd May 2008, 05:50 PM
zasto vise ne slomiste taj ECU i da vozite normalno

nemanya
3rd May 2008, 05:57 PM
Da sam to hteo,kupio bih samohodnu kosilicu :D

Zemunac
3rd May 2008, 07:06 PM
Ahahaha,ali nase kosacice kose li kose,ni noz im se neistupi. A ti uzivaj sa tvojim boingom i drzi lap top ispod jastuka kad spavas. Mozda ce ti se u snu prikazati resenje ecu -a

jeronimo
3rd May 2008, 08:31 PM
slika jedan, ventil za produvavanje apsorbera...
slika dva senzor bregaste...
jesam li ti rekao da pročistiš veliki i mali iber lauf(poželjno i trotel)? i kupi neko kršteno ulje... :krs: (poželjno engine flush u staro)

jeronimo
3rd May 2008, 08:39 PM
dobro de nemoj da sekiraš drugara, :) nije to ništa strašno samo malo krpice i sredstva za čišćenje...

nemanya
3rd May 2008, 09:00 PM
jesam li ti rekao da pročistiš veliki i mali iber lauf(poželljno i trotel)? i kupi nelo kršteno ulje... :krs: (poželjno engine flush u staro)

Ama bre,to smo razjasnili na temi za ulje ( ne staj mi na muku..danas sam otkrio da mi izgleda pušta zejtin na zadnjem semerignu radilice...strošio 0,2 L i kusur na 200km vožnje...'oću se utepam http://www.emotionless.co.uk/emotes/a/sad12.gif )

Ovde se radi o kanisteru,ventilu i benzinu..a ECU na vrhu kao jagoda.

'bem ti EURO motore :ahaha:

Zemunac
3rd May 2008, 10:01 PM
Ama bre,to smo razjasnili na temi za ulje ( ne staj mi na muku..danas sam otkrio da mi izgleda pušta zejtin na zadnjem semerignu radilice...strošio 0,2 L i kusur na 200km vožnje...'oću se utepam http://www.emotionless.co.uk/emotes/a/sad12.gif )

Ovde se radi o kanisteru,ventilu i benzinu..a ECU na vrhu kao jagoda.

'bem ti EURO motore :ahaha:
znaci cetvorotaktna kosacica :ahaha: :ahaha: :ahaha:
bem ti vas i motor,pa stvarno....karburatorke samo suste.....miletova bakica 1.6 grebe uzbrdo sa skandelisanom lamelom [ako nevozi dex] :krs:

Zemunac
3rd May 2008, 10:07 PM
slika jedan, ventil za produvavanje apsorbera...
slika dva senzor bregaste
jesam li ti rekao da pročistiš veliki i mali iber lauf(poželljno i trotel)? i kupi nelo kršteno ulje... :krs: (poželjno engine flush u staro)
jeli bwe Vlado,imas li ti neki dil sa uvoznicima engine flush? gde pise da je pozeljno? kazi mi u kojoj fabrickoj knjizici bilo kog automobila pise da motor treba ispirati.....narocito posle 30k km??????
E, jesu rusi uradili tu vasu ubrizgavacu za sve pare :ahaha: :ahaha: idi bre jebo auto ako posle 30k km moras da cackas po slekricnim sklopovima,skidas greske,stelujes ovo,ono.....
btw,danas u nish vidim momka sedi u nivi...lepa niva sa bulbarom...pitam kako ga sluzi....on kaze super,nova je ima samo dve ipo godina,presao je preko 80k...rekao sam mu za forum...obecao je da ce prosetati dovde...

nemanya
3rd May 2008, 10:59 PM
Što više elektronike,to je zezanje oko nje veće. Ni jedan nov auto nije imun na to.
Elektronika kakva je takva je, mogu oko nje sve sam da odradim, a kad vidim ove ultramoderne kad to krene da se kvari,džak novca ti treba :D
Kad vidim kako se ljudi hvataju za glavu sa strancima,meni je super :)

Rusi jes da škrtare na kvalitetu (recimo,odvajkada je poznato da se treba kloniti ruskih ležajeva,semeringa,dihtunga) i da nikad ne znaš šta će te utrefiti,i da sam imao dosta što krupnih što sitnih zahvata na autu (usud Ruskog vozila) ali zato kad menjam stavljam kvalitetnije delove,pa i ova kosačica šušti sasvim lepo. ;)
I što mi je najbitnije,po otvorenom putu 8-9 L,u gradu 10 L ,bez da se cimam oko karburacije.

Iskreno,da ne znam oko mehanike i elektrike,sigurno bih se kanio da je prodam,jer bi me majstori drali kao jarca. Rusi su postali dosta skupi za održavanje.

