View Full Version : Kontrola rada motora kod NIVE 1.7I
hunter1
12th February 2008, 08:06 PM
Posto ste mi zatvorili temu pre nego sam dobio odgovor na moje pitanje jer je bilo vam teme evo opet da postavim isto pitanje :mad: za Jeronima a i ostale koji znaju. Sta je TPS? dali je to isto sto i EKU i posto sam svatio da se kod 1.7I ne moze stelovati rad motora dali taj deo treba zameniti. Ovo pitamam da bi znao sta da trazim u servisu posto su mi kola jos pod garancijom.Nadam se da ste me razumeli :)
Uros Piperski
12th February 2008, 08:30 PM
TPS je throttle position sensor ili na srpskom senzor polozaja leptira gasa.
ECU je electronic control unit, odnosno elektronska kontrolna jedinica - kompjuter
jeronimo
13th February 2008, 12:59 PM
tps
trotle
position = davac položaja klapne gasa...
senzor
to je ona crni plasticni deo na gornjoj strani kućošta leptira(sa druge strane od sajle gasa), na donjoj je ler motorić...
mototesterom se gleda u radu, mora da bude dobar majstor i da zna da zada test(meri se promena vrednosti u odnosu za zakretanje leptira)
trzanje se javlja zbog toga što u jednom momentu kompjuter ne može da očita vrednost sa tps-a i ugasi varnicu uvek se javlja u odredjenim brojevima obrtaja (zapamtiš gde ti trzne)bez obzira na prenos...
isto tako tps daje signal da ja sajla skroz otpuštena da bi motor prešao u ler sistem(ako nevalja vrednost nevalja ni ler gas) ali ovaj poblem(loš ler) može da bude i zbog zaprljanosti sistema... :)
hunter1
13th February 2008, 01:39 PM
Jeronimo hvalati na iscrpnom odgovoru probacu da promenim tps senzor da vidim sta ce se dogoditi nije preskup oko 20 eura ovde kod nas, mislim da se cimanje javlja na oko 2000-2500 obrtaja bez razlike na stepen prenosa.Ovih dana sam pratio pazljivo kako se ponasa motor, na pocetku voznje dok se jos nije dobro zagrejala da ukljuci ventilator radi na oko 600 obrtaja i tada radi mirno, posle malo duze voznje kada jednom ukljuci ventilator digne i obrtaje nad 800 ali radi nemirno ima cimanja.
jeronimo
13th February 2008, 08:04 PM
normalno je da ler raste ako se potrošači uključe to znači da ler motorić i ecu rade posao verovatno ti je otišao tps, on je u ukr-u oko 900 kinti(smesno zar ne) tu kod vas je bas neka ihihi cena pitaj ih šalju sity expresom(opet ce da te izadje jevtinije+dobijes na ruke)
resetuj ecu posle ovoga obavezno mora da se adaptira na novi tps(oko 50 km vožnje)
hunter1
13th February 2008, 08:41 PM
Pretpostavljam da se ecu resetira preko mototestera u servisu dali postoji neki drugi nacin resetiranja posto ne zelim ici u servisu, planiram da tps promenim sam.
jeronimo
14th February 2008, 06:12 AM
skini minus klemu na 15 minuta,nakon toga stisni kočnicu(da se konačno isprazne elektroliti), očusti klemu i minus pol na akumulatoru i sve vrati nazad...
klemu zaštititi sa malo zast. masti...(može silikonski sprej itd)
gas u patos..
hunter1
18th March 2008, 10:43 PM
E pa ajmo ponovo na ovu temu. Neradi mi sauh, ujutru ili kad se dobro ohladi upalim je alinece da digne obrtaje vec radi na male obrtaje i celo vreme secka i ne prima dobro gas sve dok ne zagreje do 90 stepeni posle radi normalno . a najtragicnije je sto vec dva dana visim u servisu, promenili su mi ler motor i tps senzor i nista na ecu-u ne daje nikakav kvar. Pomagajte sta da radim :confused:
p.s Niva 1,7I :krs:
lodzin
18th March 2008, 11:11 PM
Preradi na stari dobri karburator....Ipak rusi nisu dovoljno dobro ovladali injektorom!!!!! :D
jeronimo
19th March 2008, 12:39 PM
plin ti nije dobro podešen ili su ti benzinski injektori zapušeni da li se posle resetovanja ecu-a i paljenja na benzin(samo na benzin) stanje popravlja?
jeronimo
19th March 2008, 12:40 PM
injection motori rade odlično ali su serviseri i održavanje blagi užas...
hunter1
19th March 2008, 12:58 PM
Uopste nemam plin vozim samo na benzin, kad sam rekao onim moronima u servisu da resetiraju ecu rekli su da nema potrebe posto ecu nije ocitao nijednu gresku.
jeronimo
19th March 2008, 01:09 PM
neka resetuju praznu listu da vidimo sta će se desiti, moguće je da nemaju pojma da gledaju, ecu ima dve memorije. ali da resetuju to znaju...
kakve su svećice kablovi i filteri koliko je prešla?
hunter1
19th March 2008, 01:13 PM
Prosla je 21000 mislim da su filteri ok svecice su nove na 18000 sa ih smenio, dali ima neke veze sa sauhom onaj senzor sto se nalazi odma posle filtera za vazduh taj jo nismo dirali.
jeronimo
19th March 2008, 01:20 PM
to je tkzv. protokomer i ako je on van funkcije odmah se pali kontrolna žuta lampica na instrument tabli(check engine) jesu li svećice sa 1,1 zazorom i da nisu slučajno bosna?
kablovi bi mogli da prave problem na toj kilometrži ali ipak vidi to sa resetom...pa onda javi...
što se tiče servisa on se radi na 10 000 a filteri se menjaju obavezno, moras biti siguran :)
hunter1
19th March 2008, 01:45 PM
Dali je moguce da taj protokometar daje pogresne podatke u ecu pa zbog toga da brljavi jer kad se zagreje radi ok.
