PDA

View Full Version : Problem sa sirenom!!!!!!!!!???????????

lodzin
6th November 2007, 10:14 PM
Dakle,

Kada je kontakt kljuc van brave za paljenje sirena radi. Onog trena kada se da kontakt i upali motor sirena NE radi. Kada se ugasi motor gle ponovo radi sirena????

????????????????????
:eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

Zemunac
6th November 2007, 10:39 PM
to je dobro...netrosis benzin a mozes da svirkas ribicama....sa parkinga....

Dare
7th November 2007, 09:37 AM
to je dobro...netrosis benzin a mozes da svirkas ribicama....sa parkinga....
:D :D :D ccc . legenda covek ;)

nemanya
7th November 2007, 10:35 AM
A kad das kontakt a NE upalis motor?

Ako te tada ne zeza,ondak moguce da od vibracija pri radu motora ima problema. Mozda da promenis sirenu...

Dare
7th November 2007, 11:30 AM
ispitaj prvo da li uopste dolazi struja do sirene pa tek onda menjaj

lodzin
7th November 2007, 11:44 PM
A kad das kontakt a NE upalis motor?

Ako te tada ne zeza,ondak moguce da od vibracija pri radu motora ima problema. Mozda da promenis sirenu...

Cim se da kontakt nestaje svaka opcija za sirenom....

lodzin
7th November 2007, 11:46 PM
ispitaj prvo da li uopste dolazi struja do sirene pa tek onda menjaj

Struja je konstantna, preko tastera volana dajes masu. Znaci masa nestaje onog trenutka kada se da kontakt...

jeronimo
8th November 2007, 12:18 PM
proveri onu žicu na kraju letve volana iznad samog zgloba(odmah iznad patosa kod nogu vozača), možda si motao i nagazio nečim i otkinuo ili je jednistavno kontakt oksidirao...

nemanya
8th November 2007, 12:58 PM
Da ga zeza ta zica,ne bi imao sirenu ni kada motor ne radi,odnosno kada je ljuc van konkat-brave.

Elem,prema shemi elektrike na Nivi,preko volana sirena dobija masu (-) ali struju (+) dobija,s jedne strane,sa reglera direktno,i s druge strane sa releja paljenja.

jeronimo
8th November 2007, 02:13 PM
onda je tu kvaka, crko osigurač br 10...

lodzin
8th November 2007, 11:15 PM
Cekajte drugari sada ste me zbunili!

+ odnosno struju imam na sireni i kada radi motor, jer da je problem sa osiguracem ne bih imao uopste struju.

A zicu koju spominjete za letvi volana kod samog krsta sam skinuo jer se pokidala pa sam mislio da je to tu neko stavio bez adekvatne strucnosti i znanja, jer masa za potrebe volana koliko bih ja cenio dobija se preko srafova koji fiksiraju nosac volana... Tako da ti tzv. pletenicu sa okcima na krajevima nemam..

nemanya
9th November 2007, 12:08 AM
Prvo,vrati zicu na svoje mesto,time ces znati da imas stalnu masu (mada,to ne bi trebalo da ima uticaja,jer sirena ne bi trebala raditi ni kad je motor ugasen)

Drugo,ako se stanje zadrzalo kakvo jeste, ono sto jedino moze da se kaze je da pri uspostavljanju kontakta dobijas neki povecan otpor u kolu sirene,i zato ona prestaje da radi.

Ja se malo zeznuh na prvoj strani pri tumacenju seme.
Dakle,veza sirene nije sa releja paljenja niti sa reglera,nego napon (+) polazi sa akumulatora,dolazi do kleme generatora,gde sa zajednicke tacke ide do osiguraca 9,a sirena dobija stalni napon tako sto su osiguraci 9 i 10 kratko spojeni.
Mozda,recimo da proveris taj spoj osiguraca 9 i 10,jer ako je los ili ostecen (ili sta ja znam) lako je moguce da pri davanju kontakta napon ka sireni krene nekim drugim strujnim kolom od onog pre stavljanja kljuca u bravu.

lodzin
9th November 2007, 04:24 PM
Prvo,vrati zicu na svoje mesto,time ces znati da imas stalnu masu (mada,to ne bi trebalo da ima uticaja,jer sirena ne bi trebala raditi ni kad je motor ugasen)

Drugo,ako se stanje zadrzalo kakvo jeste, ono sto jedino moze da se kaze je da pri uspostavljanju kontakta dobijas neki povecan otpor u kolu sirene,i zato ona prestaje da radi.

