View Full Version : Driftanje
Maxy
15th December 2005, 04:37 PM
Trebalo bi da u petak,subotu padne sneg :D Pa se pitam da li hocete da odemo malo na Banjicu da driftamo :cool:
Naravno ako nije u planu neki offroad :D
BOJAN
15th December 2005, 05:01 PM
a gde tacno na Banjici?
Maxy
15th December 2005, 05:04 PM
Tamo kod bazena.Na parkingu,tamo svi driftaju kad padne nesto :D Ali samo Nive i poneki Jeep :D
Darko
16th December 2005, 09:31 AM
Ja sam tamo prošle godine "drifnuo" :D u kišni kanal jer su bile polomljene betonske ploče, ali je lep onaj parking gde je poligon za auto školu :)
Maxy
16th December 2005, 05:24 PM
Ja sam tamo prošle godine "drifnuo" :D u kišni kanal jer su bile polomljene betonske ploče, ali je lep onaj parking gde je poligon za auto školu :)
Tu sam i mislio.Samo parking dolazi u obzir.Samo nam jos fali sneg.Ko je za?
BOJAN
16th December 2005, 11:50 PM
a ima i neka lokacija gde idu obicna kola - jel se zna i to gde je ili je tu isto?
jeronimo
17th December 2005, 08:21 AM
a kad u petak ili subotu ,sad nema snega au sledeću ko bi ga znao :rolleyes:
Uros Piperski
17th December 2005, 12:06 PM
I obicna kola idu na Banjicu. Uvek kad ima snega tamo ima nekoga, ne samo vikendom.
crni
18th December 2005, 04:51 PM
ljudi jel zna neko kako da se provali razlika izmedju ruske elektronike i nemacke kod1,7i kao i sta da gledam kod nje kad je pazarim polovnu. Jos jedno pitanjce kad se zakljuca diferencijal jel blokira samo prednje il sva cetri tocka kao i kako se zakljucava jer ja na onoj mojoj sluzbenoj to nisam uspeo da uradim.
Alekre
18th December 2005, 05:23 PM
Eto opet ove misterije.
Procitaj ovo :)
http://www.ladaniva.co.yu/forum/showthread.php?t=158&highlight=redukcija
crni
19th December 2005, 01:46 AM
druze jasno mi je zasta sluze oni "mali menjaci" naime srednjim biram zeljeni obrtni moment auta i ima tri polozaja low gear high gear i neutral to sam provalio kao i to da bi prebacio iz jednog u drugi nivo moram da stojim da mi "veliki menjac" bude u leru. Pitanje je u kojoj poziciji treba da se nalaze veliki i srednji da bi mogao da pomerim mali posto na mojoj sluzbenoj nisam uspeo da ga pomerim ni kad su oba u leru. dal je on neispravan? pokusao sam cak i da cimam volan levo desno nebi li uzupcio al nisam uspeo ni tako. Pola mehanicara tvrdi da kad je zkljucan zakljucava samo prednju osovinu a druga polovina da zakljucava obe a i podeljeni su oko toga dal moze da se okrece volan kad je zakljucan il ne moze, naime jedni tvrde da sme da se okrece al jako polako a drugi da ni slucajno nesme jer ce mi se u suprotnom rasuti zupcanici po patosu. Kad smo vec kod ove teme jel probao neko koliko dugo moze da se vozi pod redukcijom odnosno u low gear ja sam ovu vozio samo jako kratko dok izvlacim nekog iz snega il dok izvlacim prikolicu uzbrdo al se pritom javilo neko misterijozno curenje ulja dok je redukovana. Naravno kako je to bila drzavna frma majstore je bolelo uvo za to i odgovor im je bio:" ma teraj sinko dok ide to je normalno"
Uros Piperski
19th December 2005, 03:18 AM
Pozdravi majstore i poruci im da zatvore radionice i pocnu da se bave npr. umetnoscu jer samo tamo prolaze takva lupetanja.
Redukciju mozes da koristis koliko god hoces. To ti je stepen prenosa u transmisiji kao i svi drugi. Vozilo mora da miruje kada je ukljucujes, ali ne moras da izbacis iz brzine.
