PDA

View Full Version : bord kompjuter

moebius
21st February 2008, 11:07 AM
Da li je moguće kod nas, u Srbiji, kupiti bord kompjuter za Ladu Nivu? Gledao sam preko interneta, ima nekih ruskih sajtova koji ih prodaju, ali nijedan ne isporučuje van Rusije, npr. autocomp (http://www.autocomp.ru/catalogue/tripcomputers/niva/).

Zemunac
21st February 2008, 11:36 AM
i mi tebe pozdravljamo...dobro dosao na forum....

Dr Bouz
21st February 2008, 01:11 PM
^^^ pazi kad sam isto pomislio, ali nisam hteo uskratiti uvazenom kolega-zemuncu to zadovoljstvo.
(znas ono... dobar daaan, dobro nam dosao, bolje nas naaasao i tako to..).
l m - a sta rade ti board racunari, u smislu da sam uvek vozio veoma mehanicke stvari, cak sam se zgrozio kad sam provalio da moje vozilo ruske proizvodnje ima ecu..

jeronimo
21st February 2008, 07:42 PM
kaze se pomoz, bog...
a mi već odgovorimo :) inace u ecu žive mali patuljci koji se brinu o dobrom stanju motora :ahaha:

Uros Piperski
21st February 2008, 07:59 PM
i rade na plavi dim. kad taj dim izadje iz ecu-a onda patuljci vise ne rade :(

moebius
21st February 2008, 09:24 PM
hmm, dobro, bilo je lepo ponadati se...

Zemunac
21st February 2008, 11:16 PM
nada umire poslednja

skrba
22nd February 2008, 01:02 AM
"Jel vidis sta si napravio???" :)

Oteraste coveka bre! Vratiiiii seeee.... bice ti sve oprostenooooo...... :)

jeronimo
22nd February 2008, 07:27 AM
pa da je malo listao bilo je čini mi se reci o displejima i očitavanjima ecu jedinice,uglavnom transport iz rusije samo "tatarskom " metodom ;)

moebius
22nd February 2008, 11:03 AM
probao sam pretragu za reči "bord kompjuter" ali nisam našao ništa, sem nečega o konektorima

Zemunac
22nd February 2008, 05:15 PM
LePo se predstavi,kao sto su te ucili kad si bio mali. Na svako pitanje ces dobiti odgovor

moebius
22nd February 2008, 06:40 PM
Dobro, dakle, da se predstavim: Vojislav Milošević, student, Lada Niva 1.7i (VAZ 21214), 2005 godište, zelena. Mada ne razumem čemu to, nikad se nisam predstavljao na forumima, ali pretpostavljam da ovde vladaju familijarni odnosi

Dr Bouz
22nd February 2008, 06:50 PM
pa ne vladaju familijarni odnosi, nego ono.. kad dodjes negde gde pricas sa ljudima, uglavnom kazes dobar dan, pruzis ruku,... - ja sam taj i taj. bar to tako ovde u novom beogradu gde ja zivim, a vidim i kod ostalih clanova foruma.
sto se kaze - "red je"

no dobro. - a stvarno - sta se dobija board-on kompom, a sto ti fali u voznji u odnosu na nemam-board-on-kom (da ne kazem board-off komp :) )?

Zemunac
22nd February 2008, 10:53 PM
Dobro, dakle, da se predstavim: Vojislav Milošević, student, Lada Niva 1.7i (VAZ 21214), 2005 godište, zelena. Mada ne razumem čemu to, nikad se nisam predstavljao na forumima, ali pretpostavljam da ovde vladaju familijarni odnosi
ovde vladaju drugarski odnosi a ne familijarni....malo imas grub i pogresan nastup...zato su takvi komentari. cak i kada si se registrovao na ovom forumu nisi popunio rubriku odakle si! skoro na svim forumima ja obavezno predstavljanje
:ziveli:

moebius
22nd February 2008, 11:52 PM
Ma dobro, nemam ništa protiv ni predstavljanja ni drugarskih odnosa, mislio sam čisto da ne zamaram ljude pričom nego odmah da pređem na stvar... Iz Beograda sam, sad ću da popunim. Što se tiče bord kompjutera, voleo bih da ga uzmem delimično iz estetskih razloga, a delimično zato što moja Lajka ima neke bubice, povremeno se pali lampica za motor, pa se posle sama od sebe ugasi, u servisu mi nisu rekli ništa pametno, pa sam mislio da bih ovako provalio šta je.

