PDA

View Full Version : Misterija Lade NIVE

stara_planina
21st December 2007, 02:10 PM
Kazu,da moze da radi na -50 stepeni.Al sta vredi kada se na pola puta pokvari :)

Kada Niva 1.7,2001 godiste,presla oko 60000 km.

Moji pre neki dan krenuli u selo,na pola puta u divljini po snegu im se u toku rada zakaslja motor i stade.Verglali,verglali dok nije otiso akomulator.Ostave oni Nivu kraj puta i vrate se u Nis.Mislili smo da je crkla pumpa za gorivo sto je i ranije bilo sumnjivo.Uzmemo novu odemo na lice mesta,ali tada ustanovimo (ranije bio mrak,pa nismo mogli) da ne baca struju kablovima do razvodne kape.Majstor pocne da cacka kablove oko komutatora,i nekako se vrati kontakt,upalismo Nivu.
Presli smo ukupno 40 km,vratili se u Nis.Parkirao kola ispred kuce,i kada sam posle svega 3 minuta pokusao da upalim,ponovio se slucaj.
Majstor mi rece preko telefona da je komutator otisao,i da mora novi da se kupi.
Ucinim to sutra,pa jos kupim neki Nemacki,ali za Nivu.Namestim,kresnem,i iz prve upalil,sto se kaze "na pola kljuca".Ali avaj,radila svega 10-tak sekundi pa se ugasila.Da zaverglam-akomulator nema ni trunku snage.Srecom to se sve desavalo na nizbrdici,pa niz brdo pokusam da upalim auto-nece pa nece.Predjoh punih 400 metara.Kao da nema gorivo.
Rastavim, karburator,pogledam-dovod goriva normalan.

I sad sam u totalnoj dilemi....

Sta ne valja...sta da radim???

Uros Piperski
21st December 2007, 03:34 PM
Pa ocigledno problem nije bio u komutatoru. Pregledaj opet da li baca varnicu i nastavi sa trazenjem kvara.

Zemunac
21st December 2007, 05:17 PM
ja sam imao takav kvar,vrlo slican...otisla mi je razvodna ruka.pogledaj da li imas struju na kablu koji dolazi sa bobine na kapu.ako tu imas struju a nemas na svecicama otisla je ruka ili kapa.

ciccio-75
21st December 2007, 05:34 PM
bobina ti je otisla..........jel radi motor tu i tamo malo na 2 pa na 3 pa na sva4 cilindra pa se ugasi i tako dalje......... :confused:

jeronimo
21st December 2007, 05:38 PM
najverovatnije kapa i ruka ja dok sam vozio karburator maximum 30000 kapa ,kablovi rucica i svecice novi... staro ide sa auta bilo dobro ili ne...
i nema glava da boli.

stara_planina
21st December 2007, 06:21 PM
Znate sta...dok je motor radio (znaci dok nije stao one veceri kada su moji isli u selo,i potom kada smo se 3 dana kasnije vracali od te tacke do Nisa),radio je punom parom,tj snagom.Znaci nije bilo ono 2 ili 3 klipa samo...radili su svi klipovi.
Da li je bobina crkla...ne znam.
Pazite,on dok je imao pun akomulator verglao je solidno...zato su moji i mislili da nema dotok goriva.Ja doduse ne znam moze li se taj efekat stvoriti ukoliko mu bobina ne valja...???

Dare
21st December 2007, 06:23 PM
ja sam imao taj problem. isti simptomi. bila se otkacila polugica za sauh, sauh aktiviran i gle cuda.... badava sam bacio hiljadarku za pumpu, tek sam posle provalio. 100% te to zeza jer kad se motor ohladi tad radi i pali na pola kljuca dok se ne zagreje. a kad se zagreje onda idu problemi

stara_planina
21st December 2007, 06:35 PM
Ne.
Nemogu se sloziti sa tobom,jer,da izbegnem sve druge verijante,zasto onda nije htela ni da upali hladna kada sam je nizbrzo palio na inerciju?
Opet se ponasala kao da nema benzina,ili pak kao da kljuc nije davao kontakt..

Midian
21st December 2007, 06:39 PM
Jer sme Niva da se pali na guranje,tj na kontakt iz druge?Meni je neko rekao da ne sme...

