View Full Version : Akumulator
Darko
20th November 2007, 11:06 AM
Da li je neko skoro menjao akumulator,
koji je uzeo ... AH (45 ILI 55)? MARKA? CENA? Da li ogovara dimenzija?
Meni je akumulator pri kraju ima snage za 3-4 verglanja, srećom niva mi za sada pali iz prve ali ...
Dare
20th November 2007, 02:56 PM
55 kao sto je i bio, stavio sam neki Varta hermeticki, ali je malo uzak za onaj drzac
Uros Piperski
20th November 2007, 06:21 PM
Ja stavio Black Horse, 55Ah. Iste dimenzije.
Zemunac
20th November 2007, 06:26 PM
meni rusi stavili 2001 neki akumulator i jos je dobar.
Uros Piperski
20th November 2007, 06:35 PM
Moj trajao 3 godine i bio sam zadovoljan. Kod tebe su bas uboli :)
jeronimo
21st November 2007, 08:22 AM
meni je ruski od 60 ampera i ok je... mislim da može da se gurne ova nova varta ili bosh od 66A...
Dare
21st November 2007, 10:51 AM
moj akumutator je bio cudo. Taman pomislih da je riknuo, kad ono medjutim :D . Primetim da je slab ( bese jesen). Ja ostao bez parica nesto... ovo ono.. i stavim od rakovice, posto joj je sezona bila zavrsena. ovaj od nive napunim i ostavim. sedeo tako do proleca, ali dodje vreme da palim traktor. Nista, vratim ga ja u Nivu, i posle me sluzio jos godinu i nesto dana. A kazem , bio je skroz crko, cd ga prazni za 10 min i onga guranje
jeronimo
21st November 2007, 12:01 PM
nivo elektrolita jel kontrolisan?
Dare
21st November 2007, 08:11 PM
Bilo ga je dovoljno. U razgovoru sam naisao na neka tumacenja tipa da je mozda neko olovno parce od nekud otpalo i prespajalo ploce. Posle se otkacilo, palo i akumulator se oporavio. Ne znam dal moze tako nesto da se desi
jeronimo
21st November 2007, 08:20 PM
pa teorijski je moguće...
ali isto tako može da bude loša masa ili prljave kleme itd.
Dare
22nd November 2007, 10:34 PM
to za prljavstinu otpada
Darko
17th December 2011, 05:55 PM
Dobar dan!
Danas sam zaboravio svetla pa se ispraznio akumulator pa da pitam,
Sa punjačem od 3A 45W koliko sati sme da se puni akumulator od 55ah ili da li mogu da ga ostavim preko noći? Znam da ćelije trebaju da budu otvorene i da elektrode budu potopljene ...
Pozdrav!
Sanjin
17th December 2011, 08:51 PM
Prikacis ga sad i sutra do podne je pun :) Mozes ga ostaviti preko noci samo,posto ces otvoriti cepove preostri nesto ispod gumeno,plasticno...sto kiselina neci progristi jer ce u neka doba poceti da krcka
Darko
17th December 2011, 09:26 PM
Hvala Sanjine!!! :ziveli:
Dalavani
18th December 2011, 12:28 AM
Prikacis ga sad i sutra do podne je pun :) Mozes ga ostaviti preko noci samo,posto ces otvoriti cepove preostri nesto ispod gumeno,plasticno...sto kiselina neci progristi jer ce u neka doba poceti da krcka
A odakle ti punjac od 3A? To ti je prilicno niska struja punjenja. Nacelno, Sanjin je u pravu, sa tako slabim punjacem, 12h najmanje... A ne bi bilo lose ako imas merac napunjenosti da proveris pola sata posle punjenja stepen napunjenosti.
Zemunac
18th December 2011, 08:59 AM
Sa punjacem od 3A treba puniti 24h . To je 100x bolje punjenje od brzih punjaca velike amperaze.Jos ako mozes da ga posle 12h punjenja praznis 1 sat,pa jos dopunis 12h...dobices akumulator pun k`o brod.
Darko
18th December 2011, 01:08 PM
@Zemuna
Apsolutno si upravu, punio sam oko 15 sati i jedva je upalio :(
Da sam ranije video odgovor ostavio bi na punjaču kao što si rekao!
Moram da stavim relej ili automat za paljenje i gašenje obornog svetla jer mi se ovo dešava već 2-3 puta!