Filtri su ok.
jeronimo
19th March 2008, 01:54 PM
ne, sa lošim protokomerom samo slabije prima gas, majstor mora da gleda više parametara od temperatue do promena na tps-u(moraju da budu ravnomerne bez preskoka) prilikom dodavanja gasa sve u realnom vremenu...
nisi mi odgovorio za svećice...
hunter1
19th March 2008, 02:17 PM
Prvo sam imao bosna pa sam ih sam zamenio sa NGK pa posle kada sam imao prvi put problem isto sa sauhom pre tri meseca samoinicijativno u servisu su mi promenili NGK sa nekim njihovim svecicama navodno sa NGK se desavalo da im otpadne elektroda sa svecica u cilindru ove sad vozim oko 3000 km jebemliga kakvesu neke japanske navodno Denso se sovu ili tako nesto.
hunter1
19th March 2008, 02:30 PM
Jeronimo izgleda sam sredio sauh promenio sam filter za vazduh kontakte na protokomeru sam ocistio alkoholom i resetirao sam ecu pomocu minus kleme i sada radi kako treba valjda ce da bude dobro i dalje. Hvala ti na pomoci. Ovi u servisu su stvarno moroni.
vojin13
19th March 2008, 02:40 PM
pa oni su ti prikacili kola na kompjuter, rekli ti to i to, i boli ih uvo da se zamlacuju dalje oko tvog auta. I ja mrzim takve servise i nabedjene radnike koji rade tamo. Pojma nemaju, kad im oteras auto na opravku oni zamene deo koji mozda moze da se servisira, stave novi i naplate papreno. Pa i ja bih bio odlican mehanicar na taj nacin, samo trpam nove delove i ne moz da omane. Takvih servisa ima u Nisu koliko hoces, a ja ih izbegavam u sirokom luku. Oba auta mi servisira mehanicar koji nema registrovanu firmu, a ubija se od posla, musterije i vraca, bez reklame.
hunter1
19th March 2008, 03:03 PM
Kamo srece da ovi moji ovde stavljaju nove delove, nego dok je kola kao moja jos u garanciji nema ni delova nego svaki kvar koji prijavis prvo kazu da tako treba ili ti pa sta oces da vozis dzip za 9000 eura, epa mora da trese i neradi kako treba. Al u sustini nije tako jer Niva ako se odrzava kako trba moze biti sasvim pristojno vozilo.
jeronimo
19th March 2008, 04:02 PM
pa da obično se po tome vidi...ako neće da menjaju delove u garanciji onda su najobičniji fušeraši...hvala bogu da je rus ostavio reset pomoću minus kleme :)
to si trebao da odradiš prvo, ali neka dobro je i ovako bar imaš nov filter ;)
jeronimo
19th March 2008, 04:05 PM
Prvo sam imao bosna pa sam ih sam zamenio sa NGK pa posle kada sam imao prvi put problem isto sa sauhom pre tri meseca samoinicijativno u servisu su mi promenili NGK sa nekim njihovim svecicama navodno sa NGK se desavalo da im otpadne elektroda sa svecica u cilindru ove sad vozim oko 3000 km jebemliga kakvesu neke japanske navodno Denso se sovu ili tako nesto.
denso su ok... ali da im sa ngk otpadne elektoda :eek: mora da su ih kupili kod cigana na kilo... :krs:
hunter1
19th March 2008, 06:15 PM
Pred mojim ocima su izvadili zadnji kardan i lamda sondu sa jos neprodate Nive i stavili kod mene.Kozna sta su sve izvadili sa moje Nive dok je ja nisam kupio katastrofa su . da sam znao ranije sta rade nikad ne bih kupio vozilo do njih. Kod NGK svecica kako vidim ovde ima vise uvoznika pa mozda ima nekih koji su falc tako da je tesko da se ne zajebes.
nemanya
19th March 2008, 10:48 PM
neka resetuju praznu listu da vidimo sta će se desiti, moguće je da nemaju pojma da gledaju, ecu ima dve memorije. ali da resetuju to znaju...
Kada softverski resetujes,imas samo jedno dugmence za reset ECU...i to bi trebalo da isprazni sve moguce memo-module gresaka u ECU
nemanya
23rd March 2008, 01:00 PM
Evo,
ja da se,nakon porodice, pohvalim i vama da sam danas zvanicno pustio u rad moj licni i personalni mototester :)
Svecano presekao vrspcu ocitavanjem i resetovanjem ECU :D
Inace,jako je lepo znati da vise ne zavisim od servisa i majstora i po pitanju moto-testiranja :)
jeronimo
23rd March 2008, 06:25 PM
kakav je koji tip i karakteristike ajde podeli sa članstvom(može i slika)
nemanya
23rd March 2008, 08:32 PM
Naravno :)
Prvo slika:
http://img.photobucket.com/albums/v338/Alien_Project/ELM327.jpg
Interfejs je zasnovan na mikrokontoleru ELM327. Kao takav,on moze samo da cita parametre ECU-a,ali ne moze da ih menja. Sa PC-em komunicira putem .COM porta. Postoji i USB varijanta.
Za njega sam se odlucio,jer rekosmo da je Nivin ECU zakljucan za izmene.
Kupio sam vec napravljen interfejs,mada sam hteo sam da ga pravim,ali se mikrokontoler ELM327 tesko nalazi,i izgleda mora da se narucuje iz inozemstva,za sta bas nisam imao vremena.
Softver na PC-u je ScanMasterELM.
Pri radu se dobija zaista dosta podataka,pored standardnih citanja i brisanja kodova greske,freez frame-ova i sl. tu je jos ocitavanje rada lambda sondi,vremena paljenja u cilindrima, itd..
Danas se nisam mnogo zezao sa monitoringom,prevashodno sam ponistio greske koje vec dugo stoje u memoriji. Imadoh ih dve,jedna sa TPS-om,jedna sa lambda sondom. Posle kratke voznje (zbog adaptacije) rad se dosta popravio,prevashodno vise nema nemiran rad na leru.
Sad cekam,ako se lampica greske ponovo upali,da vidim da li je ponovio gresku koja je vec bila (posebno me zanima lambda sonda).
Inace,ECU ima dve memorije..jednu za cuvanje gresaka "iz proslosti",a jednu za greske koje se mogu javiti u nekom trenutku testiranja ("letece" greske).
Zanimljivo mi je bilo,recimo, da obrtomer na tabli laze :)
Kazaljka hoce da stoji izmedju 0 i 10,ali ECU govori da motor radi na nesto malo vise od 800 obrtaja.
