PDA

View Full Version : Nova Misterija...

stara_planina
2nd January 2008, 05:57 PM
Sretna nova godina svima.
Nadam se da ste imali lep docek.Meni docek za malo da se pretvori u horor-film u pravom smislu reci.Moju Nivu obozavam,al sto moze da mi napravi situaciju...Taman sam pomislio da je resavanjem problema komutatora resen i poslednji problem.Ali djavo ne da mira.
Docek sam trebao imati u selu B.Berilovac podno Babinog zub-a (Stara planina). Trebao sam samo sa curom poci,i odugovlacili smo sa polaskom,sve do pred mrak.Od Nisa da Babin zuba se moze doci na 3 nacina.Ja zbog kasnjenja izabrao najkracu,ali i najgoru deonicu: Nis-Svrljig-Kalna. Ta trasa iako kraca za 30km je ozloglasena zbog uspona,loseg asfalta,neosvetljenosti i neobelezenosti mnogih raskrsnica.
Elem,presli smo 20 km.Dosli do Svrljiga.U samom Svrljigu mi se ucinilo da pocinje da mi slabi jacina lampica koje mi bacaju svetlo na obrtometar i brzinomer.No,zanemario sam to,mislio da mi se pricinjava.Nakon 10 km posle Svrljiga,dosao sam do neke od onih fantomskih raskrsnica.Stadoh,negaseci motor,da izvadim topografsku mapu.Ukljucih lampicu iznad vrata,a ona jedva i da tinja.Opet nisam obratio paznju na razlog,vec nastavih dalje.
Usledio je veliki uspon.Popeli smo se bas visoko.Na samom prevoju,iznenada Niva se ugasi.
Probah da zavrglam,ali akomulator nema snage,ni jednom da "okrene".Pomislih da nije neka klema na akomulatoru.Izadjem iz kola,a ono ljudi moji nije mogla biti gora situacija.Magla "debela",mrkli mrak,niti kuce niti zive duse unaokolom,a mobilni naravno van dometa.
Otvorim haubu,vidim kleme su OK,ali kao da se oseca neki blag miris nagorelog neceg...
Videvsi da ima struje za kontakt,pritisnem kvacilo,Niva krene unazad,i na inerciju upalim.Dam gas,na ler,Niva radi ko nova.Krenemo mi dalje svega 1 km,Niva se opet ugasi.Lada se jos kretala,ubacim u drugu,pokusavam da upalim,al nece.Opet stanemo,sad na ravnom,i to pored nekog groblja.Blagi uzas...Iskljucim farove i ventilator,zavrglam-Lada upali.Kako sam ukljucio farove,ona se ugasi.Ponovim opet sve,i shvatih da je nesto oko farova,ali zanimljivo,pozicione lampice rade,i ne remete rad motora...
Nemajuci izbora,a na apsolutni uzas moje devojke koja samo sto nije uzela onaj cuveni lek za smirenje,poceh da vozim dalje kroz mrak,na pozicione lampice.Vozio sam mozda 30km/h,i imao sam srece sto je sve oko mene bilo belo od snega,a drum je bio crn,pa sam mogao nekako videti gde da idem.
I tako, nakon 20 min voznje spustimo se u gradic Kalna,prvi znak civilacije.
Bezveze,experimenta radi,ukljucim farove,ocekujuci da ce se auto ugasiti.
ALI NIJE !!!
Sa farovima nastavimo mi do B.Berilovca,to je jos oko 7-9 km.
Sutra,ujutru,probam da upalim Nivu,akomulator nema snage da okrene.Na gurku ga upalismo,a zatim sa njom do Babinog zuba (oko 20 km).Gore parkiram na strah,ali posle 3 sata,ona upali normalno.Kad stigosmo nazad u Berilovac,ja izvadim akomulator i odnesem ga unutra u toplo.
Jutros da krenemo za Nis,Niva upali...mucila se doduse,jedva je akomulator imao snage da okrene,ali nakon drugog okreta upali...
Potom 150 km putovanja do Nisa.Usput palio i farove,i brisace,i grejace stakla i ventilatorce...i sve normalno radilo....
----------------------------------------------
Jel pada nekom nesto na pamet sta me je zeznulo one veceri u sred proklete nedodjije??? :confused:

nemanya
2nd January 2008, 07:53 PM
Ocigledno da ti je akumulator bio ispraznjen.
Na planini i na hladnoci uz tako nenapunjen akumulator (poluispraznjen akumulator se brzo predaje na hladnoci) zaista ne mozes ocekivati da ti radi elektrika.

Mozda te zezao regler. A mozda nisi imao dobar kontakt izmedju cetkica i kolektora alternatora,pa se to samo-doteralo u red.
Ako si imao osecaj da je nesto gorelo (mada osecaj nagoretine u motoru moze biti iz raznih razloga) tj. miris neke nagorele plastike ili tako nesto,pogledaj kontakte na alternatoru. Mozda su se olabavili,pa usled otpora dolazi varnicenja i prevelikog grejanja kontakata,pa je izolacija mozda nagorevala.

Uglavnom,posto ti je dat znak da obratis paznju,kreni redom - provera akumulatora i punjenje,dosipanje destilovane vode ako treba. Provera kaisa koji pokrece alternator,zaviri malo i na sam alterantor,da vidis da nije nesto nagorelo.
A ako bas bude opet zezalo, onda te mozda zeza i regler ili vec i sam alternator.