Dare
21st December 2007, 08:07 PM
u uputstvu pise da je zabranjeno startovanje 'na varnicu' sta god to znacilo.

Zemunac
21st December 2007, 11:28 PM
i na tarabi pise biip ....

Uros Piperski
22nd December 2007, 01:37 AM
sto ne bi smela da se pali na gurku? ja sam moju palio i nije joj nista.

Dr Bouz
22nd December 2007, 04:09 AM
ne pise u uputstvu za gurku i paljenje, nego pise "nemoj by akumulator/prva/verglanje da pomeras auto sa tacke a do tacke be"

jeronimo
22nd December 2007, 08:18 AM
koji auto sa lancem ne sme da se pali na gurku...
samo kaišarce treba izbegavati jerbo hoće da preskoči zubić, aovo što je dr bouz rekao jeste, nije dozvoljeno pomerati auto uz pomoć startera motora tj. date kontakt pa kao verglate a auto u brzini....(prvoj)

jeronimo
22nd December 2007, 08:19 AM
i šta bi na kraju jel kapa i ruka?

Darko
22nd December 2007, 10:28 AM
Meni bar dva puta godišnje pregori ruka :confused:
I da ponovimo uvek mora da se ima rezervna:
- ruka i kapa
- kaiš
- ja sam spremio i komutator ali 5 godina je živ i zdrav
- i flaša rakije :ziveli:

lodzin
22nd December 2007, 11:56 AM
Po simptomima bih rekao kao da je jedan od kvarova vezanih za glavljenje iglicastog ventila u poklopcu karburatora....

Jer, ako auto upalis i radi kako si naveo 15 tak sekundi na leru to bi trebalo da bude to, potrosi benzin iz lonceta, a iglica ne pusta gorivo u lonce.

To ces najbolje konstatovati kada ti se ugasi auto, skini poklopac i vidi da li ima nivo benzina u loncetu karburatora..

stara_planina
22nd December 2007, 01:34 PM
Jao muke zive...
Drustvo,evo onog sto se na engleskom kaze UPDATE.
Cele noci sam punio rezervni akomulator,malopre odem,prikacim ga,i opet repriza situacije...cim sam okrenuo kljuc (na pun sauh) Niva startovala kod luda.
Radila 10 sekundi i ugasila se...
Verglaj,verglaj,al nista...
SKinem glavni kabl sa razvodne kape priblizim ga srafu na karburatoru,da vidim baca li varnice dok vergla-i ne baca...

Ubedjen sam da je negde sa strujom problem.ALi imajte i ovo u vidu:juce pri verglanju sam mu malcice sipnuo goriva direktno u karburator..moguce je da to sada izgoreo pa kada nestalo auto se ugasio...premda dovod goriva je normalan.Proverili smo cevcicu koja iz pumpe ulazi u karburator...

Da li sada nekom nesto pada na pamet?

Uros Piperski
22nd December 2007, 04:53 PM
Pa bice da ti je nesto sa strujom ako ne baca varnicu :) . Zasto sumnjati na gorivo ako nema varnice?

A sto se tice voznje na anlaser, jooooj koliko sam stotina i stotina metara presao tako i sve jos uvek radi :ahaha:

Dr Bouz
22nd December 2007, 06:59 PM
pa o.k. - mozda ima razlike u smislu da je moj auto noviji (generalno - nista ne tvrdim, samo sam rekao sta pise u knjizici. inace sam dete ex pripadnika jrv, i 1dnom prilikom mi je 1 mehanicar-caletov drugar rekao da su svi piloti koji su se skrckali sa (ruskim jel'te) mig21 avionima - skrcakli se zato sto nisu postovali razne procedure (koje su opisane u knjigama koje se dobiju uz taj jedan ruski artikal).
znaci "figurativno" - devet puta je uzleteo "na alnaser", al' deseti put se zakucao u ono brdo iznad kamenice.
mada, opet, da se ogradim - jer nisam po profesiji ni mashinac, ni mehanicar, i ne znam tacno do u detalj sta i kako se sve tu fizicki desava.-ali sam ubedjen da ima neki razlog zbog koga su to napisali. koji je ?-ja nemam pojma.

