PDA

View Full Version : Nestabilno radi motor? -aj da pitam i vas?

Dr Bouz
24th August 2007, 01:30 PM
posto je ipak "uzha grupa" korisnika. -postavio sam pitanje vec na 4x4 forumu (mrw mi je in no time odgovorio, al' da pitam i vas ovde).
znaci ujutro, prvi start auta (znaci kad se lepo ohladi) motor radi nestabilno. ali bas ono ...kao da (aj' lupicu) neki od cilindara ne opaljuje "kad treba". - znaci kao neki dizel od 100o/min. naravno ne prima gas (t.j. ne desava se nista kad se doda gas, - i onda u 1nom momentu digne obrtaje (u skladu sa dodatim gasom), a kad se pusti gas, opet "shtuuca/kasljuca". - i takav rad traje recimo minut - dok motor ne postigne temperaturu koja je podesena za prebacivanje na plin - znaci nekih 50ak stepeni - i od tog momenta auto radi ceo dan perfektno.
naravno - bio sam u servisu - oni ljudi kazu - "komp tvrdi da je sve o.k." - promenili su bili modul paljenja - al' nije - i dalje radi isto.
medjutim, uz duzno postovanje dakle prema rusima, njihovim kompovima (mada covek mi rece da je to zapravo bosch ) i dijagnostici, ja nesto ne delim taj njihov entuzijazam.
jel' ima neko od vas neki mudar savet? (tipa da odem u servis, i kazem im - a jel' ste mislili o...(pa sad taj mudar savet).

Uros Piperski
24th August 2007, 08:08 PM
Cim predjes na plin motor pocne lepo da radi?
Pokusaj onda ponovo da se vratis na benzin da vidis sta ce da bude. Ako nastavi da radi lose onda proveri ovo sto je zemunac rekao. Ako onda i na benzinu radi kako treba moguce je da komp skupi neke gresko od rada na plinu pa posle na paljenju zajebava. Pre prvog paljenja skini klemu sa akumulatora na par minuta pa posle vrati, tako ces resetovati komp. Ako onda upali normalno znas sta je...

Dr Bouz
24th August 2007, 11:34 PM
da da. probao sam i tu foru (sinoc sam ugasio auto na benzin ako se dobro secam), i danas sam ga upalio (i vozio na benzin - kratko cca 2km) - i opet ista situacija.
(da - znaci u momentu prebacivanja na plin, pocne da radi dobro (aj' mozda sam lupio - eventualno jos par sec. ali kad definitivno "skapira" da radi na plin-radi lepo.
aj probacu bas sutra da pronadjem taj davach.

Uros Piperski
25th August 2007, 01:13 AM
Nisi mi rekao ovo - kada prebacis na plin pocne dobro, sta ako posle toga opet vratis na benzin?

Dr Bouz
25th August 2007, 08:46 AM
aj' lupicu, ali mislim da onda isto i na benzin radi ok.
sad mi je palo na lobanju: jednom (nedavno) sam nesto bio na adi - pa se motor dobro o'ladio + je bila jako velika vlaga (ceo auto je bio mokar), i kad sam krenuo - par minuta nije radio lepo (cak i kad je prebacio na plin) - pa sam ga samo ugasio, i ponovo upalio, i onda je radio kako treba.

jeronimo
25th August 2007, 08:27 PM
mislim da ti je smesa na plinu malo losije podesena (verovatno bogatije) tako da on sa jutarnjim paljenjem kreće iz nepodesene smese... to se obicno manifestuje kao stucanje i lose primanje gasa dok se motor ne zagreje(tj ne poravna parametre - za to mu treba od 15 sec do par minuta u zavisnosti od temperature) jel sekvent ili venturi plin u pitanju?
najlakse se proveri tako sto se skine klema (-) na par minuta odmah po uočavanju problema, ako posle na benzinu radi ok- kompjuter se zablesavio...