Zemunac
3rd May 2008, 11:07 PM
Što više elektronike,to je zezanje oko nje veće. Ni jedan nov auto nije imun na to.
Elektronika kakva je takva je, mogu oko nje sve sam da odradim, a kad vidim ove ultramoderne kad to krene da se kvari,džak novca ti treba :D
Kad vidim kako se ljudi hvataju za glavu sa strancima,meni je super :)

Rusi jes da škrtare na kvalitetu (recimo,odvajkada je poznato da se treba kloniti ruskih ležajeva,semeringa,dihtunga) i da nikad ne znaš šta će te utrefiti,i da sam imao dosta što krupnih što sitnih zahvata na autu (usud Ruskog vozila) ali zato kad menjam stavljam kvalitetnije delove,pa i ova kosačica šušti sasvim lepo. ;)
I što mi je najbitnije,po otvorenom putu 8-9 L,u gradu 10 L ,bez da se cimam oko karburacije.

Iskreno,da ne znam oko mehanike i elektrike,sigurno bih se kanio da je prodam,jer bi me majstori drali kao jarca. Rusi su postali dosta skupi za održavanje.
posalji mail rusima.mozda dobijes neku nagradu za naj manju potrosnju na svetu. neverujem u te potrosnje,nikada necu verovati,nikoga nepoznajem kome niva toliko trosi,ne mogu da verujem u to. vise trosi jugo od tvoje nive

jeronimo
3rd May 2008, 11:12 PM
pa moja je pretčala 64 000 bez kvara...
neki mnogo ne mare za održavanje, ali u mojoj knjižici piše da je poželjno koristiti flush na 30 000(zbog hidro podizača i španera koje karburatorka nema) dok motul kaže treba na 20 000 zbog aditiva koje sadrži u povećanoj koncentraciji....
nemam dil sa proizvodjačima a znam čoveka koji je sa euro 3 motorom prešao 120 000 za 3 god...bez kvara samo lamela na 80 000 i tri seta pločica...

nemanya
3rd May 2008, 11:26 PM
posalji mail rusima.mozda dobijes neku nagradu za naj manju potrosnju na svetu. neverujem u te potrosnje,nikada necu verovati,nikoga nepoznajem kome niva toliko trosi,ne mogu da verujem u to. vise trosi jugo od tvoje nive

Tačno,troši više.

Nasuo sam rezervoar do vrha,zgazio je ravno 100km puta,5-om brzinom...posle 100 km. stao na pumpu,nasuo do vrha - 8,5L

Više puta testirao na isti način kroz normalne gradske voznje - 10L..12 je plafon sa malo više semafora.
Za auto od 1000 i kusur kilograma to je vrhunska potrošnja.

Verovao ti ili ne..

Ali ja moj auto održavam redovno,i držim ga prilično utegnutim.

hunter1
3rd May 2008, 11:44 PM
Ma nije bre problem u elektronici, problem je u moronima koji to trebaju odrzavati u servisima a oni ne znaju da se ubodu u dupe a ne da rade na elektronici. Sto reci o njima kad neznaju da promene svecice kako treba a ne drugo da urade.

jeronimo
4th May 2008, 02:44 AM
jes tako je.... :)

Dr Bouz
5th May 2008, 09:56 AM
ja za potrosnju i verujem i ne verujem. letos sam po crnoj gori bas merio - i bila mi je prosecna potrosnja gasa oko 10l. -bio sam negde od 20 septembra do 2-3oktobra - znaci nije bila guzva kroz one male primorske gradove, ali nije vala ni bilo voznje petom (uglavnom) - jer sam se vozikao - znaci uzbrdo-nizbrdo - i potrosnja mi je bila u principu oko 10tke. benzin dugo vec nisam merio (isto bilo oko desetke cim sam je kupio), ovako po gradu mi je 12-12.5 prosek, 13 mislim da nisam presao, ali jako vazan momenat - u principu gledam da NE IDEM preko gazele n.pr. u shpicevima. (znaci skoro nikad ne vozim u vreme kada se vozi metodom kreni-prva-stani, nego uglavnom kada se vozi -kreni, prva...4. ... stani. opet.. 1 moj znanac ima e3 i lajku, on ljusti 15-17l chorbe. (kako on to vozi - nemam pojma).

jeronimo
6th May 2008, 07:52 AM
pa uglavnom zavisi od noge... mada za grad je bolja potrošnja na sat(meri i rad u leru na semaforima i gužvama)

lodzin
7th May 2008, 12:29 AM
Narode vise puta sam rekao recicu opet....

ZIVEO KARBURATOR!!!!!!!!!!

hunter1
7th May 2008, 05:26 PM
Sta bre karburator :eek: Kola koja ne trose bar 15l.i nisu neka kola to je da se deca igraju :ahaha: :ahaha: :ahaha: :ahaha:

vojin13
7th May 2008, 06:02 PM
Ma moskvic je zakon!

jeronimo
7th May 2008, 08:35 PM
za moskviče moraš da napraviš poseban sajt... :ahaha:

lodzin
8th May 2008, 12:07 AM
WWW.moskvich.co.rs

jeronimo
8th May 2008, 02:34 AM
dobro bre nemojte preterivati... :)