Dare
22nd December 2007, 07:50 PM
ne, tamo se kaze da auto ne pomeras na alnaser ako "motor ne prihvata startovanje" . Sto znaci da ako ti rikne kvacilo mozes da kreces direktno iz prve, pa posle uz malo vestine da se dovezes kuci

Uros Piperski
22nd December 2007, 08:36 PM
Da se razumemo, naravno da ne valja voziti auto na anlaser. Nijedan auto :) ne samo Nivu. Ali kada je to jedini nacin da se pomeris...

jeronimo
23rd December 2007, 08:28 PM
ma da rekli su da se to ne radi, ali ako je glava ili onaj deo tela gde ledja gube časno ime u pitenju onda mora...
sa tim što je lakša varijanta pomerati karburatorku, injektorke imaju još delova koje nije preporučljivo držati na kontaktu bez upaljenog motora...

Zemunac
23rd December 2007, 09:05 PM
ma daj bre jeronimo....pa neces na svadbu da ides na alnaser!!! ako ti zatreba da se pomeris to nikada nije nesto daleko.....nijedan alnaser nemoze da izdrzi veliko i dugo opterecenje....a sto se tice tvog motora....mozes slobodno da drzis na kontaktu neko vreme.....i kada se cekira motor drzi se na kjontaktu....nema nikakve veze....nemoj bas u sve da verujes sto procitas

Dare
23rd December 2007, 10:08 PM
http://www.ttm.co.yu/galerije/lada-niva/Niva3.JPG
I ovo bi moglo pod "misterija lade nive". Jel neko video uzivo? Meni je moja Niva lepsa :D

jeronimo
23rd December 2007, 10:47 PM
ma daj bre jeronimo....pa neces na svadbu da ides na alnaser!!! ako ti zatreba da se pomeris to nikada nije nesto daleko.....nijedan alnaser nemoze da izdrzi veliko i dugo opterecenje....a sto se tice tvog motora....mozes slobodno da drzis na kontaktu neko vreme.....i kada se cekira motor drzi se na kjontaktu....nema nikakve veze....nemoj bas u sve da verujes sto procitas
kada se kaci mototester ona je na leru :) bar je tako u servisima koje ja posećujem,nego isto je zabranjeno proveravati da li motor baca varnicu skidanjem kablova sa svećica(popularna metoda) kažu serviseri neće doduše svaki put ali je dobar način da skikne modul paljenja(pločica u njemu)

lodzin
24th December 2007, 10:42 PM
http://www.ttm.co.yu/galerije/lada-niva/Niva3.JPG
I ovo bi moglo pod "misterija lade nive". Jel neko video uzivo? Meni je moja Niva lepsa :D

Ma ovo mi lici na nekakvu fotomontazu u Photoshopu....

Neki verovatno veliki fan Nive je pokusao da napravi sopstvenu dizajn verziju i da je proda Rusima za veliku lovu :ahaha:

Midian
24th December 2007, 11:32 PM
Jeste fotosop.Pogledajte desni retrovizor(vozacev levi) kako je zamucena slika oko njega

Dare
25th December 2007, 02:47 PM
ja bi pre rekao da je neki limar pravio. Samo mi nije jasno od kog vozila je maznuo facu? Ne lici ni na jedno. Photoshop je iskljucen, bar po meni, jer je slika maznuta sa sajta jedne auto kuce
http://www.ttm.co.yu/galerije/lada-niva/Niva3.JPG A i koliko ja znam Photoshop, ovako nesto bi se tesko uradilo. Pogledaj sjaj na limu, recimo

Retrovizori su od dostavne Dacie

dinno
25th December 2007, 04:10 PM
Šta je da je,užasno je ružno!!!
Onaj kvar je bobina ili mali kondenzator na donjoj strani razvodnika paljenja......

lodzin
25th December 2007, 11:51 PM
Ma fotka je 100% obradjena u Photoshopu jer je okolina zamucena (blur), a sto se njuske tice meni lici na nekog ne daj boze Koreanca, Japanca (Vitara, Mahindra), FUJ...

boomer
26th December 2007, 06:53 AM
sto se tice paljenja: meni su upropastili karburator zbog loseg konektora na komutatoru, svi nesto filozofirali i cackali danima, i od tada na benzin katastorfa do dana dasnjeg. na kraju sam sam krenuo kabl po kabl i kada sam dotegao kontakte, sve proradilo, na plinu naravno. Na benzin se muci nekako ako izvucem sauh do kraja.