Uros Piperski
25th August 2007, 08:57 PM
On pali na benzin i tek kada rashladna tecnost postigne temperaturu od 40-50 stepeni prebaci na plin. Tako da los rad neme veze sa kolicinom plina nego sa kolicinom goriva.
Aj sad vidi ovo sto ti je zemunac rekao :)

jeronimo
25th August 2007, 09:54 PM
injektorka memorise rad na plinu i reprodukuje ga na benzin(ako se secas i ja sam imao isti slucaj) tako da plinska smesa mora da bude dobro podesena u protivnom ....slede simptomi koje je dr opisao(mada moze i da bude senzor ruku na srce ali bi ga ecu prijavio na mototesteru) ;)

Dr Bouz
26th August 2007, 08:53 PM
fala ljudi. juce sam morao nesto da odjezdim, posto sam napisao prethodni reply, evo sad sam se vratio - pa se nisam posvetio (pronalazenju gorepomenutog davacha) :).
b.t.w. bio sam malo se provozao po brdascetu-planinici pored krusevca = jastrebac. onako - sumski put - nista zahtevno, i nije bilo raskvaseno (iako je nocas u krusevcu padala kisha). - bi-bi je to odvozao k'o od sale.
(evo stavicu neku sliku, jer sam uslikao par lepih).

Dr Bouz
27th August 2007, 06:29 PM
paj' sad: juce kad sam se vracao iz krusevac/jastrebac poslednjih 40ak km sam vozio na benzin , tu i tamo prilicno brzo (na nekih 3500 o/mi (znaci 120ak/h, odnostno 100 i 80 na begaljicko/iznadbubanjpotoka brdo) - i tako ugasio auto. i jutros sam ga upalio sa prekidacem na poziciji "bemzin". - i guess what? - kresn'o je k'o sat, momentalno je "prepoznao" da je hladan, i shodno tome podigao a potom i spustio br. obrtaja na potreban (u skladu sa spoljnjom (i licnom) temperaturom. klik-klak benzin/plin - i radio je isto sve super.
aj sad glupavo pitanje: jel' moguce da se iz sistema "benzin" zbog voznje na isti tipa isprao kojakakav talog/prljavstina (koja i inace krasi benzin)?

neovisno o tome @ zemunac: jel' znas gde se nalazi gorepomenuti davach? (fizicki gde bi bio u/na/oko/.. motoru? 1.7i nov motor je u pitanju.

Dare
27th August 2007, 08:00 PM
Pa vredi to produvavanje u brzoj voznji. Prija i vozacu i makini :)

jeronimo
28th August 2007, 09:00 AM
svakih 500 km je poželjno provozati na benzin bar 50 km(da bi se parametri vožnje na benzinu očuvali u memoriji) a i da se dizne malko produvaju...

Dr Bouz
28th August 2007, 05:32 PM
sad ovo za memoriju - onako laicki - nisam najsigurniji, a ovo drugo - ja isto procit'o nedavno na sajtu kojim moderira 1 ugradjivac plina. vidim ljudi kojima je on ugradio plin - kunu se u coveka.

Dare
28th August 2007, 06:20 PM
Koliko se ja razumem u memorije, to sa otkopcavanjem kleme mi zvuci kao najprostije resenje za reset. Ne verujem da Niva ima hard disk ili fiskalnu memoriju pa da cuva podatke bez struje :D

jeronimo
29th August 2007, 08:24 PM
euro3 je samoadaptivni ecu pa ako se parametri stalno drze na plinu...(stalno upisuje nove a brise stare posle odredjenog vremena),počeću ko pokojni Pavle Vujisić:" u mene sumnjaš?" :)

jeronimo
29th August 2007, 09:17 PM
to je bilo zlatno doba auto industrije... :)

Dare
29th August 2007, 09:31 PM
bem ti tehniku....nista bez platina i kondenzatora.....kartonce od cigara....nastelujes zazor i pravis se vazan....

hehe pa ja se vozim sa karburatorom i svim tim iz proslosti
:D

jeronimo
29th August 2007, 09:42 PM
back to the future... :)

Dare
30th August 2007, 02:13 PM
back to the future... :)
:eek: hm hm opasno :cool:

Dr Bouz
31st August 2007, 01:43 AM
danas mi se upalio check engine na par sec - dok nije uspostavio normalan rad. kapiram da bi to na dijagnostickom kompichu trebalo da se registruje ?