Tako da,eto preporuke licne onako,ako hocete tacno da saznate na koliko vam obrtaja radi motor,ne verujte kazaljci obrtomera :)
Dare
23rd March 2008, 09:37 PM
opa bato. nema vise srafciger u ruke, nego laptop sve sredjuje....
koliko te kostao taj luxuz?
nemanya
23rd March 2008, 09:51 PM
120 evra (interfejs+svi kablovi+softver+garancija godinu dana)
hunter1
24th March 2008, 01:32 PM
Na zalost moja radost je krarko trajala :mad:
Posle predjenih 200 km. otkako sam resetovao ecu sauh je opet pobrljavio opet nece da radi .ovo me stvarno dovodi do ludila a danas sam planirao da ugradim plin ali sam sada odlozio dok ne sredim sauh . A stvarno nemam ideju sta da radim sa njim. Ocigledno ima neki problem jer posle predjenih 200 km izgleda da se ecu druka greskama koje ovi u servisu nemogu ili neznaju da procitaju. Pomazite drugari.
Dr Bouz
24th March 2008, 02:23 PM
a koji ovaj, koji, to jest, koji servis?
Nivas
24th March 2008, 05:50 PM
Rekoh ja vec da je zlatna karburatorka, tu to ne moze da se pokvari.
hunter1
24th March 2008, 08:09 PM
Jebiga burazeru ipak izgleda da je sreca upitanju, a mozda si u pravu,mada ne vidim da se jos neko zali na forumu osim mene po ovom pitanju.Servis je ovde kod mene u Skoplju. I sada da stvar bude jos tragicnija danas sa pricao sa direktorom velikog servisa koji uvozi i servisira Lade da bi kod njih odneo kola na servis, i ako mi kod njih ne vazi garancija znaci platio bi popravku. Sam covek mi reko da njihov majstor koji je bas to radio vise neradi tamo a da ostali poima nemaju,i da cu dzabe nositi kola kod njih. Znaci ipak problem je u ljudskom faktoru odnosno u strucnosti majstora koji to rade.
vojin13
24th March 2008, 08:13 PM
Pa uglavnom je tako, kad u servisima rade poprinauceni radnici, bez skole za to. Kad oteras auto kazu ti da mora novi deo da se stavi i tako rese problem.
nemanya
24th March 2008, 08:54 PM
@hunter1
Dobra dijagnostika moze dosta toga da pokaze.
Samo za to trebaju ljudi koji znaju da dijagnostikuju.
Majstori koji su ti dijagnostikovali gresku,verovatno su samo resetovali komjuter,a nakon reseta nisu pratili motor u radu. Ako je neka komponenta losa,kompjuter ume da izbaci "letecu" gresku (gresku u radu).
Verujem da ti nisu rekli sta je greska (misle,aj kao laik covek,sta ce mu da to zna).
Ler uglavnom zeza zbog TPS senzora,ili step-motora za ler gas. Ako motor nece da podigne obrtaje pri prvom paljenju,moguce lako da su ti ugradili los TPS senzor ili ler motoric (sta ces,desava se i to :) ) a moguce je i da ti senzor koji meri temperaturu rashladne tecnosti ne radi kako treba (ima los otpor) pa dok je hladan,ne daje dobar signal koji ECU obradjuje.
Moguce je i da su ti kontakti na senzorima oksidirali,pa ne prenose dobro.
Ako ti je stavljen nov TPS i ler-motoric,kontakti na njima su verovatno OK.
Ono sto sam mozes da probas,je da kontakte senzora za rashladnu tecnost probas da ocistis nekim sprejom za tu namenu,kao i kontakte u konektoru koji se kaci na senzor rashladne tecnosti.
Ako posle toga ne radi bolje, moj ti je predlog da ne teras u servis za Ladu,nego oteraj u neki servis koji dijagnostikuje BOSCH motorne kompjutere na boljim automobilima. Ja mislim da ce oni moci lepo da ti dijagnostikuju greske.
Bolje da im das 30-40 evra da lepo obave posao,i da ti napisu sta trebas da promenis,nego da se zlopatis :)
hunter1
24th March 2008, 09:13 PM
Promenio sam i ler motor tps senzor, ler motor sam menjao pred 5 dana i kako sam naveo u postovima onda nisu resetirali ecu i situacija je bila ista, znaci nije bilo efekta. posle sam ja sam resetirao ecu pomacu kleme od akumulatora i radio je sauh oko 200 km.i posle opet istoznacine radi. najverovatnije to isto se deilo kada sam prvi put reklamirao sauh pre mesec dana onda su najverovatno promenili tps senzor i resetirali su eku i inda je radio otprilike isto vreme kao i sada. kad su menjali ler motor i tps nisu skidali celo kuciste gde stoje ler motor i tps senzor vec su samo otstrafili i ponovo zstrafili. nisu cistili leptir i to danas su mi predlozili do ostavim kola u servisu da bi poverili instalaciju znaci zice i kontakte na senzorima i ecu kao mozda je nesto zbog toga. neznam sta da radim?
hunter1
24th March 2008, 09:19 PM
Nemanja izvini nisam dobro procitao tvoj post, hvala na savetu :) odnecu sutra neka jos pokusaju to sa kontaktima ako ne uspe nosim kod kompjuterdzije.
jeronimo
24th March 2008, 11:19 PM
moguće je i da je kućište leptira i ler motorića isprljano uljnim isparenjima(pomešanim sa finom prašinom)trebalo bi očistiti usis(to se radi sa sprejom karb klinerom pamučnom krpicom) ali ako čovek nije vičan bolje otići u servis jer pored očitavanja oni i to rade...
jeronimo
25th March 2008, 01:36 AM
nemanja...
da li ti softver ovog mototestera omogućava nadgledanje vremena otvaranja benzinskih dizni? isčačkao sam da je moguće pomerati ugao predpaljenja kao i temperaturu rada i temperaturu paljenja ventilatora(i gašenja) to je čak moguće odraditi sa maršutnim kompjuterom(bord) koji rusi prodaju kao aftermarket...mada je o tome već bilo reči...
nemanya
25th March 2008, 09:02 AM
Nisam se bas detaljno udubio u sve sto program moze,jer je bilo hladnije vreme,a garaza mi je polu-otvorena.
Par stvarcica sam video,cisto da osmotrim da li sve to uopste i radi.
Kad dodje malo toplije vreme,zasescu pa cu videti sta tacno program moze,pa cu javiti.
Naravno,i ja tragam za programom koji moze da radi sto vise.
Kasnije razmisljam da platim neki mozda i bolji program za dijagnostiku. To nije skupo,koliko vredi.
hunter1
25th March 2008, 04:21 PM
Danas sam uzeo kola sa servisa, kablovi nisu bili ispravni, i smenili su senzor za toplotu neznam dali je bio neispravan ili su ga samo smenili.Ovih nekoliko km.od servisa do kuce auto ide primetno bolje da vidimo dali ce ostati tako ili ce opet pobrljaviti. ne smem
se prerano radovati.
