PDA

View Full Version : Problem sa dijagnostickim konektorom

nemanya
3rd November 2007, 04:43 PM
Dakle,Lada Niva 1.7i (2004 god.) sa sekvencijalnim ubrizgavanjem.
Zanima me koji je raspored pinova u konektoru za dijagnostiku.

Na slikama koje sam nasao,kazu da bi trebalo da izgleda ovako
http://img.photobucket.com/albums/v338/Alien_Project/blog/konektor.jpg
ali to kod mene nije slucaj!!
Ako ja dobro kontam,konektor se nalazi odmah do vozackih vrata,ispod plasticnog poklopca koga drze 2 srafa,i tu se nalazi konektor i osiguraci.

E sad,ja na gornjoj strani tog konektora imam dva pina,a na donjoj tri,i uopste nisu rasporedjeni kao na ovoj slici.

Zna li neko kako tacno izgleda raspored pinova,odnosno kako se oznacavaju slovima?

nemanya
3rd November 2007, 04:57 PM
Zasto ovo pitam:

Postoji fora da se ocitaju kodovi greske iz kompjutera kada se pinovi A i B kratko spoje sa zicom.

Medjutim,ja ne mogu da provalim na ovom mom konektoru koji su pinovi A i B...

Dex
3rd November 2007, 05:35 PM
Ne znam da li ce ti pomoci, ali ovde imas link sa semama za razne varijante Nivi:
http://www.niva-faq.msk.ru/tehnika/elektro/shema/index.htm

Dare
3rd November 2007, 05:49 PM
ne igraj se sa tim, kakvi kratki spojevi ....:D:D
ovu sliku sam mogo ja da nacrtam i da okacim negde iako mozda nema vese sa stvarnoscu

jeronimo
4th November 2007, 07:54 AM
zavisi od toga šta je pod plastikom tojest da li je npr u pitanju bosh7.0 ili 757 itd dijagnostiku servisi uglavnom ne naplaćuju i može mnooogo više da se vidi(od punjenja alternatora do vrednosti senzora temp, goriva,vazduha itd...

nemanya
4th November 2007, 03:24 PM
Utvrdio sam tip dijagnostickog konektora.
Moja Niva (a verovatno i ostale sekvencijalne) ima 16 pin OBD-II style Australian Connector za dijagnostiku.

Mislim da sam resio veci deo problema :)

jeronimo
4th November 2007, 04:22 PM
sve nove imaju obd 2 standardni priključak za dijagnostiku,sistem bosh...

jeronimo
4th November 2007, 04:23 PM
ovo za australijance prvi put čujem , da nemaš volan sa desne strane?

nemanya
4th November 2007, 05:06 PM
Pod tim nazivom sam ga pronasao. Naravno,Australisjki konektori su jedinstveni na neki svoj nacin,ali bi ozicenje u njima trebalo biti isto,ali i to cu jos da utvrdim tacno.

jeronimo
4th November 2007, 07:26 PM
šalio sam se naravno za volan,ali nisam mogao da se suzdržim. mislim da obd2 su svi isti konektori, u pitanju je standard kao euro 3...

nemanya
4th November 2007, 11:14 PM
Hocu da budzim neki ODB II citac kuci (svojerucno,sto bi se reklo).
Medjutim,razmisljam se...gledam na netu ima da se pazari za sicu lovu ODB II citaci kodova,a kodove za Bosch ECU na Nivi nabavih,pa bi da imam i citac.

Mislim da ce mi lakse biti da kupim napravu,nego da se bakcem :D

jeronimo
5th November 2007, 08:08 PM
lakše je pazariti, u rusiji ima da se kupe za 80 evra...
samo je problem transport.

nemanya
6th November 2007, 04:23 PM
Nasao sam lika ovde,prodaje OBD II citac sa komplet softverom za PC...200eur.
Razmisljam se jos malo,ali mislim da cu uzeti na kraju od njega.

I eto fine alatke za samoodrzavanje motora :D

jeronimo
8th November 2007, 12:19 PM
šta čita od softvera isto sam zainteresovan, pa da mu obaramo cenu...

nemanya
8th November 2007, 12:32 PM
Covek kaze da uredjaj i softver cita memoriju gresaka ECU-a svih proizvodjaca od 2000. do 2007. godine, kao i da daje uvid u rad motora u realnom vremenu. Nema mogucnosti promene parametara memorije ECU-a.

Ponudio mi je da odem do njega s vozilom ,da mi prakticno pokaze kako uredjaj radi,sto cu ja verovatno i uraditi,cisto da bih bio siguran.

jeronimo
8th November 2007, 02:15 PM
onda ti ne vredi mnogo ako ne može da resetuje ecu(kod lade i onako ne mogu da se menjaju ostali parametri)

nemanya
8th November 2007, 04:22 PM
Ne znam na koje resetovanje mislis? Ako mislis na reset memorije u kojoj se skupljaju greske,to naravno da bi trebalo da moze...uostalom bez toga mi uredjaj i ne treba.

Ne znam kakvo je stanje sa tim novim BOSCH ECU,ali sa uredjajem koji moze da upise podatak u memoriju,trebalo bi da postoji mogucnost promene parametara ECU-a.

jeronimo
8th November 2007, 07:33 PM
svi delovi uredjaja osim memorije alarma(chek engine) su zaključani i ne mogu se menjati. video sam na netu jedan bord kompjuter(rusi ga zovu maršutni kompjuter) koji može da podešava ugao predpaljenja i teperaturu motora tako da je moguće možda i to podešavati ali samo sa posebnim ključem(naši ovlašćeni serviseri ga nemaju) u svakom slučaju ništa ne košta da odeš i de vidiš šta svarno može a šta ne...

nemanya
8th November 2007, 08:04 PM
Mmmmmmmmhmmm...znaci ECU je zakljucan. Pa dobro,ondak ce i ovaj uredjaj za citanje i brisanje gresaka sasvim dobro da dodje :)