Dare
31st August 2007, 05:10 PM
ja tebe nerazumem....koliko se secam ti si kupio nov auto koji je u garanciji?/?
zasto neodes u servis?
e to je vec nesto. sto ti da si bijes mozak kad neko prima platu za to.

ps. ovo se ne odnosi na auto van garancije, tu sam apsolutno za 'uradi sam' opciju i zapitkivanje preko foruma
:p

Uros Piperski
31st August 2007, 06:16 PM
Zato sto u servisu rade idioti koji ce da ga prikace na kompjuter, videce da nije prijavio nijednu gresku i kazace da je "sve u redu, tako kaze kompjuter"

ciccio-75
31st August 2007, 06:52 PM
Zato sto u servisu rade idioti koji ce da ga prikace na kompjuter, videce da nije prijavio nijednu gresku i kazace da je "sve u redu, tako kaze kompjuter"
pa meni vec dvije godine svijetli lampica za check engine i nikad problema..........oko cega se vi zamarate.........kad auto stane onda je za se upitat u cemu je problem......... :D :D

Dr Bouz
31st August 2007, 06:53 PM
upravo ovo sto je uros napisao - ja sam bio tamo - prvo sam njima kukao (mislim da sam i napisao ovde gore) - kapiram - dobili su n.pr. 2.5glavica vise za plin nego sto bi neko drugi to naplatio (i i dalje lepo zaradio na tome) i t.d. i t.d. - medjutim stos je bas u tome sto uros kaze - njihov komp tvrdi da je sve o.k. - a oni su naprosto majstori k'o sto sam i ja (znaci bez kompa - umeju da promene svecice, tochak, i slicni "zahvati").
- zato sam pitao i vas ovde - cisto da bi im tamo u servisu rek'o - proverite to i to.

Dare
31st August 2007, 07:13 PM
Ovaj sa check-engine-om me skroz zbunio. Nemam injektorku, niti iskustva s tim, ali se secam da u uputstvu stoji da kad se upali ta lampica onda mora hitno da se sredi. Njeno paljenje je normalno samo kad das kontakt pre nego zaverglas

Dr Bouz
1st September 2007, 03:50 PM
pa u uputstvu pise da ne mora da znaci da je nesto kriticno, ali da treba proveriti sto pre.

jeronimo
1st September 2007, 05:37 PM
samo kad konstantno svetli onda je potreban reset jer onda motor radi u sigurnosnom režimu(smanjene performanse + veća potrošnja) to sa povremenim paljkanjem lampice bi bilo problematično ako se često dešava.moguće da ti je smeša osoromasila ili obogatila na sekund ili neki loš kotakt(proveriti masu na akumulatoru i onaj šraf pored njega (isto masa) na karoseriji moraju da budu pritegnuti,u suprotnom ecu brljavi.
ako je sve u redu teraj i ne sekiraj se...

Dr Bouz
2nd September 2007, 06:31 AM
pa to i ja velim. -naprosto, nije normalno ponasanje benzinca da mora da ceka i tih minut da se ugreje da bi normalno radio (a na plus 25). - pa bre ja u vojski kad sam bio - tenkovi dizeli su na -25 sljakali k'o satichi... - uglavnom,moram priznati, -bas me nervira.

jeronimo
2nd September 2007, 08:10 PM
možeš majstorima da kukas koliko hoćes za njih je kontrola smese misaona imenica :) (licno iskustvo), naravno čast izuzetcima. Ja sam to uspeo tek kad sam napravio onaj lambda tester... :cool: a nema gde nisam bio...od opova do trnova... :)

drsasa
2nd September 2007, 11:44 PM
Ma dizna definitivno bila zapusena. Sta tupite o kompjuteru. On je sigurno prijavljivao da su sve dizne zapusene ali kad vozis na plin to i treba da prijavljuje. On "misli" da su zapusene a u stvari one iskljucene. E sad ako je fabricki plin... e pa jebiga...

