PDA

View Full Version : Zašto niva?

milutin
22nd May 2006, 05:05 PM
Konacno cu moci da kupim kola, polovna ali kola. Imam polozenu voznju ali iskustvo 0. Volim prirodu i pecanje i da se vucem po nekim nedodjijama. Duze vreme razmisljam da kupim Nivu, ali mi jedni kazu da je to krš i da motor ne vredi ni dve pare i da se plasticni elementi raspadajau a da je upravljanje očajno uz to i da su opravke iyuyetno skupe.

1.Generalno se dosta snalazim sa alatom i volim da popravljam sve i svasta.Interesuje me kakve su sanse da neko savlada osnovne opravke na nivi i osnovno održavanje?

2. Koliko je zajsta skupo održavanje?

3. Koje su prednosti i mane?

4. Na šta da obratim pažnju prilikom kupovine polovnog automobila?

5. Koja su vaša iskustva? Šta treba da znam pre kupovine?

Hvala

nemanya
22nd May 2006, 08:54 PM
Moje misljenje - generalno:

Lada Niva je odlicno terensko vozilo po principu "koliko para - toliko muzike"

Kao sto vecina zna,od Rusa ne mozes da ocekujes neki ubi Boze komfor unutar vozila,ali moj je utisak da su se neke stvari i tu popravile,ne bas superiorno,ali nije da nisu napredovali.

Ali ima sve prednosti jednog zaista robustnog terenskog vozila koje te nece ostaviti na cedilu bukvalno ni na jednom terenu. Ako izricito zahtevas neko porodicno vozilo ili nesto za "izjurivanje" po auto-putu - ne uzimaj Nivu! Ona nije za te stvari!

Sto se popravki tice, samo znam da je jako skupo ako ti rikne nesto od kljucnih delova mehanike tipa menjac,reduktor ili ne daj Boze generalna motora da se radi i tome slicno...Ostali delovi - manje vise...Ima ih da se nadju,ako treba i na otpadu,tako da mislim da nije frka nikakva.
Dakle,mora da se pazi sto se tice mehanike!!

Za kvarove ne znam tacno sta da kazem - ja vozim 1.7i i do sad nisam imao ozbiljnih "borbi" sa njenim kvarovima.

Sto se mene tice - Lada Niva sa 1.7i motorom je najkvalitetnije uradjena masina i potrosnja joj je u normalnom okviru s obzirom na tezinu vozila i kubikazu :)

Ah da,Nivu treba znati voziti. Nije nimalo za zezanje (barem sto sam ja utvrdio u ove 2 godine stalne voznje)..tezak je auto,nema ABS i ostala elektronska pomagala, tako da treba biti oprezan u voznji s obzirom kuda se sve s njom kreces.
Ja sam polagao na kamionu,pa mi ona ne predstavlja tezinu u voznji,ali za vas koji ste polagali na malim vozilima ...

Dex
23rd May 2006, 12:06 AM
Hajde i ja nesto da kazem, mada mi je iskustvo sa Nivom ne narocito veliko.
Prvo, jedna stvar je nesumnjiva, za novac koji budes dao za Nivu, sigurno neces naci bolje i izdrzljivije terensko vozilo. Odrzavanje samo po sebi nije toliko skupo, odnosno, ukoliko obratis paznju na ono sto je nemanya rekao pre mene. Pa cak i tada, te opravke su relativno skupe ukoliko ih gledas u odnosu na cenu samog vozila, u poredjenju sa drugim vozilima slicne namene, znatno su jeftinije (ovo je samo moje misljene, ne iskljucujem mogucnost da ima i obrnutih primera). Sto se tice komfora, pa, sta znam, meni licno nije nekomforna, sigurno nije kao u skupim americkim, engleskim, nemackim ili japanskim terencima, ali ni cena Nive nije kao sto je njihova ;) Jedno je sigurno, nije neudobna kao sto se prica, vozices se u njo kao i u vecini drugih automobila. Ukoliko imas vecu porodicu sigurno je da neces uspeti da ih sve sa puno prtljaga strpas u Nivu bez malo dovijanja i da svi imaju dosta mesta za komotno sedenje pozadi. Ako to pak nije slucaj, Niva ce tebi, tvom suvozacu (ili suvozacici :cool: ) i jos jednoj osobi, biti sasvim ok, cak i za nesto duzi put. Za razliku od nemanye, ja vozim Nivu sa 1.6 motorom koja ima 22 godine i verovao ili ne, sa njom nisam imao ama bas nikakvih problema, tako da ne mogu da ti kazem nesto o ozbiljnijim kvarovima. Sto se tice same voznje, nikako nije za jurnjavu po putu, pa ukoliko nameravas da se pozabavis i takvim aktivnostima, bolje je zaobidji. Niva nije jednostavna za voznju, visoka je, ima permanentni pogon na sva cetiri tocka, sto zahteva da znas sta radis, no, uz malo prakse i nekog vremena potrebnog da se sazivis sa vozilom, neces imati problema sa njom ni na putu, ni (ovo narocito) van njega. Niva nema ABS, ni bilo koje druge elektronske stvarcice, pa moras dobro da pazis u voznji dok se ne priviknes na voznju u ovakvom autu. Takodje nema ni servo na volanu (verovatno su ti zato rekli da je upravljanje ocajno), ali sa druge strane, ukoliko je kupis, uvek mozes da kazes da vozis auto za prave muskarce kojima tamo neki servo nije ni potreban ;) Meni taj nedostatak serva ne predstavlja nikakav problem, na kraju krajeva, videces, naviknuces se nakon prvog sata voznje. Ukoliko zaista volis prirodu i voznju van puta po raznoraznim "nedodjijama" kako to kazes, Niva predstavlja gotovo idealan izbor. Nece te ostaviti na cedilu kada ti je najpotrebnija, a sve sto zauzvrat zahteva je samo minimalna paznja i redovno odrzavanje.

highlaender
23rd May 2006, 08:39 AM
AMIN !

milutin
23rd May 2006, 12:59 PM
Hvala puno na savetima.
Ja zivim u centru i svuda idem ili biciklom ili GSB-om. Porodicu jos nisam planirao i necu barem neko vreme.

