The-Had
30th October 2006, 01:21 AM
Pozdrav iz Paracina........ Imam problema sa mojim ladilakom a mozda je i problem u ~majstorima~. Naime nikako nisam zadovoljan potrosnjom plina koja se krece od 16l do 20l ako hocu da vozim 100km\h. Ako zavrnem ventil da potrosnja bude nekih 14l ne mogu da prebacim 75km\h. Da bi ste mozda mogli da mi pomognete evo par podataka o ladilaku:
1987. godiste , presao 48 000km ekstra cuvan (vozio ga moj teca mesec dana godisnje) 1600ccm, karburator, plinski uredjaj marke ~zavoli~......
U startu je bio ugradjen mixer na usisu a nije valjalo pa je drugi majstor busio karburator pa evo opet nisam zadovoljan. Zahvalan sam za svaki savet jer ovako vise stvarno ne mogu...... Pozdrav i unapred hvala.........
jeronimo
30th October 2006, 06:56 AM
zameni razvodnik paljenja (ako ti je potrošnja i na benzinu velika) i trebalo bi da se smanji značajno.normalno treba prethodno proveriti(zameniti po potebi)svećice,kablove razvodnu kapu,ruku,filtere vazduha i plina.
Darko
30th October 2006, 08:13 AM
Ovo je već pisao Boža pa evo tog teksta ...
podesavanje mesavine za Nive sa karburatorom
Zato, ako neznate, iskopirajte ovo uputstvo, idite kod vaseg majstora ili nekoga ko zna mehaniku, prodjite sa njim celu proceduru (verbalno), pa kada ste sigurni sta treba da radite, pristupite poslu.
pre gasa, MORA da se nasteluje motor da radi savrseno na BENZIN!!! Zasto; zato sto mixer uvek poremeti kolicinu vazduha kroz karburator, a ovo se navise "vidi" na leru.
Prvo- ocistite filter pumpe za gorivo i proverite (pretakanjem u flasu), da pumpa dobro radi.
Drugo- ako vam je auto "mator", bilo bi uputno da ocistite karburator na ultra zvuku (ima jedan u Bulevaru Rev, na po' puta do djeram pijace, i podesite plovak.
Trece- skinite mixer za gas i proverite rub grla karb., nesme da bude izlupan inace ce, na gasu, da vuce fals-vazduh!!! Mixer MORA 100% da prileze uz grlo karburatora. Ja sam moj mixer odozdo namazao tankim slojem ne-kiselog silikona (oko 0,5 mm., pa kada se osusio vratio sam ga, pazljivo, na grlo).
Cetvrto- elektro instalacija (kablovi, svecice, razvodna ruka....) ne treba da su stariji od 2 godine ili oko 50000km.
- ko ima para neka kupi sil. kablove, ali kvalitetne!
- zazor na svecicama 0,5-0,6 mm.
- gasna smesa zahteva visi napon za preskakanje varnice, ZATO SVE OVO URADITE, ali
stvarno!!!
- mesavinu za benzin (na leru, naravno), mozete da za male pare uradite u neko
radionici koja ima CO2 analizator, sve kuce za Tehnicki Pregled ga imaju. Ovo je
OBAVEZNO, ako hocete da vam masina lepo radi,(kod njih treba da uradite i
podesavanje mesavine na gas, kasnije)
- e, sada, ono glavno; tegovi za centrifug. predpaljenje NISU fabricki podeseni, zato obavezno uradite sledece:
Skinite razvodnu kapu, i odsrafite razvodnu ruku.
Ako je NEGDE nadjete, zamenite tanju oprugu jos tanjom za oko 25%, OVDE MORA SUBLER DA "RADI". TANJA opruga: savijajte polako jedan stubic (anker) dok opruga ne bude "mrtva", niti zategnuta niti labava, samo da dodiruje ankere, ne bojte se ankeri su od mekog gvozdja i nece puci, ali radite polako!!! DEBLJA opruga treba da dodirne oba svoja ankera na pola ugla A (vidi sliku) Posto radimo Nivu, ovo nije strasno kriticno, ali pokusajte da budete precizni, koliko mozete.
- Podesite predpaljenje, STROBOSKOPOM, na 3-4 st. BTDC.
- Ponekad se setite da sipate koju kap ulja u razvodnik, ima jedna mala rupica sa strane pokrivena celicnim prstenom.
- filter za vazduh (sta je to? ), mora da se menja svakih 10000km!!! valjda i masina treba da dise a ne samo Vi!!!
- termostat za vodu: ovo je vec problem. Kada je temperatura vazduha preko 25 step. termostat "drzi" 95 stepeni, ali ispod 15 step. termostat "spusta" temp. vode na oko 90 step. i "gas" ne radi dobro. Sigurno ste primetili da izjutra gas ne radi dobro. Ovo je fabricka greska i moze se popraviti (mada ne preporucujem, mnogo je zamorno i dugotrajno) ako se mali sraf na termostatu ZATEGNE cetvrt kruga, pa se u voznji testira
temperatura, pa ako nije dovoljno opet cetvrt kruga, dok temp. ne dostigne 95 step. Nemojte da preterate inace ce temperatura "otici" preko 95 kada bude toplo vreme. OVO SE RADI NA TEMPERATURI VAZDUHA ISPOD 15 step.!!!!! Kada auto radi na gasu, isparivac hladi vodu, kao da imate dodatni hladnjak. Nije losa ideja obloziti isparivac nekom debelom izolacijom; masina OBOZAVA vrucu gas-mesavinu!!! Ja preklopku (na filteru za vazduh), otvorim vise na toplo, kada je ispod 15 st.
e, sada, podesavanje smese na gas
- opet idete (ili ste vec tamo) u servis koji ima CO2.
