View Full Version : Punjenje hermetickog akumulatora
Dare
12th December 2007, 11:19 AM
Imam hermeticku vartu kojoj u uputstvu pise da ne sme da se dopunjuje van vozila. U poslednje vreme mi se cini da mi lajka lenjo vergla (mada to ne traje duze od dve sekunde). Voleo bi da cujem vase strucno misljenje da li da punim akumulator na ispravljacu ili da cekam da eventualno skroz crkne? Od kad je namesten prosle jeseni nije pipnut uopste
chinagroup
12th December 2007, 11:45 AM
ja imam bosh silver hermeticki letos na more kad sam zaboravio svetla odneo sam ga kod elektricara i on ga je punio klasicno pomocu punjaca preko noci i nista mu nije bilo.evo pocela treca godina koriscenja odlicno se ponasa. :ahaha:
Dare
12th December 2007, 02:14 PM
kazu da hoce da eksplodira jer celije ne mogu da se otvore
Uros Piperski
12th December 2007, 04:04 PM
I obicni akumulatori koji mogu da se otvore imaju odusak sa strane. mislim da mozes slobodno da ga punis. I dok je u kolima akumulator se puni.
Zemunac
12th December 2007, 05:49 PM
preko celija je nalepnica,koju kad odlepis imas cepove za svaku celiju kao kod starih modela ili plasticni poklopac koji ima cepove na sebi.. slobodno skini nalepnicu i prekontrolisi niso tecnosti. ako je mali nivo dospi destilovane vode. nikako nedosipaj kiselini jer ona neisparava kao voda. akumulatori na kojima pise bez odrzavanja su fora za mentole,ako ti regler malo jace puni ,stalno ti kljuca voda u akumulatoru i isparava.kad celija ostaje suva i ti ostajes bez struje.
p.s. znas onu kletvu DABOGDA IMAO PA NEMAO?
ugasi bre ta slova da te nesvrgnem sa vlasti!
Dare
12th December 2007, 06:13 PM
@Zemun
to sto ti kazes vazi za Black Horse koji imam u Yugu, a ovaj uopste nema ni odusku, ni polkopac. tj ima poklopac ali je zalepljen tako da ne moze da se skine.
ps.: Ne znam na koja slova mislis
@Uros
Znam da se puni i u kolima, ali mozda ne tim intenzitetom kao kod punjaca.
inace alternator radi besprekorno ( da ne cuje zlo) iako sam ga 100 puta rasklapao
Zemunac
12th December 2007, 06:17 PM
pa odlepi poklopac.
a kako znas da altelnator radi besprekorno?
moras da proveris koliko puni da bi znao da li je dobar. kada je u ful stanju treba da puni 14.6v
Dare
12th December 2007, 06:32 PM
znam po tome sto se pojacavaju svetla kad se motor digne sa ler gasa :D
mislim da nije u pitanju nista opasno, samo mozda treba osveziti akumulator i to je sve. auto je OK, a za eventualnu slabost akumulatora kriv sam ja jer po milion puta dnevno skljocnem alarm i cb
Zemunac
12th December 2007, 09:27 PM
ti teraj vodu na svoju vodenicu a ja cu na moju.
ako je akumulator ispravan i ako altelnator ima pravilno punjenje...nije potrebno NIKAD osvezavati akumulator. ako ga pak ispraznis iz nekog razloga....napunice se sam po sebi ako je punjenje uredu.da stavis prazan akumulator u nivu,upalis je na kablove i krenes od tvoje kuce......kad dodjes u nis pred fakultet akumulator je napunjen da mozes da palis bez greske.
