View Full Version : Kazaljka obrtomjera i pokazivac goriva
cartmann
10th February 2007, 10:02 PM
Kad promjenim brzinu kazaljka obrtomjera "poludi", skoce po 2-3cm gore dole, a kazaljka pokazivaca goriva takodjer seta s full prazno do punog ovisno u koji zavoj ulazim.
Da li je to feature, ili da je vodim u servis? :)
Btw., promjenili su mi alternator, mislim da se prije promjene to nije dogadjalo, ali ne mogu biti 100% siguran.
dinno
11th February 2007, 12:14 AM
To za kazaljku goriva ti je rujina tehnologija,potencimetarski klizac sa direktnim spojem na plovak.Ništa neobično za ladu ,čas pun čas prazan...a to za obrtomjer ,neznam probaj promjeniti kabal od bombine do razvodne kape.
boomer
11th February 2007, 03:03 AM
imao isti problem na staroj nivi, i bilo je iskljucivo do struje. Bese davno, ali mislim da bas ima veze sa alternatorom i da svaki autoelektricar moze to da sredi za sitne pare. (Moze biti da je kontakt neke zice, ili regler ili komutator ili tako vec nesto...)
Zemunac
11th February 2007, 05:58 PM
samo regler zameni i sve ce biti ok
Dare
11th February 2007, 09:46 PM
meni se to desavalo kad su mi bili labavi kontakti na akumulatoru
cartmann
12th February 2007, 01:28 AM
Hvala, budem pogledao. Najvise me zanimalo da li je to s pokazivacem goriva i obrtomjerom normalno ili se moze popraviti, koliko vidim za kazaljku goriva se ne moze nista, a za obromjer ima nade. :)
mravojed
12th February 2007, 04:03 AM
Pokazivač goriva bi se mogao regulisati elektronskim putem. Ako neko ima električne šeme Lade Nive, mogao bi se napraviti mali dodatak koji bi simulirao one pregrade u rezervoaru i usporavao kretanje kazaljke u dovoljnoj meri da ne reaguje na brze promene prilikom skretanja, ali da naravno ipak pokazuje pravu količinu goriva..
Dakle.. ako neko ima šeme da pošalje na razgledanje, možda nešto i smislim.. ?
Dare
12th February 2007, 06:16 PM
A moja kazaljka je tako spora da me prosto nervira. Ja mislio da je to tako kod 1.7 Niva, ali sad vidim da nije. Kad dam kontakt, kazaljki treba skoro ceo minut i vise da dodje do pola skale. Isto i kad ugasim motor, ona se polako vraca u nulu.A recimo rezerva se pali odmah ako je malo goriva. A kod Nive 1.6 sam ladno mogo da pratim svaki talas u rezervoaru :)
jeronimo
12th February 2007, 10:44 PM
Pokazivač goriva bi se mogao regulisati elektronskim putem. Ako neko ima električne šeme Lade Nive, mogao bi se napraviti mali dodatak koji bi simulirao one pregrade u rezervoaru i usporavao kretanje kazaljke u dovoljnoj meri da ne reaguje na brze promene prilikom skretanja, ali da naravno ipak pokazuje pravu količinu goriva..
Dakle.. ako neko ima šeme da pošalje na razgledanje, možda nešto i smislim.. ?
imaš el šeme u uputstvu za rukovnje vol 3(pod matice i šrafovi)
neznam dal da delim ruske tajne :) al pošto si naš amerikanac ajde :p
cartmann
13th February 2007, 03:41 AM
A moja kazaljka je tako spora da me prosto nervira. Ja mislio da je to tako kod 1.7 Niva, ali sad vidim da nije. Kad dam kontakt, kazaljki treba skoro ceo minut i vise da dodje do pola skale. Isto i kad ugasim motor, ona se polako vraca u nulu.A recimo rezerva se pali odmah ako je malo goriva. A kod Nive 1.6 sam ladno mogo da pratim svaki talas u rezervoaru :)
Ovo je 1.7i (kupljena nova proslu srijedu), a kazaljka goriva (i obrtomjera) luduje.
Ovih par dana sam zatrpan poslom, ali cu svejedno otici reklamirati, razmisljao sam da li otici ili ne, tako da ne čeprkaju po autu ako ionako ne mogu nista popraviti (vec samo pokvariti).
slay
13th February 2007, 10:34 AM
Moja bivsa, 1,7 karburator, je takodje direktno prenosila svaki talasic u rezervoaru sto uopste nije problem kada se naviknes (izgleda da nema pravila). Ipak, ako ti je poludeo i obrtomer - pravac elektricar
marek
24th September 2008, 11:21 AM
Istu stvar imam i ja na jednoj nivi koju vozim stalno se menja nivo goriva ako skreces u desno pali se lampica kao da je prazan, a inace kada napunim do kraja rezervoar ne pokazuje da je pun skroz, jel to normalno?
Recimo na yugu isto tako luduje, ali postoji resenje u vidu drugog plovka koji pliva u cauri pa ne skakuce toliko.
Zemunac
24th September 2008, 12:04 PM
Nivi nema spasa. Jedino pravo resenje je plin
jeronimo
25th September 2008, 08:21 AM
niva ima tanak i širok rezervoar bez pregrada tako da gorivo juri levo desno kad je ispod pola nivoa. rešenje je držati nivo pri 2/3 rezervoara onda manje mrda, recimo meni je skala prilično mirna ali se lampica rezerve paljka ako je brzam kroz krivine sa manje od pola rezervoara(samo trepne i ugasi se u krivini) ali mi to apsolutno ne smeta...
inače dobro je ako vozite nekoga odmah možete da kukate kako nema goriva i moramo na pumpu, naravno putnik plaća... :D
:ahaha:
Darko
25th September 2008, 08:45 AM
Meni je crkla lampica od goriva i nemam tih problema :ahaha:
ivek
22nd February 2009, 10:21 AM
Imam problem da mi kazaljka benzina ide povremeno gore-dolje i istovremeno se pali crvena lampica (na tabli pravokutnik do akumulatora). Inače je rezervoar uvijek na 0 jer je "iskopčan" i stalno svijetli rezerva. U to isto vrijeme kazaljka okretaja ide malo gore, malo dole. Sinoć je ovo iz povremenog postalo stalno. Kazaljka benzina sad pokazuje pun rezervoar, a ona crvena lampica stalno svijetli - od paljenja do gašenja motora. Molim za dijagnozu
Dare
22nd February 2009, 11:23 AM
labava klema akumulatora
Zemunac
22nd February 2009, 03:47 PM
ili masa instrument table ili alternator
vBulletin v3.0.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.