1-- masina mora da bude na radnoj temperaturi!!!
2-- Majstor stavi sondu od CO2 u auspuh
3-- povucite rucnu kocnicu i obezbedite tockove, kajlama.
4-- dajte gas na oko 4000rpm.
5-- sledece, majstor treba da zavrne (zatvori) ler-sraf, do kraja.
6-- SADA PAZITE DOBRO STA PRICAM, ubacite u petu brzinu u polako pustajte kuplung (rekao sam POLAKO!!!)
kada broj obrtaja padne na oko 2500, to je odprilike , opterecenje kao da vozite oko 80 km na sat, na ravnom putu.
7-- majstoru "dajte" oko 15 sekundi da podesi mesavinu (nesme da dira ler-sraf). Ako za to vreme nije uspeo da nasteluje CO2 na 3-4, izbacite iz brzine, da se lamela kvacila "ohladi" oko 5 minuta, pa opet ponovite proceduru.
8-- kada majstor da znak da je u redu, izbacite iz brzine ali ne pustajte gas jer ce vam se masina ugasiti (ler-sraf je zatvoren).
9-- sada, polako popustajte gas a majstor treba da polako otvara ler-sraf, paralelno, sve dok ne dignete nogu sa gasa a motor ostane da radi na 750- 1000 RPM.(isti broj obrtaja kao na benzinu, manje/vise). Ako je ler gas dobro podesen onda ce, ako otvarate ili zatvarate ler-sraf broj obrtaja padati; znaci, treba podesiti na najveci broj obrtaja, proveriti CO2 pa ako je visok malo zatvoriti ler-sraf. (uf, komplikacija, bre)
- ako vam je ovo komplikovano, mozete pre cele procedure da zavrnete ler-sraf do kraja, ali zapisite koliko "krugova" ste okrenuli. Pa kada zavrsite sa podesavanjem mesavine, ako sto je gore opisano, ugasite masinu, "otvorite" ler-sraf na koliko je bio, upalite masinu i ako ne radi dobro, "dostelujte" ler-sraf ali ne dirajte vise sraf za mesavinu!!!
- Ovo sve nisam, naravno, ja izmislio ali sam nasao na Net-u da u Engleskoj ovako rade kada nemaju pristup Dyno-masini, a kod njih su zakoni o CO2 striktni. Ja sam sve ovo uradio i auto ide kao "munja".
Podesavanje mesavine u nasim gas-servisima je potpuno pogresno, rezultat je posna mesavina(OPASNO), i nedostatak snage motora, nece da vuce. Oni steluju mesavinu na 3000 RPM, bez opterecenja masine i onda nije cudo sto svi kazi; ma ide Niva kao avion a u stvari neznaju sta se desava pa lazu, i sebe i druge. Ovako nastelovana masina treba da trosi 15 do 25 posto vise goriva, sto zavisi od vase voznje, naravno, i to je sasvim normalno!!! Naravno, pricamo o karburatorskim motorima!!!
The-Had
30th October 2006, 09:14 AM
Druze, sve sam zivo zamenio: filtere, svecice, platine, stelovao ventile jedino jos sumnjam na isparivac? a benzina mi trosi oko 13l po gradu..........
jeronimo
30th October 2006, 11:27 AM
jel ispustano ulje iz isparivaca?
Uros Piperski
30th October 2006, 08:13 PM
Koliko ti plina trosi po gradu?
Racunaj da treba da ti trosi oko 15-16 litara, ako ti trosi 13 litara benzina.
Koliko je presao sa tim plinskim uredjajem?
The-Had
30th October 2006, 09:24 PM
Presao je nekih 6-7000km sa ovim uredjajem. Ali pocinjem i da sumnjam u kvalitet samog plina jer su mi velike razlike u potrosnji, naime par puta sam racunao iste relacije po stotinak km i potrosnja nekad bude super oko 14l/100km po gradu a nekad 18l a uzimam na istoj pumpi???????! Mada mi je drastican skok kad izadjem na auto put i probam da ga malo poganjam oko 100km/h tad pocne da srce kao nekih 18 -20l. dok na benzin ujeda kako ide, izvlacio sam i 125km/h sa kramponkama doduse (fabrickim)
jeronimo
31st October 2006, 08:16 PM
kvalitet gasa je naravno mogući uzrok ali se meni čini da ti je malkice prebogata smesa
Dare
31st October 2006, 08:20 PM
125km/h sa Nivom 1.6? Da ti nije obrtomer malo otiso i zutu zonu?
jeronimo
31st October 2006, 08:50 PM
a bogami i u crvenu :) , nego smeša mora da se proveri na analizatotu gasova
vBulletin v3.0.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.