View Full Version : Elektro servis za Nivu
Fric
5th December 2007, 05:19 AM
Preksinoć mi se u vožnji ugasila Niva (euro3, 2005. godište). Sumnjajući na alarm i blokadu, odšlepao sam je do auto električara opšte prakse koji mi je ugradio alarm. Ispostavilo se da je crkao jedan od osigurača od kompjutera (dole levo ispod leve maske). Drugi osigurač sa desne strane iskače uvek kada se da kontakt ključem.
Imam plin ugrađen kod Rašića - isto se dešava i ako se otkači kompjuter od plina. Sva ostala elektrika radi naizgled dobro, check engine se ne pali niti se palio ranije...
Moj električar je primio kola na servis da proba da vidi šta je u pitanju, međutim on nije stručnjak za Nive, može se desiti da ne može ništa da uradi. Možete li mi preporučiti neki dobar Niva servis u Beogradu gde imaju dijagnostiku kompjutera?
Dr Bouz
5th December 2007, 09:28 AM
zovi manik pa ih pitaj telefonom. jedno je sigurno - imaju moto-tester, ili vec kako se zove ona sprava sto ocitava greshke.
e sad, iz mog licnog iskustva - moze se desiti da ti oni kazu : "komp kaze da je sve u redu - znaci sve je u redu " (i oni ce ti to reci cak i ako tvoj auto bude izgoreo na njihove ochi :):) )(ne ogovaram - ovo sam im tamo rekao i njima :) )
Fric
5th December 2007, 10:45 AM
Hvala za kontakt, taj servis bih probao kao jedno od poslednjih resenja posto kola moram da slepujem. Nisam rad da me setaju od servisa do servisa sa recima: "ne mozemo mi da ti ovo resimo, nego idi kod onih sto su ti ugradili plin/kod onih sto rade samo nive/sto imaju delove/itd..."
Evo adrese gde je elektroshema dela koji zeza http://www.niva-faq.msk.ru/tehnika/elektro/shema/214mp7.htm
Osigurac koji iskace se nalazi u grupi osiguraca 21, radi se o drugom osiguracu sa desne strane. Na taj osigurac ide direktno napajanje sa akumulatora, pa dalje vod ide do releja na kontakt bravi, a odatle se napaja gomila potrosaca (8 linija roze boje sa crnim tackama), ukljucujuci i kompjuter. Verovatno je kod nekog od tih 8 potrosaca spoj na masu (?).
Dr Bouz
5th December 2007, 10:51 AM
pa mozda imas i u kontakt bravi? - meni je nedavno tu negde oko stangle volana kabl birsaca pip'o masu, pa je przio 1 osigurach (rece mi momak u servisu da ta fora (brisaci) "oce" da se desi)
Dare
5th December 2007, 04:25 PM
tu oko volana ako su ti nesto dirali mozda nisu lepo vratili kablove pa ih izgulio onaj kardanski zglob. mene je to zezalo kad su mi ugradili alarm ali je bio drastican slucaj da je zapinjalo kad motam :D pa sam odmah provalio
jeronimo
6th December 2007, 12:47 PM
moguće je i ovo gore navedeno ali je moguće i da ovi koji su ti ugradjivali gas nisu dobro odradili a bogami i izolovali žice pa je negde palo na masu.
naime ova roze žica ide do napajanja pumpe u rervoaru a i do senzora temperature rashladne tečnosti (obe se koriste tj seckaju kad se ugradjuje plin) sa tim da ako je sečeno ka pumpi nije dobro uradjeno jer treba da se izvrši prekid na diznama(emulatorom)
sad sam video da ti je plin uradjen kod rasića onda ovo sa lošom ugradjom otpada(najverovatnije) ali relacija na kojoj se dešava kvar ostaje ista...
znači pratiti žicu...
nemanya
7th December 2007, 08:54 PM
Instrument i shemu u ruke,pa zicu po zicu polako.
Sumnjam da su toliko blesavi da ne izoluju zice,pa da pada po masi. Mozda je prslo neko rele ili neki drugi deo,pa osigurac crkava zbog preopterecenja.
jeronimo
8th December 2007, 07:53 AM
ma mislio sam na nešto banalno, da se recimo izoilir odvoji od žice usled pljavštine koju majstor nije primetio ili znojavih ruku (zato u nekim državama majstori nose bele pamučne rukavice)...
Fric
8th December 2007, 09:16 PM
Kvar je konačno popravljen, bilo je otprilike ovako kako Jeronimo kaže, vod koji ide do dizni je bio zategnut u lošem položaju, a električar ne ume/neće da kaže sa sigurnošću da li je to do ugradnje plina ili je rezultat loše montaže pri sklapanju kola. Uglavnom na tom vodu je oštećena izolacija, i zbog toga je izbijao osigurač, a došlo je i do oštećenja kompjutera - doduše ne trajnog, samo je morao da se flešuje. Nije mi jasno kako je moguće da se tako nešto desi na kompjuteru (u pitanju je boshov kompjuter), da nema oštećenja ali da mora da se flešuje.
edit: Skinut citat, bio je pogresan
jeronimo
10th December 2007, 08:21 AM
pa ok izbrisala mu se memorija,ništa srašno . taj ecu je ispitivan pod mnogo gorim uslovima i jedino što može da ga zapali je kontra napon (obrnuti polaritet) za šta treba biti stvarno ingeniozan... :krs:
voziš rusku silu, ni udarci ni vatra ni voda nemogu joj ništa :ahaha:
vBulletin v3.0.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.