Uros Piperski
2nd September 2007, 11:46 PM
ECU ne moze da zna kada su dizne zapusene. Moze samo da javlja da nije dobra smesa.

drsasa
3rd September 2007, 12:08 AM
Meni sija ta chek engine lampica dok je na plinu. Kad ga dva puta startujem na benzin ona se ugasi. Na benzinu radi nestabilno hladan. Vruc radi dobro. Na plinu radi dobro i i hladan i vruc. Logicno objasnjenje : delimicno zapusena dizna ili dve... ili tri... A ciscenje dizne je zajebanoooo. Moras da skidas usisnu granu. Vozis na plin dok ti se ne smuci pa kod majstora za dizne. I ja cu tako... razmisljam celo leto

drsasa
3rd September 2007, 12:15 AM
Oce. Kad se zagreje ona se prosiri pa je "delomicnije" zapusena

drsasa
3rd September 2007, 12:20 AM
Ili manje goriva treba ubrizgati kad je motor vruc a delimicno zapusena dizna moze malo a ne moze puno, kad je hladno. :cool:

Uros Piperski
3rd September 2007, 01:49 AM
Sreca sto zemunac nije admin inace bi obrisao ne samo ove postove nego celog korisnika... pogadjate kog? :D

Dr Bouz
3rd September 2007, 02:24 AM
jebes ti takve automobile.....mozete da pricate sta god hocete ali lada je nevidjeno djubre od kola
moras da pravis lambda tester!!!!!ej,covece....da je pravi auto....ti nebi znao gde se otvara hauba....pod navodnicima

pa nije pod navodnicima - bukvalno je tako. .. pa ja bre na smrdljivom jugu sam otvarao haubu na 5k km - kad menjam ulje...
no dobro dakle tipovi bi bili:
davac hladnog starta, i dizne?

jeronimo
3rd September 2007, 06:26 AM
smesa :) ali kako hoćete(ona i nema davač hladnog starta kao opel recimo nego ima senzore temperature:motora,položaja leptira gasa i protokomer koji meri kolicinu, gustinu i temperaturu usisanog vazduha u jed. vremena pa prema stome i jos po nečemu ecu reguluse rad) najbolji dokaz je to da oni koji nisu ugradili plin u euro3 ili4 nisu nikad čuli za ovaj problem, samo je kvaka sto su u manjini(extremnoj)...
ja inače ovaram haubu na 2-3000 km za dve godine i 50 000 nije loš rezultat ;)
a onim testerom možes da šteluješ plin na mnogo skupljim automobilima(a i jeftinijim) :p veruj mi traži se...

Dr Bouz
3rd September 2007, 11:07 AM
sad kao malo smaram, - al kad krenem u smaranje uglavnom se zapitam dal' bi mene mnogo neko smarao u "naopacke" situaciji (pa je ovo podnosljivo :):) ) - znaci tamo kad odem da im qkam sta? - na plinskom uredjaju treba nesto da podese ako sam skapirao dobro? (mislim, izmedju ostalog -to bi bio schtos?). - mada, opet, ja sam pre blizi ubedjenju da neki detalj u sistemu paljenja benzina ne radi kako treba - jer auto ima isti problem i kad ga vozim ceo dan na benzin (znaci kad se dobro(skroz) ohladi.
s.druge strane tamo u servisu kad sam bio, koliko se secam to sto je tebi u zagradama - to mi je rekao i onaj baja da komp kontrolise ta 3 detalja.

Dare
3rd September 2007, 08:18 PM
ja glasam za Zemunca.