Dare
25th March 2008, 04:27 PM
nemojte da vam neko hakuje Nivu :) (ili platite dobrog programera da je namunji )
nemanya
26th March 2008, 11:57 AM
nemanja...
da li ti softver ovog mototestera omogućava nadgledanje vremena otvaranja benzinskih dizni? isčačkao sam da je moguće pomerati ugao predpaljenja kao i temperaturu rada i temperaturu paljenja ventilatora(i gašenja)
Doduse,
bez obzira na softver,preko mikroprocesora ELM327 ne mogu da se menjaju parametri...njime doticni mogu iskljucivo da se ocitavaju i da se pristupi memoriji gresaka
nemanya
29th March 2008, 08:35 PM
Danas sam opet skenirao greske koje mi je izbacio kompjuter.
Izbacio je gresku Throttle Position Sensor, Signal Low , i to je greska koju izbacuje vec drugi put uzastopno (znaci nakon reseta)
E sad..auto radi u leru lepo (ako izuzmem neke greske koje ce se resiti,a koje uzrokuju malo nemiran ler)..obrtaji su u granici fabricki zadatih.
Da li da promenim ceo senzor,ili da pokusam prvo da ga ocistim,da bi davao bolji signal.
Kuci vec imam jedan rezervni,ali me zanima da li kompjuter registruje nizak signal zbog zaprljanosti u sistemu?
Uros Piperski
30th March 2008, 12:15 PM
Nisam cuo da se TPS nekome zaprljao. On je potpuno zatvoren, za razliku od IAC ventila (za kontrolu ler gasa) kroz koji prolazi vazduh i koji moze da se zaprlja.
Eventualno pokusaj da ocistis kontakte za TPS pa ako ni to ne pomogne onda zameni kad ga vec imas i vidi da li ce prijaviti iste greske.
nemanya
30th March 2008, 12:50 PM
Zahvaljujem :)
To me je zanimalo.
Nista,pasce malo ciscenje i merenje unimerom...pa i zamena ako pokaze da treba.
nemanya
30th March 2008, 04:50 PM
Pade mi na pamet ovo:
A gde se tacno (fizicki) nalazi motorni kompjuter kod Nive??
Jednom kad crkne :krs: necu znati da ga nadjem :D
jeronimo
31st March 2008, 09:23 AM
ecu se nalazi sa leve strane vozača ispod dodatnih osigurača pokrivenih poklopčićem(crni- dva krstasta šrafa, 4 ubodna osigurača i obd priključak)
tps je fizički zatvoren i sastoji se od potenciomera sa film osnovom taj film može vremenom da se izliže i kontakt slabi (inače kod njega se ne gleda otpor nego napon koji daje treba da bude od 0.3do 0,7v na zatvorenom leptiru usisa do 4,05do 4,75v na 76 do 81% otvorenosti...
nemanya
6th April 2008, 04:32 PM
Zamenio danas TPS,ECU se ne buni (jos uvek),ler za koju desetinu obrtaja bolji, lepo reaguje na gas..pa cu da vidim u nastavku balade :)
Mada mi na leru...hm..kao da se "njise" malicko (zagrejan motor)...ali jako malo..
Pa se onako ceskam po glavi i pitam - da li da skidam ler motor dok nije poceo da pravi neke vece probleme
jeronimo
9th April 2008, 08:37 PM
a kablovi kakvi su(menjaju se na otprilike 30 000) i filter goriva,naravno i svećice jesu li sa 1.1 zazorom... :)
za ler motor obično je dovoljno čišćenje usisa(odmašćivanje)...
za konačnu "adaptaciju" ecu-a potrebno je otprilike 50 km u raznim uslovima vožnje, ipak je to samoadaptivni ecu...
nemanya
10th April 2008, 06:27 PM
Kablovi su propali,pa jurim druge.
Ovo ostalo je sve OK,moguce je da ler motor malo zeza,ali nesto mi se ne rastura za neko vreme,pa ce malo da priceka dok ne pocne malo vise da zeza ako je do toga.
jeronimo
12th April 2008, 08:30 AM
ma kablovi su sigurno... ler motor mora da bude dobro zapušen da bi pravio probleme...
jeronimo
17th April 2008, 09:56 PM
ako ne nadješ ngk(kao ni ja pošto ove u mass company obično mrzi) silikonske kablove pravi i češka tesla(ja ih koristim) i odličnog su kvaliteta...
http://www.tesla-blatna.cz/en/ignition-lead-set,vaz-2123-niva-1-7i-mpi-year-00-engine-vaz-2123,2962,665#results
nemanya
18th April 2008, 09:12 PM
Ma nisam nasao
Cak ni komadno :(
A gde ima da se kupe ti Tesla kablovi,prijatelju? Jurim k'o ludi ludak..kao da trazim deo za explozivni svemirski modulator
nemanya
19th April 2008, 02:31 PM
Jeronimo,
našao sam prodavca koji uvozi Tesla kablove,pa sledeće nedelje sledi kupovina :)
Hvala na preporuci :)
jeronimo
20th April 2008, 07:55 AM
nisam video post(bio na sajmu motora u ns), ako imas problema javi pa da ih nadjemo...
nemanya
26th April 2008, 04:14 PM
E ovako,
Treba mi mali savet,čisto da uporedim sa vašim iskustvima.
Nervira što motor i dalje trese kada je u leru :bum:
Zamenio sam mu kablove. Stavio sam Tesla kablove,silikoni američki (stvarno su dobri kablovi,vidi se na oko da su kvalitetno urađeni). Odvojio kablove međusobno malo više,i takođe od svake mase (šipke,metala,šrafa). Svećice očišćene,zazor 1mm. Zamenjen TPS. Ler (prema obrtomeru) oko 900 obrtaja i kad je zagrejan.
ECU nema nikakve greške.
Auto lepo vuče,ima snagu.
Ali trese u leru,i to me nervira :) Kad se zagreje trese za niiijansu manje,ali se oseti.
Kad je hladan,vidi se lepo na oko kako ceo motor "čupa".
E sad da li je to zbog:
- Filtera goriva (nije promenjen, iako je prešao 10.000 km s njim)
- Zaprljanog usisa vazduha i ler motora (auto ima 30.000 km na brojčaniku,ler motor nije pipnut od kad je kupljen)
- Zaprljani injektori,pa je loš protok.
