PDA

View Full Version : IV stepeni menjac za nivu

lodzin
21st September 2007, 10:25 PM
Narode cuo sam da su V stepeni menjaci dosta losi za nivu, da crkava zadnji diferencijal zbog toga, pa ako nekome se tako nesto desi imam IV stepeni na prodaju za 30 evrica.

Pozdrav

jeronimo
22nd September 2007, 08:00 PM
samo dobro ulje i zamena na 30 000 i nema glava da boli....

lodzin
22nd September 2007, 10:14 PM
mislim da nije problem u ulju da se crkavanje manifestuje zbog toga nego u velikom odnosu obrtaja motora i menjaca u V-oj koji je 1:0,8!!!

jeronimo
23rd September 2007, 08:09 AM
pa dobro ko još sa 30 šalta u petu? trebalo bi bar sa 80... :)

boomer
27th September 2007, 11:47 PM
Ja saltam malo prerano, recimo, a u vezi sa tiem ili ne, tek - dosao sam menjacu glave mozda. Prvo nije hteo u 4., tj ispada iz brzine svako malo, a od pre neki dan u 5. nece ni da ubaci posteno.
Valjda mi pasuje ovaj 4. stepeni? Da li menjaci od obicnih lada pasuju ili je za Nivu drugaciji?

dinno
28th September 2007, 08:48 AM
Oblik mjenjača je isti samo se razlikuju 4 i 5 brzinci,razlika im je u nosaču...

lodzin
28th September 2007, 09:08 AM
I u prstenu za centriranje zgloba!!!

To je najbitniji element jer tada reduktor oce da skace!!!

dinno
28th September 2007, 09:40 AM
Sad si mi unio bubu!! na koji prsten misliš,nemogu da skontam?

Dare
28th September 2007, 10:21 AM
Ja sam na prethodnoj Nivi menjao menjac jer je ispadao iz trece. Stavio sam od neke lade 1200 i radio je. Jedina razlika je bila sto ovaj sa lade ima pinjon za km a nema automat za rikverc. Sve drugo isto

lodzin
28th September 2007, 02:15 PM
Sad si mi unio bubu!! na koji prsten misliš,nemogu da skontam?

Prsten koji se nalazi na izlaznoj osovini vratila gde se srafi amortizujuca guma na tri srafa postoje razlike za IV i V menjac, za IV je tanja, a za V je deblja. ima zeger koji je fiksira!!!

Uros Piperski
28th September 2007, 08:31 PM
Ja sam stavio 4brz menjac i prebacio centrirajuci prsten sa svog menjaca. Menjac koji sam ja stavio ima automat za rikverc. Morao sam da napravim adapter za nosac.

lodzin
29th September 2007, 12:09 AM
Upravo tako, ja sam izgubio 10 dana u sastavljanju podstroja jer nisam ukapirao u cemu je kvaka...

IV menjac pa i sa obicne lade ima centrirajuci prsten za flansu koja se srafi na ulazni deo reduktora debljine oko 5mm, ali nema ni tih 5mm jer je ispupcenog oblika kao spoljasnja guma od bicikla recimo. Onog trenutka kada se taj prsten navuce u zglob on ne centrira valjano jer nema debljinu, a i ovalan je po vertikali, jer sama rupa od zgloba duboka je oko 1,5 - 2,0 cm, tako da usled toga dolazi do vibracija i kolutanja reduktora i polugica napred nazad i u krug.

Poenta jeste da se i taj orginalni prsten za centriranje sa V menjaca prebaci umesto IV prstena uz naravno V zglob, = stabilan reduktor pri 3500 RPM na izlaznoj osovini.

Sta sve nisam radio poturao limove ispod nosaca reduktora citavih 10 dana dok nisam naleteo na slike i video sta ima da vidim!!!!

http://img339.imageshack.us/img339/1230/niva13oo6.th.jpg (http://img339.imageshack.us/my.php?image=niva13oo6.jpg)

dinno
30th September 2007, 01:44 AM
Dobro je imam taj prsten ,debeo je oko 5-6 mm..
Danas sam skidao hardijev zglob da vidim imam li prsten