Pozdrav! :ziveli:
Darko
18th December 2011, 01:10 PM
Danas moram malo da se vozikam pa ću noćas da ga stavim na još 12 sati da se krčka (ko svadbarski kupus)! :ahaha:
vaz2121
18th December 2011, 09:21 PM
Koji tip punjaca imas?
Taj podatak o amperazi oznacava samo maksimalnu amperazu koju punjac moze da izdrzi tj. da radi na njoj bez opasnosti od pregorevanja. Kolika ce struja (amperaza) proticati u konkretnom slucaju za vreme punjenja ne zavisi od punjaca nego od stanja akumulatora. Sto je on "prazniji" to ce otpor izmedju celija biti manji pa ce vuci jacu struju kada ga stavis na punjac. Sto vise biva napunjen, otpor raste i struja koju "vuce" iz punjaca opada. Ako ti je punjac predvidjen za struju do 3A to je prilicno slabo, uglavnom za dopunjavanje akumulatora koji nisu skroz prazni. Skroz prazan akumulator ce uglavnom povuci znatno jacu struju, reda 6-7 pa cak i vise ampera. Kada bi takav akumulator prikopcao na punjac koji je pravljen za 3A, izgoreo bi osigurac u punjacu ili, ako je neko stavio prejak osigurac, izgoreo bi trafo. Sa druge strane, poneki noviji punjaci imaju elektronske regulatore struje punjenja koji ne dozvoljavaju protok jace struje od nominalne, iako bi je akumulator povukao. Zato pitam koji tip punjaca imas - ako je stariji bez elektronike onda ga nemoj koristiti za jako prazne akumulatore jer ce povuci jacu struju i izgorece ti (osigurac ili u gorem slucaju trafo). Ako je noviji tip sa elektronskom regulacijom onda ok.
Za proveru napunjenosti, novijima opet elektronika iskljuci kad je dosta, a za stare ti treba ampermetar (neki imaju ugradjen) jer kao sto rekoh struja postepeno opada kako je akumulator puniji, pa tako kad dodje do neke male vrednosti ( manje od 1A) i dalje ne opada onda je dosta.
Na kraju, ako imas punjac sa regulacijom struje punjenja (sa elektronikom) sto ti omogucava da znas njenu maksimalnu vrednost (bilo bi 3A u tvom slucaju), vreme punjenja skroz praznog akumulatora mozes priblizno odrediti deljenjem kapaciteta akumulatora (Ah) sa jacinom struje punjenja. Za 55Ah i 3A to bi bilo oko 18h mada bi ovo vazilo samo za potpuno nov i ispravan akumulator (sto je stariji i pohabaniji trebace mu vise vremena). Opet kazem ovo vazi samo za novije punjace sa elektronikom, kod starih klasicnih nema regulacije struje i akumulator sam vuce koliko mu treba. Inace, ja po navici ostavljam akumulatore 24h na punjacu koliki god da su i to se uvek do sada pokazalo kao dovoljno.
Zemunac
18th December 2011, 10:25 PM
:shsne:
vaz2121
19th December 2011, 01:52 AM
:shsne:
Opet ti! Ne se bre ljutis Munze, morao sam malo da ti odgovorim, dobro si me ispodbadao tamo :) Javi se negde kad budes prolazio ovuda pa placam pivo :ziveli:
Darko
21st December 2011, 06:17 PM
@vaz2121
Punjač je Ei Niš proizveden sredinom prošlog veka :krs:
U svakom slučaju hvala :ziveli:
Dr Bouz
23rd December 2011, 09:32 PM
baš mi prijavio juče ćale da ne može da kresne lajku. izgleda da je dobri verni ruja posle 4 godine umreo. doduše, nije isključeno da uopšte nije ni umreo, pošto baš retko vozam lajku od kad imam i škodu, moguće da se prosto malo izduvao.
jeronimo
26th December 2011, 08:06 AM
a mozda si malo zaboravio da ugasis svetla... ;)
Dr Bouz
26th December 2011, 08:32 PM
ih bre. -nisam, stoji pred zgradom i s prozora se vidi faca. - uglavnom kad je ne vozam stavim je tu, jer tu imam čistu putanju za vazdušaru, ako ustreba :)
Dalavani
26th December 2011, 10:20 PM
ih bre. -nisam, stoji pred zgradom i s prozora se vidi faca. - uglavnom kad je ne vozam stavim je tu, jer tu imam čistu putanju za vazdušaru, ako ustreba :)
Da nemas alarm koji ti je "iscevchio" 'kumulator, kume? ;)
Dr Bouz
29th December 2011, 08:23 PM
imam i alarm, ali nije ga izduvao. mislim, alarm u principu radi, skontao sam da akumulator nema snage da zavergla. mislim, videću kad skoknem do bgd.