Šta da skidam prvo? :D
Zemunac
26th April 2008, 06:30 PM
eh,moze mnogo stvari da utice na nemiran rad u leru....evo ti nekoliko uzrocnika; zaprljana dizna,los pritisak pumpe,hidro podizac ventila mozda suvise stiska ventil i gubis kompresiju na cilindru,ler motor,razvodna kapa [ako je ima na 1.7i]....svecice se neciste vec menjaju na 15 000-20 000 ili cak manje
nemanya
26th April 2008, 10:31 PM
Svećice su prešle oko 10.000,NGK su,i nisu izgledale loše pri kontroli,pa sam ih vratio.
Malo bile čađave jer mi je ECU nalivao gorivo zbog loše lambde,pa sam ih očistio.
1.7i nema razvodu kapu već modul paljenja,tako da to ne bi trebalo da stvara problem.
Još možda da probam da zamenim svećice novima.
Sumnjam dosta na dizne i ler motor...jedno od ta dva,a možda i oba. Auto je prešao već 30.000 većinom gradske vožnje. Kakav nam je benzin,ne bi me čudilo da su dizne zapušene.
No,skidanje dizni i ler motora mi je ipak malo veliki posao sada. Auto ne gubi snagu,a ovaj malo nemiran ler bih još neko vreme mogao da trpim.
Ali mislim da bih do zime i ta čišćenja trebao da odradim. Kad pogledam koliko tu ima posla,uhvatim se za glavu :krs:
Ali zanimaju me iskustva i ostalih,da vidim da li su čišćenje dizni ili ler motora ono što mi sledi.
nemanya
27th April 2008, 12:44 PM
Da li može da zeza protokomer?
Čitao sam da,iako ECU ne prijavljuje grešku, zbog smanjenja preciznosti protokomera motor hoće nemirno da radi u leru.
jeronimo
28th April 2008, 08:28 AM
kad protokomer ne radi kako treba onda loše prima gas...(sporo)
jesu li svećice sa 1,1 zazorom (ja ngk bpr6es 11 menjam na 10 000)
za dizne najbolje je prevantivno na svakih 10 000 sipati jedan injektor kliner u pun rezervoar i odvozati. ako to ne pomogne postoji tkzv "Wins" metoda kojom sa priključuje ispirač na motor koji radi u leru 30 min posle sladi vožnja na benzinu,skidanje je zadnja mera...
ja mislio ti gledaš u taj mototester a ono .... :ahaha:
btw 4 cilindicni motori ne mogu da budu mirni na leru kao recimo šestaci, jednostavno su malo nemirniji :)
ps. skidanje kućišta trotela i ler motorića je 2.5 minuta toliko i za vraćanje(2 šrafa 13 zatezanje 25 nm)...
čišćenje karb klinerom je duži posao :)
jeronimo
28th April 2008, 08:36 AM
Svećice su prešle oko 10.000,NGK su,i nisu izgledale loše pri kontroli,pa sam ih vratio.
Malo bile čađave jer mi je ECU nalivao gorivo zbog loše lambde,pa sam ih očistio.
ngk se ne čiste, ne šteluje se zazor (fabrički podešen) imaju poseban sistem za čišćenje elektrode(obgorevanjem) a to što su garave osim goriva može da bude -loši kablovi(što smo potvrdili) ili zazor koji je prešao dozvoljenu meru i javlja se misfire...verovatno oba :)
filter goriva nisi menjao, a vazduha????? :)
nemanya
28th April 2008, 01:45 PM
ja mislio ti gledaš u taj mototester a ono .... :ahaha:
ccc...vidi ovog :krs:
Šta ću gledati u mototester,parametri su mu normalni na poslednjem testu bili http://www.emotionless.co.uk/emotes/b/tongue7.gif
U praksi auto lepo vuče.
Nevira me što je nemiran u leru. OK da mora malo da trese,ali ovo mi se čini previše, pamtim ga i kad je mirniji bio. :)
Filter za gorivo nisam menjao,izvozao je preko 10.000,to mi je prvo na redu za zamenu. Maznuo bih neki MANN,ako postoji.
I svećice su pregurale jedno 10k,mada to ne znam tačno,ćale ih je menjao,pa ne znam na kojoj kilometraži,ali cenim da su skoro pred 10k km.
Filter za vazduh menjan pre nekih 15-tak hiljada.
Videću da u skorije vreme promenim svećice,a ajd i da sunem i taj injector kliner (to zaista nisam nikad radio).
Kućište trotela ću verovatno skidati takođe (al kad vidim sva ona creva....:ahaha: ) Ipak ima neku kilometražu,a uglavnom su gradske vožnje...ko zna čega se tu sve nakupilo.
jeronimo
28th April 2008, 03:45 PM
1.očistiti (produvati) mali i veliki iberlauf,ne znam koje ulje koristiš...trotel se odvoji i ne moraš da skidaš creva sve je dostupno(voda prolazi kroz njega a a ostala dva crevca su za produvavanje absorbera i mali iber lauf)
2.parametri mogu biti van normi(malo) a da ne prijavi grešku to se zove tolerancija... :)
3.menjaš sve živo a redovan servis ne :confused: ;svećice , filteri,ilje u motoru idu na 10 000 a u transmisiji na 30 000
mann imaš u ponudi , bilo je o tome...http://www.ladaniva.co.yu/showthread.php?t=280&page=3&pp=10
boica klinera je od 500(wins) din do 1000din (motul) sipaš ga i na autoput pa po gasu...razlika će se primetiti :)
pozdrav :ispod:
nemanya
28th April 2008, 05:06 PM
Za filter goriva znam da ide na 10k km.
NGK svećice (kao kvalitetnije) i filter vazduha računam da mogu malo iznad 10k km. Nisu baš kod mene usklađene sve zamene tačno sa zamenom ulja (znači na 10k km). Mada,očigledno je dobro ići sa svim tim zamenama u kompletu,barem ne brineš da si sve zamenio na istoj kilometraži :)
Ove ispirače dizni nikad nisam sipao,ali ću morati.
Nije mu zamena ulja daleko,pa će izdržati do tog vremena,a onda u kompletu filteri,svećice i ostala čišćenja :D
EDIT:
Evo sad mi ćale reče da su svećice prešle sigurno i više od 10k km. tako da im sleduje zamena.
Inače,ulje je Esso 10W-40,ali planiram da sipam neko drugo iste gradacije.