Sto se tice pokretanja na anlanser, ja jednom presao sa starom nivom 200m, i nije nista bilo. Isto tako, umem i povremeno da ostavim auto na kontaktu, zaboravim da iskljucim posto uglavnom ne vadim kljuc, i do sada nije nista bilo. Od paljenja na gurku jos manje. Ogradjujem se da sve ono sto moze da izazove stetu, ne mora, ali nikad se ne zna kada ce!

ikon
26th December 2007, 10:16 AM
Maska i farovi one Nive su od Volge, noviji model.

stara_planina
26th December 2007, 05:07 PM
Da li ste znali da Lada Niva ima dva komutatora?
Ja nisam-i u tome je bio problem.
Majstor koga sam onomad vodio na lice mesta pored puta gde smo ostavili Ladu Nivu (i koji ruku na srce je maher za Zastavina vozila,a ne bas strucan za Ruska) se uhvatio za komutator koji se nalazi,iznad akomulatora,usrafljen na zidicu izmedju kabine i motora,tik ispod spoja metala i sofersajbne,a naravno sve to ispred suvozacevog sedista.
Ja sam tak komutator i zamenio.
No drugi majstor,koj je strucniji za Lade,je zamenio komutator koji se nalazi iznad suvozevog tocka-i Niva prorade...
Malo sam sad i zbunjen...prvi majstor mi je ranije tvrdio da je taj komutator ,sada ustanovljeno kvaran ,zapravo chip koji regulise smesu goriva u karburatoru valjda...
Pa aman,cemu onda sluzi onaj,koji sam zamenio ja pre nedelju dana,zna li neko ???

Takodje,zaribala mi je i elektricna diznica,ali ona navodno nije bila uzrok problema...

lodzin
26th December 2007, 06:10 PM
Cip plocica koja se nalazi iznad akumulatora kako navodis je tzv. KATOF ili KATOFL, i sluzi da se preko njega strujom napaja ler dizna na karburatoru i sam karburator. Kada on crkne, majstori obicno prevezu napajanje ler dizne direktno na bobinu i sve ponovo radi bez problema.

A komutator se nalazi sa desne strane na podkrilu i duplo je veci od KATOF-a....

stara_planina
26th December 2007, 07:48 PM
Pa sta to znaci onda...da sam blokirao elektricnu ler-diznu time sto sam na mesto KATOF-a ubacio novi komutator?

lodzin
26th December 2007, 08:09 PM
Pazi ovako, kada ti crkne komutator odnosno deo iznad suvozacevog tocka kako kazes, onda nemas varnicu na svecicama i na bobini.

Kada crkne KATOF imas sve sto je navedeno predhodno, ali auto nece da upali ili se gasi na leru zbog nedostatka struje na ler dizni. Ovaj slucaj se resava kao sto sam rekao prevezivanjem + sa bobine na ler diznu.

Uros Piperski
26th December 2007, 08:28 PM
hebo lud zbunjenog :D

Ovako...
to iznad akumulatora, kao sto rece lodzin je cuttof sistem. Ako ste primetili, jedna zica na karburatoru (kod novijih niva) ide do srafa za stelovanje ler gasa. Kada je pedala gasa pustena poluga gasa dodirne taj kontak i preveze zicu sa masom. To je signal cuttof uredjaju da je pedala gasa pustena. I ako je ispunjen i uslov da je broj obrtaja motora veci od 2000/min onda cuttof zatvara ler diznu i tako je kocenje motorom efikasnije, a i gorivo se malo sredi. Ako je broj obrtaja manji od 2000 onda se nista ne desava.
U slucaju da crkne cuttof elektronika ler dizna se veze na plus bobine i stalno je ukljucena. Ako se zameni ceo cuttof uredjaj nema razloga da bude blokirana ler dizna :confused:

Komutator za paljenje sluzi da signal indukcionog davaca u razvodnuku pojaca i mozda "prepravi" i salje na bobinu koja ce baciti varnicu.

lodzin
26th December 2007, 08:39 PM
Upravo...