Dalavani
29th December 2011, 09:45 PM
imam i alarm, ali nije ga izduvao. mislim, alarm u principu radi, skontao sam da akumulator nema snage da zavergla. mislim, videću kad skoknem do bgd.
Otkud znas da ga alarm nije izduvao? To sto je on (alarm) u funkciji nista ne znaci. Alarm je i predvidjen da radi i kad akumulator "umre" (jerbo isti kad ne moze da zavergla motor on i dalje ima dovoljno snage i pad napona nije toliki da alarm ne radi...) Skini aku i dopuni ga.
jeronimo
30th December 2011, 08:38 AM
jedino ako je nisi vozio mesec dana ,a pre toga samo po malo u lokalu (farovi, brisaci ,grejanje + muzika a kontakt kleme labave ili prljave...) onda i najbolji izgube amperazu na minusu...
Dr Bouz
22nd January 2012, 09:37 AM
ma da, malo je op'o od nevozanja. bio-izvadio ovaj iz shkodice, i pali ko bomba.
zakljucak: draaaga deco, chak i kad imate normalan auto, provozajte i nenormalnu nivu malo cesche :)
KizaHood
27th January 2012, 06:01 PM
zakljucak: draaaga deco, chak i kad imate normalan auto, provozajte i nenormalnu nivu malo cesche :)
Vi's, a meni je neshvatljivo da neko moze da ima Nivu i Skodu, pa kad treba da se odluci sta da vozi taj dan izabere Skodu. :eek: Ja recimo imam Nivu i Samaru, i od kako imam Nivu ne mogu da se nagnam da teram malo i Samaru. Uglavnom bude upalim Samaru, teram krug tek da malo sljaka da se popuni akumulator, pa kad zavrsim parkiram i sednem u Nivu :D
Nego da se vratimo na TOPIC:
Nikad pre nisam imao auto bez karburatora, pa k'o velim da pitam, jel' ima neka caka kako se menja akumulator kod vozila sa ECU? Jel' smem na Nivi isto kao na Samari (skinem stari, stavim novi)? Da nece nesto da mi se resetuje, ili da se razdesi ona imobilizacija, pa da mi posle dzaba da verglam?
temperamentna_ruskinja
27th January 2012, 11:24 PM
Resetovaće ti se sat i parcijalana kilometraža. :krs:
Slobodno skidaj, može on i duže vreme da stoji bez akumulatora. ECU ima kondenzatore, kao i svaki komp...
Zemunac
28th January 2012, 03:41 PM
Ne bi smelo da resetuje parcijalnu kilometrazu,samo sat i eventualno muziku.
temperamentna_ruskinja
28th January 2012, 05:07 PM
Evo, šta piše za displej kilometraže:
12 – mileage indicator
Upper line of the indicators shows
total mileage of a car, the lower one
shows daily trip meter. Zero reset of
daily trip meter is made by pressing
button 11 for more than 5 sec when a
car is at standstill.
Zero reset of daily trip meter is also
made when terminals are taken away
from the battery.
KizaHood
28th January 2012, 05:52 PM
Ne bi smelo da resetuje parcijalnu kilometrazu,samo sat i eventualno muziku.
A Check Engine greske? Cini mi se da sam negde procit'o da se CE greske resetuju tako sto se zgazi kocnica dok je akumulator iskopcan. Ili je bitno to sto se gazi kocnica, tj. ne resetuju se bez toga?
jeronimo
30th January 2012, 08:12 AM
samo pazi da pri skidanju akumulatora prvo dignes minus a tek potom plus , kad vracanja ide prvo plus a onda minus da bi se ecu zastitio od eventualnog varicenja.(varnicice na masu ako si zaboravio da iskljucis nesto ili ostavio kontakt) sve ostalo ostaje kao sto je i bilo...
Dr Bouz
1st February 2012, 07:39 PM
kizo, shkoda je (meni barem) neuporedivo bolji auto od samare.
razlozi su raznorazni, evo jedan izrazhen u parama> 11-12l/100km vs 8-10l/100km (gasa dodushe, ali bez obzira). jbg udarila beda :(
vBulletin v3.0.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.