Ovo što sam sad nagazio,mislim da loše podnosi gradsku vožnju,i da malo više isparava. Izgleda je neki polu-falš. Razmišljam se da probam Seleniu u istoj gradaciji.
jeronimo
28th April 2008, 05:22 PM
obavezno ispreri motor sa engine flush, da poskidas eventualne naslage sa hidropodizača i unutrašnjosti motora...(kao i hidošpanera ima jako digačku magistralu)
pa tek onda novo ulje i filter...
Zemunac
28th April 2008, 05:32 PM
obavezno ispreri motor sa engine flush, da poskidas eventualne naslage sa hidropodizača i unutrašnjosti motora...(kao i hidošpanera ima jako digačku magistralu)
pa tek onda novo ulje i filter...
nemogu bas da se slozim sa tobom. ako menja ulje na 10k a auto je presao 30k...ulje mora biti zuto kao dukat. meni na sluzbenim citroenima su podigli servisni interval na 30 000km,zvanicni servis i uvoznik Vitro group.3 godine garancije bez obzira na kilometrazu a to je kod nas 400 000 minimum. u moje automobile ne sipam engine flush i nijedan nije zastopao hidro podizace. memoj da preterujes sa tim modernim sredstvima za uzimanje kinte. nekazem da su oni losi....vec da nisu neophodni ,pogotovo na autu koji je malo presao
hunter1
29th April 2008, 10:50 AM
Bas sam mislio da postavim isto pitanje ovo sad mi je dobrodoslo. I ja imam isti problem samo kod mene motor trese kad se dobro zagreje ima 23000 km.svecice sam dosad menjao 3 puta sad imam NGK zazor 1,1 inace sve filtere sam menjao na vreme promenio sam i kablove posto su crkli, cimanje se javlja i na benzin i na plin sa tim sto je na plinu za nijansu manje jednom sam stavio cliner za injektion od wurta, u servisu na nihovim testerima pokazuje da je sve ok. isto imam problema i sa potrosnjom plina preko 16 l.kombinovana voznja grad-otvoren put u servisu za plin nisu mogli da mi smanje potrosnju i rekli su da sigurno trosi toliko i benzin na nifovom komjuteru su nasli ba mi je vreme rada dizni na benzinu visoko oko 6 mikrosekundi a treba da bude oko 4 i da to treba da sredim u u servisu za benzin.
Posle toga sam otisu u jedan drugi servis koji radi i druga kola ne samo Lade tamo su kola prikljucili na kompjuter i uspeli su da ocitaju gresku kod lamda sonde i smesa je bila presiromasna, tako da sad treba da promenim lambda sondu pa da vidim dali ce se potrosnja normalizovati i dali ce prestati da cima motor. inace cima od kad sa uzeo kola od 0 km.
nemanya
29th April 2008, 07:58 PM
Možda je u još fabrici loše podešeno.
Ali rad na benzin i rad na gas nemaju dodirnih tačaka što se tiče dizni. Možda su tebi benzinske dizne loše.
Ako su oni tebi merili rad dizni na benzin to nema baš neke veze sa potrošnjom plina,jer ako imas sekvent plin,on ima posebne dizne za plin.
Ja sam imao peh da mi je lambda crkla posle 100km vožnje,i izgleda da ti kvarovi sondi nisu neobični na Nivama.
jeronimo
29th April 2008, 08:21 PM
lambda najviše crkava od lošeg goriva(recimo olovni umasto bezolovnog), dok za servisni interval svaki prizvodjač odredjuje prema sebi,
btw. ovi novi motori su tkzv low friction, dok su stari imali period razrade...
ja lično volim old school :)
siromašna smeša može da bude i zbog zaprljanih dizni(samom tim ecu podiže vreme otvaranja istih da bi kompenzovao...)
tako da je lambda ipak zadnja stvar koju bih menjao. isto parametri rada na plinu mogu da pomere parametre na benzinu (važno je da na plinu bude dobro podešena smeša...)
nemanya
29th April 2008, 08:55 PM
.
jeronimo
29th April 2008, 11:24 PM
mislio sam na to da lambda prikazuje siromašnu smešu(pitanje je kako se stvara sir. smesa:plin ili benzin)
trebalo bi uraditi malo kompleksniji monitoring...
hunter1
30th April 2008, 10:22 AM
Jebem li ga kad imas posla sa naucnicima u servisima onda je to tako, kad sam bio u servisu za plin koliko sam ja svatio kad su podesavali zadnji put plin prvo su na komp. ocitavali kako radi motor na benzin pa su posle po tome podesavali plinski EKU znaci da ne bi bilo razlike kad radi na plin u odnosu na benzin e sad dali treba tako ili ne poima nemam ipak su oni naucnici :krs: inace plin je sekvencionalni Lovato.
jeronimo
2nd May 2008, 09:23 AM
pa možda se razdesio, (skidan akumulator ili tako nešto) ne bi trebalo da bude ali može da se desi...jel trese i na plin i na benzin ili samo na jedno gorivo?
hunter1
2nd May 2008, 03:13 PM
trese i na plin i na benzin samo na plin trese manje. sada se i potrosnja sredila od kad sam smenio svecice i nastelovao zazor na 1,1 sada je zadnji put bilo ispod 12l doduse sa malo gradske. kad su mi promenili svecice u servisu ostavili su zazor 0,8 strucnjaci :krs: :bum:
jeronimo
2nd May 2008, 07:31 PM
trese i na plin i na benzin samo na plin trese manje. sada se i potrosnja sredila od kad sam smenio svecice i nastelovao zazor na 1,1 sada je zadnji put bilo ispod 12l doduse sa malo gradske. kad su mi promenili svecice u servisu ostavili su zazor 0,8 strucnjaci :krs: :bum:
na ngk se NE sme štelovati zazor, kupiju se već na meri...
treba ti ngk bpr6es 11 (zazor 1,1) to što su oni stavili zazor ima veze sa starim tipom paljenja ovo novo je samopodešivo i mnogo jače od klasične bobine...
najvažnije je da kablovi budu ok svećice onda ostaju na fabričkom zazoru, jesi li probao neki aditiv za čišćenje dizni to može da pomogne čak je preporučivo na 10 000...
hunter1
2nd May 2008, 10:49 PM
Oni u servisu nisu stavili NGK nego Denso i njih su ostavili na 0,8, a ja sam sad stavio NGK i to one stare koje su oni izvadili navodno NGK nije valjao otpadale elektrode, ali nisam znao da treba da trazim sa 1,1 zazor vec sam sam nastelovao zazor :o
jeronimo
3rd May 2008, 08:34 PM
dobro de nisi znao na sledećem servisu na 10 000 zameni sa pomenutim i ne se brigaj... :)
CADman
18th May 2011, 07:07 PM
...evo jednog problemčića...
za one kojima je promaknulo radi se o nivi 1.7i _2005god_50 tkm_vrlo dobro održavana_nažalost venturi BRC plin postavljen od prvog vlasnika.. :(
e sad
...kad je resetiran ecu super pali_vozi na benzin i na plin (toplo ili hladno svejedno..)