Ja se malo zeznuh na prvoj strani pri tumacenju seme.
Dakle,veza sirene nije sa releja paljenja niti sa reglera,nego napon (+) polazi sa akumulatora,dolazi do kleme generatora,gde sa zajednicke tacke ide do osiguraca 9,a sirena dobija stalni napon tako sto su osiguraci 9 i 10 kratko spojeni.
Mozda,recimo da proveris taj spoj osiguraca 9 i 10,jer ako je los ili ostecen (ili sta ja znam) lako je moguce da pri davanju kontakta napon ka sireni krene nekim drugim strujnim kolom od onog pre stavljanja kljuca u bravu.

Ipak je u pitanju bila masa koja se nalazi kod nogu vozaca na samom vratilu. Ona daje konstatnu masu dok bez nje masu daje jezicak zakljucavanja volana sa kontakt brave. Totalno blentava solucija za tako neki kabl koji rotira sa sve volanom!!!!!!!!!!!!

Zemunac
9th November 2007, 04:50 PM
ruska tehnika,strasno

jeronimo
9th November 2007, 08:52 PM
nije, svi šrafovi na upravljačkom sistemu leže ili na zaštiti ili na gumi nema varova i zato mora da stoji žica (koja uzgred ne smeta dok ne počneš da biješ nogama u zglob letve volana) svodi se na staru priču nahrani prasiće i NIŠTA ne diraj(osim ako znaš zbog čega diraš) :)

mbsbane
27th September 2011, 04:48 PM
Crkla mi sirena ,cudno odjednom ,sta prvo da gledam ,osigurace ili tu zicu kod volana ili kontakte na samoj sireni?

CADman
27th September 2011, 07:25 PM
Crkla mi sirena ,cudno odjednom ,sta prvo da gledam ,osigurace ili tu zicu kod volana ili kontakte na samoj sireni?

...prije par dana kod mene je bio problem iza prednje maske kod same sirene...
:krs: .... ispljuskao ja to ... namjestio zvuk ...dotegnuo ...radi...:cool:

...ali meni je nekad prije davala čudnim tonom do znanja da joj nešto ne paše...

mbsbane
27th September 2011, 07:44 PM
probacu i sam tako ,jeste i meni pre ovoga malo nekad hoce nekad ne da svirne ,danas krenuo i da se javim drugu kad nista ,reko mozda opet nece ono kao pre ,probam vise puta ma ni da bi.Misio sam da prvo vidim osigurac samo nisam sig koji je ,vidim gore iznad spominju desetku ,pa i devetku ,znali se koji je tacno?A mozda je i na samoj sireni problem ,treba malo da je protresem i buksne malo WD spreja .

kotcha
27th September 2011, 08:43 PM
O tvori prozor,sad je lepo vreme,pa kad hoces nekom da se javis zvizdi kao sav normalan svet.

Zemunac
27th September 2011, 09:10 PM
Sirenu ispitaj tako sto ces dovesti struju direktno sa akumulatora ,ako ona radi,onda trazi dalje.
Kotcho,baš kreativan predlog

mbsbane
27th September 2011, 10:20 PM
Hvala Zemunac ,da vis tog se ne setih :ziveli:

mbsbane
27th September 2011, 10:25 PM
O tvori prozor,sad je lepo vreme,pa kad hoces nekom da se javis zvizdi kao sav normalan svet.
O tvori ...pa otvori...trokadero ,prokide li :ahaha: ma daj gde da zvizdim pa ne vozim ja Ladu kajmacaru :ahaha: Ruski terenac ,RESPECT :ahaha: :ziveli:

jeronimo
28th September 2011, 08:27 AM
tako je, i proveri zicu kod osnove teleskopa volana hoce da ispuca i da se drzi za par vlakana odmah do buksne(oseces buksnu kupis novu i klestima stegnes na pet milimetera skinute izolacije , kljuc 13 i dotegnes nazad pod maticu) posle trubis za sve pare...
priznaj, nesto si priveo u auto pa si se malo nogatao ili se nogatala i iskidalo se... :)

mbsbane
28th September 2011, 06:26 PM
Hahahaha Jeronimo,pa sad ,razmisljam ja o toj zici u tom trenutku hehe e nije to ,danas prvo sto sam uradio uzeo sam poveci ili poduzi srafciger i cekic i kroz masku opleti po sireni ,par puta zveknuo kad ono cudo ,bip,bip proradio .problem resen,hvala drugari na pomoci. :ziveli:

CADman
29th September 2011, 06:08 PM
Hahahaha Jeronimo,pa sad ,razmisljam ja o toj zici u tom trenutku hehe e nije to ,danas prvo sto sam uradio uzeo sam poveci ili poduzi srafciger i cekic i kroz masku opleti po sireni ,par puta zveknuo kad ono cudo ,bip,bip proradio .problem resen,hvala drugari na pomoci. :ziveli:

...znao sam ....!!! :ziveli:

jeronimo
30th September 2011, 08:14 AM
nekad nece na silu, moras da uzmes veci cekic.... :ahaha:
kontakt na buksnama verovatno, osim ako je nisi napunio blatom :)