Samo sto ja ne idem tolko udetalje mrzi me da kucam eseje... :D

Dare
26th December 2007, 09:53 PM
Sto se tice pokretanja na anlanser, ja jednom presao sa starom nivom 200m, i nije nista bilo. Isto tako, umem i povremeno da ostavim auto na kontaktu, zaboravim da iskljucim posto uglavnom ne vadim kljuc, i do sada nije nista bilo. Od paljenja na gurku jos manje. Ogradjujem se da sve ono sto moze da izazove stetu, ne mora, ali nikad se ne zna kada ce!

Pa kako ti gasis motor? U cetvrtu pa pustis kvacilo ?
:ahaha:

boomer
27th December 2007, 12:29 AM
> Pa kako ti gasis motor? U cetvrtu pa pustis kvacilo ?

Nije smesno, pocesto to stvarno uradim, isto kao i navika da brzine menjam na medjugasu bez kvacila. Posledica prvog je da mi svaki 3-4 put auto ostane na kontaktu, a pokusavam ja od oba da se odvuknem samo ne ide, ranije sam stalno to radio '96-'01 na staroj nivi, i preslo u refleksne radnje, katatsrofa...

Nego, u prosloj poruci sam znao da hocu da kazem jos nesto, a to je paljenje na plin zimi. Dakle, naravno da pali najnormalnije, s tim sto se na jacim minusima desava da se zaledi gas u rasprsivacu valjda. Onda se desi da krenete i auto se ugasi posle par stotina metara, posto se voda u sistemu za hladjenje nije zagrejala dovoljno da greje rasprsivac. Lek: poneti sa sobom flasicu tople vode po izlasku iz kuce/stana (a mozete i naknadno da se vracate, ko voli), a moze i prebaciti na benzin privremeno, ko ima. Ja kad ocenim da je tamo -10 (u tvari, nema sta da cenim, tu je stanje vremena na tv, online, gde god hoces), krenem, pa ako nece, samo sljis preko rasprsivaca i to onda lepo radi, taman dok pocne da greje.
Naravno, nemam nikakve rituale tipa turiranja motora pet minuta dok se ne ugreje i sl, auto se po startu motora pokrece istog sekunda i vozi normalno, bez opterecivanja u prvih minut-dva rada da postigne neku temperaturu, podmazivanje i sta vec treba.

Dare
27th December 2007, 11:15 AM
> Pa kako ti gasis motor? U cetvrtu pa pustis kvacilo ?

Nije smesno, pocesto to stvarno uradim, isto kao i navika da brzine menjam na medjugasu bez kvacila. Posledica prvog je da mi svaki 3-4 put auto ostane na kontaktu, a pokusavam ja od oba da se odvuknem samo ne ide, ranije sam stalno to radio '96-'01 na staroj nivi, i preslo u refleksne radnje, katatsrofa...

Ovo stvarno do sad nisam cuo :ser:

stara_planina
27th December 2007, 06:00 PM
Pa kako ti gasis motor? U cetvrtu pa pustis kvacilo ?
:ahaha:

Dare Legendo sa velikim L :)

Dare
27th December 2007, 08:16 PM
Pa mislim stvarno....

jeronimo
27th December 2007, 08:55 PM
boomer...
Nego, u prosloj poruci sam znao da hocu da kazem jos nesto, a to je paljenje na plin zimi. Dakle, naravno da pali najnormalnije, s tim sto se na jacim minusima desava da se zaledi gas u rasprsivacu valjda. Onda se desi da krenete i auto se ugasi posle par stotina metara, posto se voda u sistemu za hladjenje nije zagrejala dovoljno da greje rasprsivac.

:krs: :eek: tipična greška prilikom startovanja motora, u ovom slučaju antifriz(ako nije jači od -40 koliko plin ledi) napravi ledeni čep koji blokira tok rashladne tečnosti kroz motor...
lajka može mnogo toga da izdrži ali ne treba joj svaki dan ispitivati mogućnosti i granice, par minuta(na benzinu) na leru pri prvom jutarnjem paljenju neće osiromašiti nikoga a membrane i motor u celini će vam biti zahvalni :)

nemanya
27th December 2007, 09:14 PM
Naravno, nemam nikakve rituale tipa turiranja motora pet minuta dok se ne ugreje i sl, auto se po startu motora pokrece istog sekunda i vozi normalno, bez opterecivanja u prvih minut-dva rada da postigne neku temperaturu, podmazivanje i sta vec treba.

