PDA

View Full Version : Alternator - svetla

lodzin
20th February 2008, 11:33 PM
Mozda se ponavljam , a i mozda nisam pronasao ovu temu ranije.

Onomad kada sam provozao nivku kroz komsiluk primetio sam da farovi rade slabijim intezitetom na leru u odnosu kada se da gas. Kada dam gas kao da planu farovi - odjednom pojacaju intezitet struje. Proverim unimerom ler izbacuje 13.6 v, a na 3000 rpm isto 13.6v.

Da li je tako i kod vas ili moram da posetim elektricara???

Zemunac
20th February 2008, 11:41 PM
nevalja ti unimer
nemoze da daje istu jacinu a pojavcava svetla....nema logike i nemoguce je....to nije nista strasno.i meni pojaca svetla kad dodam gas

lodzin
21st February 2008, 12:44 AM
nevalja ti unimer
nemoze da daje istu jacinu a pojavcava svetla....nema logike i nemoguce je....to nije nista strasno.i meni pojaca svetla kad dodam gas

Kako moze da ne valja unimer kad mi na uticnicama pokazuje 240 V, a na ispravljacima od punjaca mobilnog recimo nesto vecu vrednost nego sto pise na punjacu :confused:

The-Had
21st February 2008, 01:55 AM
Probaj da pogasis sve potrosace (grejanje, farovi itd...) kad meris i dodajes gas! :rolleyes:

Dr Bouz
21st February 2008, 09:31 AM
pa elektricne uredjaje ne pokrece napon (U) - mi koji smo isli u skolu strujnu kazemo da uredjaje pokrece struja (I) - zapravo ima nesto sto se zove snaga (P) = U x I.
unimer je sigurno dobar- medjutim kad bi ga vezao redno, i stavio da meri struju, sigurno bi na pojacanom gasu pokazao povecanje struje (to je ono sto je jedinica merenja amper).
e sad, zasto se to sve desava - nazalost tu ne umem da ti pomognem, jer ne znam.

jeronimo
21st February 2008, 07:47 PM
pažljivo sa proverom struje za to se koristi poseban aparat za doosta ampera inače puf ode unimer...
za početak proveriti da nije labav kaiš alt. (normalno je da podiže svetla pri dodavanju gasa), onda ler gas pa punjenje alternatora ...
onda kontakt na klemama + i - i kontakte na sijalicama kao i same sijalice jer se usled vremena nahvata prljavština na njima(preporučujem osram siver daju +35 % za istu snagu)

lodzin
21st February 2008, 11:39 PM
pažljivo sa proverom struje za to se koristi poseban aparat za doosta ampera inače puf ode unimer...
za početak proveriti da nije labav kaiš alt. (normalno je da podiže svetla pri dodavanju gasa), onda ler gas pa punjenje alternatora ...
onda kontakt na klemama + i - i kontakte na sijalicama kao i same sijalice jer se usled vremena nahvata prljavština na njima(preporučujem osram siver daju +35 % za istu snagu)

1. Kais nov + zategnut = to nije
2. Kleme nove namazane mascu
3. Sijalice nove Narva H4 65 70 W
4. Sociva nova
5. Kako merim punjenje akumulatora bez da idem kod elektricara??? :D

Zemunac
22nd February 2008, 12:14 AM
kaziprst desne ruke pokvasi i stavi na minus klemu....jezikom lizni plus

jeronimo
22nd February 2008, 07:30 AM
ler gas koliki? i dali je kontakt izmedju - i šasije čist?(ne bi bilo loše dodati još jedan)

lodzin
22nd February 2008, 10:40 AM
kaziprst desne ruke pokvasi i stavi na minus klemu....jezikom lizni plus

Da, a stojka da ubacim u otvor poklopca ventila kao uzemljenje :D

lodzin
22nd February 2008, 10:42 AM
ler gas koliki? i dali je kontakt izmedju - i šasije čist?(ne bi bilo loše dodati još jedan)

Ler negde oko 800 rpm
Dodacu jos jednu pletenicu, mada sam cistio masu kada sam je uzeo.

Kamarad
22nd February 2008, 11:33 AM
To se na svakoj laci desava.
Nego kad smo vec ovde, a zatvoren topik o obrtajima... Izgleda da mi "crkla" ona plastika za ler gas, ne mogu da ga smanjim, jel da ga menjam ili?

lodzin
22nd February 2008, 04:03 PM
To se na svakoj laci desava.
Nego kad smo vec ovde, a zatvoren topik o obrtajima... Izgleda da mi "crkla" ona plastika za ler gas, ne mogu da ga smanjim, jel da ga menjam ili?

Moras da nadjes identican sraf, jel je on masa cutt/off jedinice. Navoj je od plastike, a vrh je metalan. Ako stavis drugaciji sraf sa metalnim navojem, to nece da radi, al ces moci da stelujes visinu lera

Zemunac
22nd February 2008, 10:57 PM
Da, a stojka da ubacim u otvor poklopca ventila kao uzemljenje :D
ne seri da ti stane u onaj erlavi otvor????!!! :ahaha: :ahaha: :ahaha:

lodzin
23rd February 2008, 12:44 AM
ne seri da ti stane u onaj erlavi otvor????!!! :ahaha: :ahaha: :ahaha:

ih bre zemunko, to je samo fora... :D

Sanjin
18th July 2008, 11:45 AM
Laicki punjenje provjeris tako sto upalis auto i dok radi otkacis + klemu,ako je sve uredu auto mora raditi.Napon je od 13.6 do 14.4V to ti je i gornja granica akumulatora.E sad mjerenje struje punjenja unimerom bas i nije neka pamet al ni pouzdana informacija,neko rece treba poseban instrument i u pravu je.Ali ako vec hoces upalis auto,dignes + klemu,crvena pipalica instrumenta na kabal a crna na + klemu akumulatora.instrument stavi na najvece strujno podrucje (ne znam koji je unimer al obicno je to 10A),pa ako ne mozes ocitati ti smanji.Samo pamet u glavu sa dignutim plusem jer u kontaktu s minusom=Ivo Pogorelic

jeronimo
18th July 2008, 08:22 PM
aman...
na 3000 obrtaja treba da bude izmedju 13,6 i 14,5 v...ende