Zemunac
22nd February 2008, 11:57 PM
iskreno ja neznam da je neko ugradio bord u nivu...nije to bas jednostavan zahvat...pogotovo sto hoces da ti radi dijagnostiku....to bord uprincipu neradi...moze da ti pokazuje potrosnju...predjeni put...prosecnu brzinu....ali za dijagnostiku samo servis i njihov racunar.ako vozis na plin lampica ti se pali zbog toga....vataj jeronima...on je dr.mr. za ecu i kompresore....

lodzin
23rd February 2008, 12:38 AM
Kako bih rekao i u mom selu kaze se ''dobar dan'', cak i coveku kojeg ne poznajes, a na njemu je da ti odgovori ili ne.

Tako su nas stari ucili...

Mada ni ja kada sam se upisivao na ovaj forum, (gde sve lik do lika) nisam znao za tzv. ''cyber bonton''...

bord comp - cemu to u nivi????

Darko
23rd February 2008, 09:16 AM
Jedan naš čovek je napravio i patentirao računar za automobile u Americi ali nije za nivu, evo sajt pa vidi šta sve meri http://www.gtechpro.com/ : ugaone brzine, ubrzanja, ... sve za neke besne mašine.

http://www.gtechpro.com/images/egs_prod_top.gif

http://www.gtechpro.com/egs.html

moebius
23rd February 2008, 11:17 AM
iskreno ja neznam da je neko ugradio bord u nivu...nije to bas jednostavan zahvat...pogotovo sto hoces da ti radi dijagnostiku....to bord uprincipu neradi...moze da ti pokazuje potrosnju...predjeni put...prosecnu brzinu....ali za dijagnostiku samo servis i njihov racunar.ako vozis na plin lampica ti se pali zbog toga....vataj jeronima...on je dr.mr. za ecu i kompresore....

U specifikaciji (http://www.autocomp.ru/catalogue/tripcomputers/niva/300-05-00000009.html) piše da ispisuje kodove grešaka:

Ошибки системы:

* диагностические коды системы впрыска с
полной расшифровкой кодов ошибок в виде
бегущей строки с возможностью их сброса.

U mom prevodu:

Greške sistema:
dijagnostički kodovi sistema ubrizgavanja sa
punim dešifrovanjem koda greške u vidu
pomične linije sa mogućnošću njihovog brisanja.

Zemunac
23rd February 2008, 04:59 PM
pa ok ali to kosta toliko da se nesiplati....sipaj gorivo i teraj...nema tu sta da crkne

jeronimo
24th February 2008, 08:47 AM
evo nekoliko tipova bord compjutera koji rade i dijagnostiku(čak i podešavanje ugla predpaljenja i menjanje temp. na kojoj pali ventilator)
http://microline.ru/prestige_v10.php
cene su šarolike a kreću se od 60 do 200 evra po komadu, kače se paralelno na serijki port za očitavanje tako da imaš odmah i mogućnost resetovanja ecu-a
http://www.auto-kiev.com/computers
http://www.neva-pl.ru/avtocomp-orionBK-20.html
http://www.auto-kiev.com/computers/view/?id=1038
problem je transport(zato kažem tatarskom metodom) jer se bukvalno mora kupiti tamo i doneti ovde, dhl može ali je isto koliko i deo...

Dr Bouz
24th February 2008, 12:54 PM
a oni neki "drugi" vidovi slanja-dobavljanja(koji nisu dhl i te fore).
konkretno: ja uvez'o nesto iz kine pre jedno goidnu ipo dana (neka svetla za fotografisanje), i kaze meni kinez iz pekinga using of air....(dhl i slicni ) is too expensive, how to use AIR FORWARDER? (-i napravili smo tu kombinaciju, vise nego duplo jeftinije od dhl/slicni, jedino sto cekas 10 ak dana. mislim, kinez je to sve organizovao..).

Nivas
24th February 2008, 02:52 PM
Ne treba meni kompjuter u kolima, ali zna li neko gde moze da se nadje onaj jednostavni uredjaj koji pokazuje u kom pravcu sveta ides i koliki je uzduzni i bocni nagib kola. Vidjao sam to na nekim dzipovima.