E pa,trebao bi da znas par stavki,sto se tice startovanja i pokretanja vozila na niskim temperaturama.

Prvo,samim tim sto si POKRENUO vozilo,ti si opteretio motor! Ne zaboravi da Lada ima 1200 kg.
Livnice i proizvodjaci jos nisu uspeli da naprave idealne metale koji se pri zagrevanju sire podjednako. Ulje sluzi da se na mestima dodira takvih materijala smanji trenje.
Kada ti pokrenes vozilo sa hladanim motorom,to je isto kao kad bi ti ustao iz kreveta,pa da ti neko da dzak cementa u ruke i istera te na minus 10 °C.
Nezagrejano ulje zimi nikada ne moze kvalitetno da podmaze vitalne delove motora. Pa se ljudi posle cude sto idu da menjaju karike i sto im ventili propadaju na 50.000
Motor nije opterecen SAMO kada radi na leru.

Jos ako imas katalizator,eto ti belaja..koliko sam ja saznao iz redova nekih ovde iznetih,katalizator ne trpi jak gas kada je hladan. Neispunjavanje "rituala" za katalizator kosta negde oko 300 €.

Drugo, pronalazaci i naucnici (a to su ljudi za nijansu pametniji od nas) rekli su da se zimi auto pokrece i zaustavlja prebacivanjem na benzin. Da ne treba,ne bi ni bilo tako opisano.
Naglim zagrevanjem isparivaca,samo ces upropastiti delove istog.

Meni je zao sto u auto-skolama vozace ne uce pravilnom koriscenju automobila (valjda zato sto i serviseri treba nesto da rade :ahaha: ).

Kod injection masina,pametni fabrikanti su izmislili automatski sauh,i kada se ustali broj obrtaja motora,ja tek onda krecem. U letnje vreme to ide brze,a zimi malo sporije.
Jer ipak - nije normlano da u leru motor ima 1500 obrtaja :)

Uros Piperski
28th December 2007, 02:35 AM
Delimicno se slazem sa ovim iznetim, ali bih dodao i ispravio par stvari.
Prvo, ako se napravi ledeni cep u isparivacu nece se prekinuti cirkulaciaj rashladne tecnosti kroz motor jer ako je isparivac pravilno ugradjen onda je povezan paralelno sa rashladnim sistemom, a ne redno. Cak i ako se redno poveze (cest slucaj kod lade) vezuje se na delu rashladnog sistema koji nece napraviti nikakvu stetu ako se zapusi.

Naravno, ledjenje isparivaca je stetno zbog drugih stvari, najvise stradaju membrane.

Druga stvar, paljenje na benzin je uvek pozeljno, ali gasenje na benzin je potpuno nepotrebno.

Trece, treba sacekati malo da se motor zagreje, ali licno mislim da je preterivanje cekati da se broj obrtaja spusti na normalu kod motora sa ubrizgavanjem ili automatskim saugom.

na kraju samo da dodam da je motor sa unutrasnjim sagorevanjem najsrecniji kad je pod opterecenjem. Ne prija mu maksimalno opterecenje, ali mu jako skodi i rad bez opterecenje ili sa jako malim opterecenjem. Kod motora koji se previse stede je cesta pojava da se natalozi koks po unutrasnjim delovima. Radi prevencije se preporucuje da se koristi ceo opseg obrtaja motora, a kao lek se cesto izvodi "Italian tune-up" - auto se oko 1000km vozi pod vecim brojem obrtaja nego obicno, sa cestim izletima do maksimalnog broja obrtaja, uz zamenu ulja i filtera na 500 i na 1000km. Motor je posle toga zivlji, na sledecoj zameni je ulje cistije. Kod dizela se praktikuje i prskanje vode u usis radi pranja unutrasnjosti cilindra. Znam da zvuci cudno, ali radi se :)

