PDA

View Full Version : Kupovina Nive :)

cartmann
10th February 2007, 10:06 PM
I tako, nakon kratkog razmisljanja i "reda radi" raspitivanja o kvaliteti Lade Nive odlucih uplatiti istu, a kako cesto putujem za ZG odlucim istu uzeti gore. Po Murphyju redovito sam isao gore, ali nisam uspio nikog posloziti da ode samnom i vozi Ladu iz ZG, ili vozi moje auto sve do prije 2 dana kad sam skupio kolegu.

Dodjem po nju u vrijeme kad sam rekao da cu doci kako bi me cekala spremna i zagrijana, jer cu biti u guzvi. "Nije spremna, dodjite za sat vremena". Ok, doc cu za dva, jer ionako imam posla. Dodjem za dva, kad - nije sve ugradjeno. Ok, cekao jos sat vremena da se to sredi, skupio je i otisao odvesti kolegu koji je trebao cijelo vrijeme runjao jer je kasnio s poslom. Odveo njega i pritom susreo druge kolege od kojih je svako imao neku zamjerku na novu Ladu i pricu o nekom svom prijatelju ili poznaniku kojem je crkla prvi dan te kako samo lud covjek ima hrabrosti s njom se uputit na tako dalek put (Zagreb-Split, autocestom).

Nasmjesen zbog svih "gluposti" koje sam cuo sjednem u svoj novi tenk i uputim se prema Splitu, kad netom prije Bosiljeva -

http://img329.imageshack.us/img329/5417/ladarg5.jpg

Snervao sam se jer sam morao cekati "pomoc na cesti" cca. 3 sata, ali kad su dosli moram priznati da su napravili posao (jer sam se vec vidio kako je slepamo natrag u ZG te opet moram vuci nekog da dolazi po nju), po kisi i hladnoci su napravili polu-generalku, tj. rastavili pola motora i zamijenili alternator te sam sretan i veseo nastavio put. Ok, zakasnio sam na seminar koji sam morao odrzati, ali eto, bar sam stigao.

http://img230.imageshack.us/img230/4057/dsc00085smallrc2.jpg

PS. kazaljka obrtomjera skace po par cm kad mijenjam brzinu + kazaljka goriva se pomice par cm kad udjem u zavoj, tako sekund pokazuje full tank, a sljedeci moment se pali lampica rezerve. Da li je to normalno za novu Ladu (ne moze se popraviti) ili mogu reklamirati pa da poprave?

jeronimo
11th February 2007, 07:56 AM
lada niva ima tanak rezervoar a širok (bez pregrada za usporavanje ) tako da gorivo "juri" sa jedne na drugu stranu,a brzinomer može da laže ako recimo neka masa nije kako treba...naravno proveri u sevisu

nemanya
11th February 2007, 11:39 AM
Nista to nije cudno :rolleyes:
Ja sam utvrdio da su pokvarene kocnice cim sam je izvezao sa placa,i dobro je te nisam ubio coveka na putu.
Nedelju dana kasnije crkla mi lambda sonda na sred puta. Sve sreca pa su serviseri agilni :)

darkob
12th February 2007, 12:04 PM
Sta se desava kad crkne sonda?

Dare
12th February 2007, 06:18 PM
A koji su bili simptomi, pa su ustanovili da je alternator?

Obrisan kilometarski citat

nemanya
12th February 2007, 08:34 PM
Sta se desava kad crkne sonda?

Masina pocne da radi kao traktor

jeronimo
12th February 2007, 09:06 PM
povećana potrošnja goriva (pali se chek engine) i motor prelazi u limp mod rada...

cartmann
13th February 2007, 03:38 AM
A koji su bili simptomi, pa su ustanovili da je alternator?

Nestalo je struje u autu, kad bi malo sacekao davao je signal, ali jedva, vidjelo se da se ispraznio akumulator.

Prvo su stavili novi akumulator, onda je auto upalio pa su ispitivacem provjerili da li puni. Kako nije punio promjenili su i alternator. Kad sam zvao pomoc na cesti napomenuo sam da je najvjerojatnije alternator.

lobo
14th February 2007, 02:24 AM
Pozdrav drugari!
Da se nadovezem na naslov teme, planiram da postanem ponosni vlasnik nive u sto skorije vreme, pa me zanima od koje godine su poceli 1.7 motori i koliki je prosek km pre specijale?

cartmann
15th February 2007, 10:46 AM
Pozdrav drugari!
Da se nadovezem na naslov teme, planiram da postanem ponosni vlasnik nive u sto skorije vreme, pa me zanima od koje godine su poceli 1.7 motori i koliki je prosek km pre specijale?

Mislim 1995.te, a na internetu sam nasao prosjek od 120.000km, ne znam koliko je pouzdan. :)

lobo
15th February 2007, 02:05 PM
hvala za info, a ima li razlike kvaliteta limarije u odnosu na godinu proizvodnje?

nemanya
15th February 2007, 04:28 PM
Kazu da su ove novije malo losije po tom pitanju,mada nemam prakticnu potvrdu toga.

boomer
15th February 2007, 07:22 PM
Tanji je lim, ili makar meksi. Kod stare nive sam mogao da sedim na haubi, a kod nove nisam. Sada mogu jer sam posle onog lupanja zamenio celu haubu, a stavljena je sa neke stare nive pa je lim lepo debeo :) Vidi se razlika jer kod starijih niva tesko da si mogao bilo sta da savijes rukom, a i branici su bili mnooogoo jaci.

lobo
16th February 2007, 02:31 AM
Kazu da su ove novije malo losije po tom pitanju,mada nemam prakticnu potvrdu toga.

a jel to losije samo ovo sto boomer pominje za debljinu ili se odnosi i na korozionu zastitu?

Dare
16th February 2007, 03:19 PM
Mislim 1995.te, a na internetu sam nasao prosjek od 120.000km, ne znam koliko je pouzdan. :)
Moj rodjak ima Nivu 1.7 2001god, presao 150 000km i jos sasvim dobro ide. Nesto ga zezao menjac, al nista strasno i to je sve

jeronimo
16th February 2007, 07:37 PM
nove su galvanizovane na kritičnim tačkama (mada sam ja moju ipak dodatno zaštitio tektolom) lim nije tanji ali je tačno da je mekši (drugačiji sastav) zbog takozvane apsorpcije udara iliti savijanja karoserije u kritičnim situacijama a ne pucanje (što se ranije dešavalo(inače za patos je korišćen deblji lim, nego ranije iz istog razloga)

lobo
18th February 2007, 06:14 PM
e sad vec znam da gnjavim posto pojma nemam, ali su mi rekli da nije isti prenos kod starih i novih, ako je tacno u cemu je razlika?

Dare
18th February 2007, 09:23 PM
novije nive imaju 5 brzina i zivahniji motor nego stare (1,6).
to je cela razlika.

lobo
20th February 2007, 02:28 PM
hvala ljudi na informacijama :)