Dr Bouz
3rd September 2007, 10:39 PM
... tz tz tz... "eno ih" - kolju se o forumsku vlas' umesto meni da u skladu sa licnim saznanjima daju smernice o napusavanju servisa... (verovatno ste mlogo mlad svet :):):) )

Uros Piperski
4th September 2007, 10:05 PM
sreca bi bila da ja jesam admin,bilo bi ovde svakakve price i novih postova...ovaj sadasnji admin je smorio sa svojoj neaktivnoscu i neradom na forumu....nemoj da me teras da pravim peticiju i potpise za moje unapredjenje.....kucni dugme i daj VLAST!!.....
sad sam se setio bre...pa ti si obrisao profil moje zene na ovom forumu!!!!! toliko o tvom radu,hm.....jos nisi kucnuo dugme? ajde.....samo malo....glavic i vratic....

Pa ko ti brani da pises i ako nisi admin. Moras prvo da se dokazes :)

A sto se zene tice, pa koliko puta se me ti terao da brisem neaktivne clanove? :) A ja ih obrisem tek kada tri meseca ne napisu nista... Zato kazi zeni da se ponovo registruje i napise koju pa nece biti obrisana ;)

jeronimo
5th September 2007, 01:51 AM
sad kao malo smaram, - al kad krenem u smaranje uglavnom se zapitam dal' bi mene mnogo neko smarao u "naopacke" situaciji (pa je ovo podnosljivo :):) ) - znaci tamo kad odem da im qkam sta? - na plinskom uredjaju treba nesto da podese ako sam skapirao dobro? (mislim, izmedju ostalog -to bi bio schtos?). - mada, opet, ja sam pre blizi ubedjenju da neki detalj u sistemu paljenja benzina ne radi kako treba - jer auto ima isti problem i kad ga vozim ceo dan na benzin (znaci kad se dobro(skroz) ohladi.
s.druge strane tamo u servisu kad sam bio, koliko se secam to sto je tebi u zagradama - to mi je rekao i onaj baja da komp kontrolise ta 3 detalja.
eto ti ga sad pa na predhodne dve stranice si napisao da radi ok na benzin kad je izvozas bar 50 km(to isto mozes da proveris skidanjem - kleme na par minuta) ako radi ok posle nema veze sa benzinom a i sa fabrickim delovima motora...
onda je u pitanju plin i NJEGOVO ubrizgavanje...
ipak je zemunac u pravu daj ti to majstorima da cackaju i ne uzimaj dok ne bude radilo kako treba...niko me nije terao da ulazim u diskusiju :)
inace sto se vlasti tice ja sam za oligarhiju(vladavinu bogate manjine)jednom umalo da nagraisem zbog toga :p zato svi tekuce racune na uvid,pa ondak vlast-cisto da ih vlast ne pokvari :)

Dr Bouz
5th September 2007, 11:48 AM
ma to je radila jedan jedini x posle vozanja na benzin.

...nesto kasnije: posle dakle skidanja klemice - a danas je dan bas onako "rodjen" za problematican rad - prohladno + ekstremna vlaznost vazduha - auto je dakle momentalno radio kako valja -kako dolikuje benzinskom motoru/autu.
- tako da smo sad fokusirali problem. -tako da ne samo da nije lose sto ste se upustili u diskusiju, nego je to naprotiv dobro. - tako da od mene - fala mlogo ;) - sad bar znam sta da qkam tamo u servis kad odem

jeronimo
6th September 2007, 08:07 PM
naravno svaka vrsta diskusije je dobrodosla ako je naravno zasnovana na kulturnoj razmeni mišljenja ,zato forum i služi.... ;)

drsasa
7th September 2007, 12:46 PM
Jel ovo Zemunac dig'o nos? Pa se sam izbrisao? :confused:

Zemunac
7th September 2007, 10:41 PM
ne

jeronimo
9th September 2007, 08:09 AM
kad nemožeš da ih pobediš - ti im se pridruži... :)