...nakon nekog vremena (>50 km) takve vožnje na benzinu (odličan rad)
prebacujem ga na plin...vozim dalje.
...na plin vozi odlično...nema trzaja,smanjene snage i slično...
...pređem nekoliko desetaka km ili čak i manje i prebacujem ga nazad na benzin...
...više to nije to...
auto već nemirnije radi kao da je "pobrao" vrijednosti" iz plinske mape...
:eek:
gasim auto...palim po proceduri na benzin...ona odmah kresne ali moram dozirati gas kako bih održao okretaje da se ne ugasi...prebacivanje na plin automatsko i uredno..vozim dalje na plin..sve 5 :)
drugi dan na hladno palim...sve teže i teže održavam obrtaje da ga nakon nekoliko minuta mogu prebaciti na plin i da mogu krenuti...
...ako u toj fazi ugasim auto i ponovno upalim .. nekoliko trenutaka radi dobro, a onda opet počinje brljaviti...(jaaaako trese )
treći dan na hladno još gore...nakon 5-6 paljenja jedva uspijevam prebaciti na plin ... :bum:
napomene:
...prilikom "pumpanja"gasa podmuklo se čuju mini detonacije iz ispušne..
...dize ultrazvučno očišćene prije 1 mj.
...mjenjana ona limena ispušna sa ljevanom..
...ngk svječice zazor 1.1
...novi kablovi..originalni ..u Hr nemrem nači NGK_kablove.
...servis na 50tkm napravljen
Kada skinem minus ciklus sa akumulatora cijeli se ciklus opet ponavlja...
pitanja:
...da li postoji rješenje osim prelaska na karburator ili ugradnju injection plina
...da li je preporučljivo baš svaki tjedan resetirati ecu
...da li se može izvesti kakav prekidać na napajanju ecu-a..(neznam jel tu smijem sijeći žice :confused: )
undertaker
18th May 2011, 09:03 PM
Ovo sve dovodi do zaključka da se mapa poremeti. Samo što je to čudno da se događa budući da je sistem na flanđu. Taj problem je karakterističan za MPI.
Plinski servisi ponekad ugrađuju sklop koji pri svakom gašenju resetira ECU. To obično rade loši majstori koji nisu u stanju pravilno podesiti plin.
Prvo daj da ti podese plin kako spada, a ako ne pomogne onda ugradi sklop.
Što se tiče NGK kablova pitaj u Auto-Kreši. Oni su zastupnici i vjerovatno ti mogu naručiti.
CADman
18th May 2011, 09:47 PM
Ovo sve dovodi do zaključka da se mapa poremeti. Samo što je to čudno da se događa budući da je sistem na flanđu. Taj problem je karakterističan za MPI.
Plinski servisi ponekad ugrađuju sklop koji pri svakom gašenju resetira ECU. To obično rade loši majstori koji nisu u stanju pravilno podesiti plin.
Prvo daj da ti podese plin kako spada, a ako ne pomogne onda ugradi sklop.
Što se tiče NGK kablova pitaj u Auto-Kreši. Oni su zastupnici i vjerovatno ti mogu naručiti.
..ma u kreši sam pitao ali nisu pokazali volju da naruče kablove...
...ovo sa kompom se dešava već neko vrijeme, a plinski majstor kaže da sa plinom više nemože ništ napraviti...da je sve ok..
...inaće taj sistem brc ima kompjuter "just" koliko vidim...jel ti to možda govori nešto više...
undertaker
18th May 2011, 10:01 PM
Probaj pitati ovdje:
http://www.autoplin-forum.com/index.php
Bilo je tu par sličnih situacija.
CADman
18th May 2011, 10:07 PM
thanks!
:ziveli:
hunter1
19th May 2011, 12:17 AM
Svecice i kablovi nemaju nikakve veze sa ovim sto ti se desava, prvo imas ugradjeno plinski ured koji ne odgovara za 1.7i Na njega ide samo sekvencionalni uredjaj i to ne bilo koji jer niva je dosta specificna i najbitno je de ga montira pravi majstor koji zna sta radi.Pogledaj malo bolje na forumu ces pronaci dosta odgovora na pitanja koja te muce.
jeronimo
19th May 2011, 08:18 AM
naravno automobil je potpuno ispravan i reaguje onako kako treba (plinski uredjaj nije dovoljno brz da isprati promene parametara rada modernog motora i eto muke) pokusava da kompenzuje neogovarajuce mape promenom originalnih vrednosti (ugao predpaljenja i vreme otvaranja dizni) i eto detonacija, prebogate smese i gusenja i trzanja pri radu na benzinu.
nekada(u zavisnosti od plinskog uredjaja) je moguce da sitem radi prihvatljivo(ali se opet nakon nekog vremena zbuni pa je potreban reset)
resenje :
a) voziti samo na bezin ;)
b) ugraditi odgovarajuci plinski uredjaj :cool:
c) ugraditi reset rele(motor opet nece moci da ima pravu snagu jer ce non stop uciti parametre) :krs:
d) ugraditi karburator(totalno bez veze jer cemu sve onda napredna elektronika a vracamo se 20 godina unazad, plus povecana potrosnja + smanjene performanse) :eek:
e) ne voziti auto, kupit bicikl ili neko drugo prevozno sredstvo (mozete se i uvaliti nekome na voznju) koje stedi pare a pomaze zdravlju i ne zagadjuje prirodu... :)
CADman
19th May 2011, 07:44 PM
naravno automobil je potpuno ispravan i reaguje onako kako treba (plinski uredjaj nije dovoljno brz da isprati promene parametara rada modernog motora i eto muke) pokusava da kompenzuje neogovarajuce mape promenom originalnih vrednosti (ugao predpaljenja i vreme otvaranja dizni) i eto detonacija, prebogate smese i gusenja i trzanja pri radu na benzinu.
nekada(u zavisnosti od plinskog uredjaja) je moguce da sitem radi prihvatljivo(ali se opet nakon nekog vremena zbuni pa je potreban reset)
resnje :
a) voziti samo na bezin ;)
b) ugraditi odgovarajuci plinski uredjaj :cool:
c) ugraditi rest rele(motor opet nece moci da ima pravu snagu jer ce non stop uciti parametre) :krs:
d) ugraditi karburator(totalno bez veze jer cemu sve onda napredna elektronika a vracamo se 20 godina unazad, plus povecana potrosnja + smanjene performanse) :eek:
e) ne voziti auto, kupit bicikl ili neko drugo prevozno sredstvo (mozete se i uvaliti nekome na voznju) koje stedi pare a pomaze zdravlju i ne zagadjuje prirodu... :)
ad a) ma volim ja nju na benzin al skupo brate...