X puta mi ostanu otvorena vrata na nekim kolima i aku se isprazni preko noci. upalim na kablove,odradi par minuta i cao....predam ga musteriji i on se nikada se niko nije pozalio
Dare
12th December 2007, 09:50 PM
slazem se sa tim. sad ce mozda ovo da te iznarvira, ali nisam ni pogledao u kom su stanju kleme:eek: jer me mrzi da stelujem cd plejer posle. ipak, pitanje je bilo kako puniti hermeticki aku :D
Zemunac
12th December 2007, 10:06 PM
odgovor je da akumulator nije hermeticki...i nista mene vise nemoze da iznervira
chinagroup
13th December 2007, 12:18 AM
lepo pise u upustvu akumulator bez odrzavanja.dok radi,radi.kad ne radi probas da ga napunis,ako nece vratis ga u prodavnicu,i ako nije proslo dve godine oni ti daju nov,ako je proslo onda cekas cigane da prodju sa kolica i kazes kume oces akumulator a oni odgovore:sto nam ga dajes kad je dobar,citali smo mi na forum za ladu nivu zemunac kaze da on nije hermeticki,mora da ga slusamo :ser: :ahaha: :ahaha: :ahaha:
Zemunac
13th December 2007, 04:34 PM
jebi jebi
Kamarad
13th December 2007, 05:00 PM
onda cekas cigane da prodju sa kolica
Nikako!!!
Provozaj se sam do otpada uzeces duplo vise dindzi!
Dare
13th December 2007, 06:38 PM
znaci tako? ja vas lepo pitam, a vi moj akumulator proglasiste otpadom.
Zemunac
14th December 2007, 12:07 AM
kakav akumulator takav i auto
jeronimo
14th December 2007, 08:42 AM
ama abre uzmi lapo kontakt kliner sprej,skini kleme i odmasti i očisti + i - vrati kleme i nanesi malo silikonske masti preko zategnutih klema i ende...
gas u patos...
da ne puni dobro i loše drži ispraznio bi se oko nule, preko noći...
Dare
14th December 2007, 06:12 PM
kakav akumulator takav i auto
http://www.svrljig.net/forum/Smileys/New01/c045.gif
Nata-granata
27th December 2007, 12:22 PM
Ja imala Bosch silver - šatro suvi akumulator - kao munja, exxtra... To su priče, isto (da ne kažem šta) kao i sve drugo, trajao mi malo jače od 2 godine i to se ispraznio negde proletos, ja ga lepo unela u kutju i napunila (pri tome nije bilo explozije) i radio bez greške do ovog ludačkog minusa. Sad sam ga zamenila za Black Horse.
Dr Bouz
27th December 2007, 02:43 PM
ma bre to se kupi black horse. - odrzavao ne odrzavao - radi tri godine - posle tri godine kupis nov, i ne mislis sledece tri godine.
- no posto ja ipak spadam u grupu "odrzavao" - nesto kad sam provirio u ovaj ruski, ili koji je vech akumulator - kad se otvore chelije, ima plasticno "nesto" - kapiram da je to "nesto" zapravo nivo do koga treba da bude elektrolit u chelijama? jel' sam u pravu?
Dare
27th December 2007, 08:15 PM
moj ruski je bio providan i na stranama je imao oznaku min i max
jeronimo
27th December 2007, 08:58 PM
jeste ti plastični ispusti su oznaka nivoa tečnosti...
VLAXY
4th February 2008, 02:21 AM
Mozda sam malo zakasnio za ovu temu ali....nikad nije kasno.
Nabavio sam jedan VARTA akumulator koji je bio skroz zatvoren bez i jedne jedine rupe. Namena njegova je bila svetlo za kamp prikolicu. Odnesem ga u podrum (posto zivim u zgradi a nemam garazu) stvaim na obican punjac i drukam 24h. Zarvsi se to i sve je ok. Posle par meseci ponovim isti postupak i posle par sati (najvise 3) je teako nesto puklo da se cela zgrada zatresla. LOL reko svakakav svet zivi. Kad odo po akuu bilo je kukuuuu. Akumulator je explodirao. Kiselina na sve strane i delovi akumulatora po podrumu.
Mislim da je moja greska sto nisam predhodno proverio jacinu akumulatora. Moze da se puni ovako ali treba da se zna tacno vreme. Svako preterivanje ima teske posledice
Dare
4th February 2008, 04:52 PM
fora je sto tecnost iz njega isparava, a posto nema odusku oda raste pritisak i bum:D
VLAXY
5th February 2008, 03:04 AM
fora je sto tecnost iz njega isparava, a posto nema odusku oda raste pritisak i bum:D
Jeste to fora, ali jos veca fora je sto sam ga punio vise puta i sve je proslo ok. Kad sam se opustio i video ta to pije vodu....BOOOOM ! :eek:
vBulletin v3.0.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.