Zemunac
24th February 2008, 05:04 PM
imas to na pijacama i vasarima....kompas....sat....sve ima na njemu......a sta ca ti to ,zivota ti?

lodzin
24th February 2008, 05:35 PM
imas to na pijacama i vasarima....kompas....sat....sve ima na njemu......a sta ca ti to ,zivota ti?

Blokce notes sa vakum gumom i hemijskom olovkom...

jeronimo
24th February 2008, 05:40 PM
kompas i inklinomer (svaki ozbilljni ljubitelj terenske vožnje će reći da mu ne veruješ) jer greši ai navodi čoveka da ne gleda pod auto,dok busola m53 veoma završava posao(ima da ih kupiš po buvljacima "vojni viškovi" :D a može da se koristi i van vozila alo treba... :)

Nivas
24th February 2008, 07:00 PM
Treba mi kad je magla.

Nivas
24th February 2008, 08:57 PM
Ako toga ima subotom na Bubnju, pogledacu kada budem dolazio u Beograd. Mozda i nije neka znacajna stvar, ali eto, stalo mi je da je imam.

Nivas
25th February 2008, 12:59 AM
Ima li ovih inklinera na Bubnju? Ili,bar, busole m53?

Darko
25th February 2008, 08:15 AM
Ima jedan tip koji prodaje ašovčiće, šatorska krila, šlemove. busole, rupove, ...povremeno ima i po neki mig-21 i t-3 :)

moebius
25th February 2008, 06:12 PM
Ali ne kapiram kako komp ne može da se kupi kod nas, neki modeli na onim sajtovima su univerzalni, tj. nisu specijalno za Lajku nego za sve indžekšn motore, bilo bi logično da toga ima i ovde

Zemunac
25th February 2008, 06:33 PM
bez ljutnje i uvrede ali...mislim da si kupio pogresan auto ako hoces da ga munjis kompjuterima....niva se koliko toliko oslanja na prostu mehaniku i malo elektronike. mnogi je zbog toga kupuju

jeronimo
25th February 2008, 08:26 PM
pa ove nove sve to imaju serijski, u njima je najnoviji softver bosha serije 7...
jedino treba displej da bi sve to prikazivale.

jeronimo
25th February 2008, 08:31 PM
Ali ne kapiram kako komp ne može da se kupi kod nas, neki modeli na onim sajtovima su univerzalni, tj. nisu specijalno za Lajku nego za sve indžekšn motore, bilo bi logično da toga ima i ovde
ovi naši uvoznici su soće, recimo traže iz vaza da ogole automobile da bi ućarili 30-50 evra tako nive stižu bez brisača farova a putnički modeli sa najbednijim motorima od 8 v iako ima jačih i modernijih. u bosni se recimo prodaju produžene nive sa klimom i servom , kod nas da ih pitaš gledali bi te ko da si pao sa marsa ,obaška što su nepismeni(bukvalno),naravno čast malobrojnim izuzetcima ;)

Zemunac
25th February 2008, 10:11 PM
na nase trziste stizu naj jeftiniji automobili zbog naseg standarda....recimo wv...cak ni plis na sedistu nije kao za nemacko trziste...zato u autokomercu passat kosta manje nego u fabrici u nemackoj

nemanya
25th February 2008, 11:04 PM
Neka,neka...ipak sam ja za prostu mehaniku,lanac i 8V motor.

I ako imas dobar auto,nemas gde da ga popravis kako treba.
U firmi imam caddy-e nove,menjali mu nosac motora u WW Ada servisu, pukao posle 500 km. A da ne spominjem jos gomile prica o prezupcenim ventilima,losim zubcastim kaisevima i tome slicno.

Lada zakon, i u se i u svoje kljuse :)

Dare
26th February 2008, 05:04 PM
ma da. kakvi mehanicari, tudja ruka svrab ne cese :)

jeronimo
28th February 2008, 08:12 AM
ma da seviseri su nam :krs: kad nadješ dobrog onda pomislim da sam upao u scenu iz "majstorske radionice" :ahaha:

Nivas
28th March 2008, 10:33 AM
I sve se vrti u krug. Ako na Google-u ukucas "inklinomer" dobices nas.