:mad:
ad b) još skuplje u nekoj normalnoj vremenskoj perspektivi i današnje cijene plina te usklađivanje svakog mjeseca sa cijenama benzina...e da htjedoh pitat koliko je kod vas plin ..tu je oko 5 kn...cca 0.65eura..
ad c)a joooj...
ad d)nema šanse
ad e)bicikl već imam....uvaljivanje mi nekako ne ide.. :D
hvala na korisnom postu...znam da je plin totalno pogrešan ali šta mogu kad je prijašnji vlasnik bio škrt dat još malo para i imati vrhunsku stvar... :bum:
sad se snalazim..bio bih zadovoljan i sa nekim razumnim resetiranjem npr.jednom u 14 dana ali ovako je malo glupo resetirati svaki drugi dan.
neznam
.neznam.
..neznam..
..inače volim TOČKE...
jeronimo
20th May 2011, 12:27 PM
onda probaj osirositi smesu na isparivacu(onaj sraf na sredini) injektorke vole siromasnu smesu(na granici) ostalim autima izgore izduvni ventili :ahaha: . one ih imaju od mnogo otpornijeg materijala :) .i to probaj polako postepenim smanjivanjem sve dok ne pocne ujutro da pali bez oscilacija...
ako ni to ne pomogne... onda vadi pare za sevent... :)
jeronimo
20th May 2011, 02:30 PM
btw. plin kod nas u okolini Beograda ima i za 59,9 din sto mu dodje 0.6038 eura...sa ozirom da je euro pao malkice a cena stoji skoro mesec dana...znaci bilo je i ispod te cene :)
CADman
20th May 2011, 07:46 PM
btw. plin kod nas u okolini Beograda ima i za 59,9 din sto mu dodje 0.6038 eura...sa ozirom da je euro pao malkice a cena stoji skoro mesec dana...znaci bilo je i ispod te cene :)
..dobro sa plinom smo tu negdje ...ali i to je previše..
znaći definitivno vremena džabe vožnje su iza nas...
hm...šta dalje ??? vodik ??
..već smo nešto eksperimentirali sa plinovima praskavcima i stvar funkcionira...
čak je po mom skromnom sudu i dosta sigurna jer se stvara samo onolika količina kolika se utroši..cca uštede oko 30 %
ovo sa osiromašenom smjesom mi zvuči logično ako je uspijem dobiti
da radi kako treba..
...svakako ću probati ali ne sad, jer sam se istrošio na kočnicama.
javim rezultate.
CADman
28th May 2011, 08:23 PM
samo kratko..u vezi plina
..bio kod drugog doktora za plinovita stanja
podesio plin...auto radi ko beba..
..prešao otada cca 700 km.. ne mješa mape...pali na hladno o.k.(možda malo trese zbog slabije kompresije na dva cilindra ..to pitanje možemo raspraviti kasnije kako je slabija kompresija na motoru od 50 tkm..koji je ok održavan )
..nije ugradjen reset relej :krs:samo fino podešavanje :)
neka drži 10tkm pa opet na servis i ja sam zadovoljan.. :cool:
jeronimo
30th May 2011, 08:29 AM
znaci stelbanje je uspelo.... :) ustedeo si 650 evra... :ahaha: dodjes pice :ziveli:
CADman
30th May 2011, 05:53 PM
ma nema zime...
ovaj put mislim da sam našao ok majstora....napokon...jedva....u zadnji čas...
...kao da tražim rezervni dio za nuklearni reaktor....pa nemožeš vjerovati koliko samo "majstora" ima...
al najjači su mi oni kojima je odmah auto kriv...svoje neznanje skrivaju tako da pljuju po autu....ma de češ na ladu j.... te?
..ti su mi najdraži.. :bum:
jeronimo
31st May 2011, 08:04 AM
naravno, takvi odmah dobiju sut -kartu... :bum:
KizaHood
17th January 2012, 08:28 PM
Imam jedno dugmence, slicno onome sto ga imaju stone lampe, sa donje strane onog poklopca sto pokriva ECU (onaj levo od leve noge). Ima polozaje O i I. Jel' ima jos neko to, a da zna cemu sluzi (ko ima 'vaki Kawasaki)?
jeronimo
21st January 2012, 09:05 PM
ko bi ga znao? serijski nije sigurno, a mozda su stavili reset prekidac za ecu ili pumpu.... :rolleyes:
ili mozda aktivira katapult sediste? :eek: probaj da pitas bivseg sretnog vlasnika cemu sluzi(samo nemoj da slucajno stiskas dok vozis putem):ahaha:
Dr Bouz
22nd January 2012, 09:41 AM
mada, ako je od katapulta iz 29ke - samo proveri jel imash padobran, i nije frka, izbaciche te na preko 50m, i otvoriche se padobran :)
*kod mene nema. dakle -neko ugradio, a zashto-ne znaamo.
temperamentna_ruskinja
22nd January 2012, 10:50 AM
ko bi ga znao? serijski nije sigurno, a mozda su stavili reset prekidac za ecu ili pumpu.... :rolleyes:
Moguće da je prekidač za električnu pumpu benzina. Neki, koji ugrađuju plin, stavljaju i prekidač el. pumpe da bi isključili pumpu da se ne pregreva dok auto radi na plin, pogotovo ako ima malo benzina u rezervoaru...
Zemunac
22nd January 2012, 06:55 PM
E vidis,to sto majstori iskljucuju pumpu je potpuno pogresno.Pumpa mora da radi,kako bi se hladile spulne na diznama....dok auto radi na plin, benzin cirkulise kroz magistralu dizni i hladi ih.
jeronimo
23rd January 2012, 01:29 PM
naravno gorivo(benzin) se iskljucuje emulacijom benzinskih brizgaca...sve ostalo radi...
toske89
23rd January 2012, 07:01 PM
ma da nije prekidac za ispaljivanje projektila,proveri to
vBulletin v3.0.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.