Imacu u fondu oko 4000 EUR +-. Gledam neko vreme halo oglase i pratim cene. Na sta konkretno treba da obratim paznju pri kupovini. Koja je fora sa plinom. Neki mi kazu da nije dobro da se ugrdjuje sa donje strane dok drugi tvrde suprotno.

Kakva je razlika u ugradnji plina kod 1.7i i 1.7?

Sta mogu da dobijem za moje pare?

Hvala jos jednom

nemanya
23rd May 2006, 09:43 PM
Evo kako ja posmatram kupovinu (bilo kog) polovnog vozila:

Uzmes vozilo i sa vlasnikom oteras masinu na blic pregled motora i mehanike kod dobrog auto-mehanicara kojeg ne znate ni ti ni on, a koji radi takvu vrstu vozila koje ti nameravas da kupis!
Moj predlog je,recimo, Dzip Servis koji se nalazi posle pumpe u Mokrom Lugu prema Kaludjerici!

Osnovna stvar (barem meni uvek bila) - ako se vidi da je kompresija u motoru poremecena,takvo vozilo nemoj ni slucjano da uzimas!

Test br. 2 - natrpaj 5-oro ljudi srednje tezine (recimo 80-100 kg po coveku) u auto. Uspentraj vozilo par puta na vrh Avale. Dobra Niva mora da vuce trecom brzinom kao zmaj! Ako vozilo prokuva ili pokazuje neke druge anomalije - pozdravi se sa kupovinom!

Dare
24th May 2006, 08:40 PM
E, ajde da se i ja oglasim
Vozim Nivu od 96 godine . Prvo sam imao 1.6, pa sam posle kupio novu, sa 1.7 motorom. Ovu prvu sam kupio kao polovnu od nekog tipa koji je sa njom vozio po metar drva ( to sam doznao posle, inace je nebi ni kupio). Iako je bila u dosta losem stanju, nikad nije stala nasred puta! Hocu da kazem da je Niva vozilo koje skoro uvek mozes da osposobis d ate doveze kuci, ako se bar malo razumes u mehaniku. Popravke kao ppopravke, sta da kazem, … nisu mnogo skupe, a delova ima svuda. Sto se tice ove druge Nive, mogu samo da kazem svaka cast rusima! Presla je 40 000km sa samo par sitnih intervencija, koje sam sam resio ( tipa zamene kocionih plocica, al to je potrosni material). Treba uskoro da joj zamenim semering kod kardana na zadnjoj osovini, posto malo curka. Drugo, sve OK. Od ukupne kilometraze, sigurno pola sam presao sa punom prikolicom. Jedino sto me nervira je to sto ponekad moram da stezem i ucvrscujem plastuke unutra, da nebi skripale, ali to opravdavam voznjom po losim putevima. Inace, najbrze sam je vozio 140km/h, ali iskreno, sve preko 120 je mucenje, pa i to.

To je otprilike to

milutin
26th May 2006, 08:31 AM
Koje verzije nive sve postoje i kakve su razlike?

Dex
26th May 2006, 01:38 PM
Evo, pogledaj ovde
http://www.ladaniva.co.yu/istorijat.html
http://www.ladaniva.co.yu/techinfo.html
i narocito ovde
http://www.avtomarket.ru/scripts/info/tech/?group=2222

milutin
27th May 2006, 08:23 AM
Planiram da kupim kola koja su proizvedena posle 2000 godine po ovim linkovim ato je 21214. Interesuje me da li su se proizvodile i starije verzije posle 2000 god. Koju mi verziju preporucujete. U cemu je fora sa 1.7 i 1.7i? Sta da uzmem? I sta je sa plinom, kako i gde ugraditi zasto i koji tip i da li je bolje, jeftinije plin na 1.7 ili 1.7i?

Dex
27th May 2006, 06:50 PM
Pa sad, ako se ne varam (a mislim da se ne varam), 1.7i ima ubrizgavanje, a 1.7 ne. Sto se tice plina, na motor sa karburatorom ima da legne ko dupe na nosu (bar je tako kod mene sa 1.6 motorom, bolje radi na plin nego na benzin). Kako se ponasaju Nive sa 1.7i motorom kojima je ugradjen plin zaista ne znam, to ce ti sigurno vrlo brzo reci neko od ostalih sa foruma ko ima ugradjen plin u ovakve nove Nive.

milutin
31st May 2006, 10:15 AM
Jos jedno pitanje.
Dosta ljudi mi govori "Dobra je niva, prolazi svida i motor i menjac su joj dobri ali je limarija ocaj". Da li je to tako i ako jeste ima li leka?

jeronimo
31st May 2006, 08:58 PM
limarija je dobra čak je i zaštita na (novim doduše posle 2005)deblja al ja sam je još dodatno zaštitio tektolom+su svi tapaciri dignuti kad je kupljena pa je limarija unutra zaštićena pčelinjim voskom.

Zemunac
1st June 2006, 07:29 PM
eee bre...tri stotine pitanja si vec postavio....kupi ili ostavi.........baciklo ili niva.....