Dare
2nd January 2008, 09:02 PM
Haha.... izabrao si najgoru opciju da stignes u Balta Berilovac. Svrljig je moj reon, znam svaku stazu :)

elem. Alternator te zeza, 100%. Koliko god da je aku los, nema sanse da se izprazni u voznji. Vidi na alternatoru onaj sraf gde se kaci + zica. On bi trebalo da je pocinkovan, ali hoce da korodira. Za sve detaljnije intervencije mora da se skida alternator jer ima neki poklopac sa crevom pozadi pa ne moze da se skine regler. Ako si nekad vozio po dubokoj vodi moguce da ti se sad obija o glavu :D

http://i185.photobucket.com/albums/x58/darkoizizvor/autokarta.gif

a evo ga i alter...

http://i185.photobucket.com/albums/x58/darkoizizvor/Slika9.jpg

http://i185.photobucket.com/albums/x58/darkoizizvor/Slika6.jpg

Dare
2nd January 2008, 09:06 PM
http://i185.photobucket.com/albums/x58/darkoizizvor/Slika2.jpg

stara_planina
2nd January 2008, 10:59 PM
Dare druze,
nije ta trasa bas toliko losa kao sto se prica.Snasao sam se,kao sto vidis.Uostalom,to sto mi je Niva zajebala stvari,nema veze sa trasom koju sam odabrao.Da sam isao ka Kanjzevcu to bi mi se desilo negde na Tresibabi.Mozda jos gora varijanta,ne znam...
Mnogo mi je gora pala trasa od Kalne do Temske.Ne znam da li poznajes tu trasu.Rano jutros smo krenuli,negde oko 9,iz B.Berilovca,sa ciljem da zadnjeg dana putovanja obidjemo manastire Temsku i Poganovo.Put koji spaja Kalnu i Temsku,duzine oko 30 km,apsolutno nije bio ociscen,a snega na drumu je bilo negde oko 40 cm-pa da ne preterujem,ali sigurno do polovine visine Nivinog tocka.Ispred mene jedno 1 km,je isao jedan od onih UAZova dzipova starih oko 40 godina,koje lokalni seljaci i dalje besomucno koriste ovde.Dakle on je naceo tu stazu,a ja za njim.Cini mi se da je UAZ malo vislji od Nive jer ja sam pratio tragove njegovih guma,ali diferencijali su mi malo "kopali" sneg,i to je malo otezavalo putovanje,dok evidentno kod njega to nije bio slucaj (diferencijali su bili vislji). Mozete misliti kako je bilo na usponu kod sela Cerovac...uspon je veci od 10%...
Ali probio sam se.
Akomulator,altenator...nemam blage veze.Prosle zime sam menjao automat na alternatoru.Tada se Niva takodje mucila pri paljenju,da bi na kraju totalno batalila da krese.Postoji mogucnost da je sada problem sa akomulatorom,jer cale je pre neki dan punio akomulator i momentalno je zaverglala punom snagom bez problema.
Moram reci da ukoliko trosi vise energije no sto proizvodi,mislim da bi mi se tokom rada motora,uplalila "akomulator" lampica na kontrolnoj tabli.S druge strane,cak i da nije,to nije bio razlog da mi misteriozno se ugasi pri radu.Npr mi mozemo slobodno tokom rada da skinemo akomulator,a auto ce nastaviti da radi.
Shodno onom gubljenju snage raznih lampica,pre sam sklon verovanju da mi negde zbog nekog kratkog spoja,struja se odliva.Ja sam sinoc upalio Nivu i pustio ju da radi u mestu jedno 15 minuta,bez paljenja farova ili bilo cega.To sam ucinio sa ciljem da se dopuni akomulator.Potom sam ga skinuo,uneo unutra i stavio na toplo.Ujutru kada sam ga prikljucio,opet je vrlo tesko verglao,ali je upalio nakon drugog "obrta".

Sta mislite o svemu ovome?

lodzin
3rd January 2008, 01:21 AM
Ja mislim da bi trebao da napises scenario za horor film (mislim da bi dobro prosao), prodaj ga nekoj filmskoj produkciji i od honorara kupi novu Nivu. :ahaha:

Ne stvarno nisi normalan, znas da te auto zeza, a ti nasao da po ovakvom vremenu putujes i da obidjes manastire gde si bio letos :ser:

Dobro si sacuvao glavu...

Kamarad
3rd January 2008, 09:17 AM
Mislim da bi za naziv trebao da stavi Gremlini 3, ili ako cemo po domaci Drekavac :D

Dr Bouz
3rd January 2008, 10:59 AM
u jbt. ovo je bas hororasticno (t.j. horor koliko bi ja nerava izgubio da sam bio u tvojoj situaciji).

Dare
3rd January 2008, 12:07 PM
ma u ruke Mandusica Vuka, svaka je Niva ubojita!

jeronimo
3rd January 2008, 12:35 PM
aman bre :) proveri kaiš (da ne proklizava) napon alternatora i struju punjenja(i nivo elektrolita), obrati pažnju na kleme i sastavna mesta + sa klemom i - sa šasijpm(hoće od skidanja i stavljanja vremenom da popucaju licne i da nema dovoljan presek što povećava temperaturu provodnika...
(očisti kleme, to se radi u jesen i proveri napon na akumulatoru pri upaljenim svim porošačima od grejača stakla do farova i brisača) - hoće neko rele da zalepi pa da pravi karambol....
ako je sve u redu gas u patos...
ps. u kalni sam bio, dobra lovišta u okolini :)