Midian
28th December 2007, 02:48 AM
To sam i ja cuo,da povremeno treba da se motor vozi na velikim obrtajima kako ne bi postao lenj usled talozenja svega i svacega unutra...

jeronimo
28th December 2007, 07:26 AM
ili se sipa bočica motul(ili nekodg drugog ranomiranog proizvodjača) sredstva za čišćenje sistema za gorivo svakih 10 000... :)
mada sa našim gorivom ko se bez čišćenja dizni preveze 80 000 alal mu vera :ahaha:

Uros Piperski
28th December 2007, 11:32 AM
To nema apsoutno nikakve veze sa naslagama u sistemu za dovod goriva. Koks nastaje od ulja, ne od goriva. Desava se sa svim vrstama goriva.

Dare
28th December 2007, 08:17 PM
kod mene nece da se ulenji, 100% :D

Zemunac
28th December 2007, 10:32 PM
ako kupite auto nekog zapadnog proizvodjaca videcete u uputsvu da se auto nezagreva u mestu.cim upalite odmah se krece,zbog ekologije a i nema potrebe zagrevati motor. nepreporucuje se naglo ubrzavanje i veliki obrtaji dok se nepostigne radna temperatura.tojota land cruser d4d nepali turbinu u potpunosti dok se nezagreje motor.

Midian
29th December 2007, 02:53 AM
Ja kad upalim Ladu uvek krenem lagano dok ne stigne do 90 stepeni,ne volim da silim hladan motor

boomer
3rd January 2008, 07:02 AM
Upravo o tome sam i pricao, ne silim motor, nego otvorim kapiju, upalim auto, isteram ispred, zatvorim kapiju, i onda, zavisi kojim putem, do glavnog puta imam 250m ili oko 1km, obicno ovim duzim lagano jer ulica i nije za brze, a ima i dece i biciklista, recimo 40-50 km/h, a onda kada izadjem na glavni put i motor vec ima neku temperaturu.

A sto se tice paljenja i gasenja na benzin, rekoh ne radim, ali kada bih palio na benzin, svakako bi valjalo i da ugasim n abenzin kako ne bih ujutro morao da verglam hladan auto dok ne povuce benzin. kao sto znate, karburator mi i dalje ne valja, pa bi to znacilo da moram da drzim hladan auto na 2200-2500 obrtaja minimum da se ne ugasi, a to mi se dopada manje od paljenja na plin. Inace, auto, ocigledno, nema katalizator, sistem za plin je dakle jeftin kao i servis istog, a i ne zelim uvek da pazim na sve zivo, volim malo i da uzivam i da meni bude dobro.

Oko mene uvek ima onih koji savetuju: pali ovako ili onako, nemoj do toliko obrtaja, podesi kvacilo da traje duze lamela, kocnice ovako, ono onako... Pobogu, to su delovi koji ako su normalnog kvaliteta i pravilno namesteni imaju neki svoj radni vek, posle se zamene i to je to. Kod lamele je probelm jedino fizicki posao, zato pokusavamo da biramo kvalitetnije i menjamo na oko godinu dana, tacnije, prvu smo zamenili na negde 45-50.000, drugu nesto brze, na oko 80.000, mada je jos mogla ali smo vec skidali onaj nesretni menjac, pa kad je prilika, daj odmah i to. Kocnice, lezaji, to s ebrzo menja, kvalitet ume da bude problem.

Ulje menjam cesto, tj na oko 5.000 bez obzira na ulje, to moze biti jedan od razloga zasto mi je sam motor verovatno najispravniji deo vozila, i uglavnom se uz zamenu ulja izvrsi i pregled ostalog: kugle, spone, kais, ostale tecnosti i sl, pa ako treba i to se sredjuje. To je super jer se uglavnom problemi vide na vreme pa onda naruce deo ako treba i ja kada podjem na posao samo svratim, ostavim auto i idem 2-3 stanice autobusom, i posle posla svratim na kafu i po auto. E, sad, tu treba imati srece da ti majstor u stavri dodje kum, plus da sve ima organizovanu finansijsku konstrukciju tako da niko nije na steti. U stvari, nasjlabija karika sam ja, kada za nesto ne dodjem na vreme :)

jeronimo
3rd January 2008, 12:42 PM
što oće da se bije? :)