Blokada zakljucava centralni diferencijal i onda imas ravnomeran prenos obrtnog momenta do prednje i zadnje osovine. Kada nije blokiran prenos se vrsi na osovinu sa manjim otporom.
Sa blokiranim diferencijalom je pozeljno voziti sto manje, ali nije ni tako strasno ako se vozi duze. Na offroadu ja ponekad stalno vozim sa blokadom. Ako je klizava i/ili rastresita podloga nista mu nece smetati. Samo nemoj da zaboravis da ga razblokiras kada predjes na suvu i cvrstu podlogu.
OK?
Maxy
19th December 2005, 10:20 AM
Ja sam samo jednom koristio one "male menjace" :D I kada ce vise da napada lepo sneg :(
Ortak mi je driftovao tamo pa su se polupali ko zvecke :D Tako da bi morali da pazimo :cool: I mnogo je bolji drift sa ladom po snegu,nego sa nekim putnickim
Milan NS
19th December 2005, 10:54 AM
Pozdravi majstore i poruci im da zatvore radionice i pocnu da se bave npr. umetnoscu jer samo tamo prolaze takva lupetanja.
Redukciju mozes da koristis koliko god hoces. To ti je stepen prenosa u transmisiji kao i svi drugi. Vozilo mora da miruje kada je ukljucujes, ali ne moras da izbacis iz brzine.
Blokada zakljucava centralni diferencijal i onda imas ravnomeran prenos obrtnog momenta do prednje i zadnje osovine. Kada nije blokiran prenos se vrsi na osovinu sa manjim otporom.
Sa blokiranim diferencijalom je pozeljno voziti sto manje, ali nije ni tako strasno ako se vozi duze. Na offroadu ja ponekad stalno vozim sa blokadom. Ako je klizava i/ili rastresita podloga nista mu nece smetati. Samo nemoj da zaboravis da ga razblokiras kada predjes na suvu i cvrstu podlogu.
OK?
SREĆAN ROĐENDAN !!!!:)
Pitanje : Šta predlažeš kada je sneg na asfaltnom putu 20cm...mekan, klizav...
Maxy
19th December 2005, 12:01 PM
Ja laganu voznju :D
Uros Piperski
19th December 2005, 12:12 PM
20cm nije mnogo, lako moze da se dodje do asfalta. Znaci uske gume i normalan pritisak. Ako je neki uspon u pitanju onda blokada diferencijala. Redukcija obicno niej potrebna jer je onda obrtni moment na tockovima jako veliki (duplo) pa lako dolazi do proklizavanja tockova.
Ako je sneg (blato) dublji onda valja imati sire gume i nizi pritisak tako da auto ne propada nego "pliva" po povrsini.
Hvala ;)
Milan NS
19th December 2005, 01:00 PM
U pravu si.
Kada sam se onomah pentrao po Jahorini po putu koji nije čišćen...redukovao sam prenos ali je onda NIVA proklizavala...međutim nije bilo dramatično i popeo sam se skroz gore:) sledeći put ("...ja idem po pivo") ću da probam sa blokadom...
Alekre
19th December 2005, 03:55 PM
Piperski jel dajes casove???
Zezam se, pazite shta da radite moj cale je ''driftnuo'' na krov...
Dex
19th December 2005, 09:49 PM
Srecan rodjendan Urose :) :cool:
Hajde kad je vec neko pomenuo blokadu diferencijala da pitam i ja . Cuo sam da volan treba drzati samo pravo (ne okretati tockove ni levo ni desno) kada je ukljucena blokada jer ce u suprotnom sve da ode dodjavola ;) Da li je to tacno? Sme li se okretati volan normalno sa ukljucenom blokadom?
Alekre
20th December 2005, 03:41 AM
NARAVNO da nije tacno.Blokadom srednjeg difa, kao shto Pipe rece prenosis snagu 50:50 na prednje i zadnje i mozes da vrtis koliko god ti je volja ;).Ovo za okretanje volana, motor trpi vece opterecenje kada motas u blatu itd, tako da ce ti mozda zafaliti koji HP.U principu bitno da sa redukcijom ne ''juris'' mnogo i da je koristis samo kad zagusti.Mislim da nishta novo nisam rekao...
Toliko sam ja ukapirao, a ako sam negde pogreshio ispravite me.
Uros Piperski
20th December 2005, 12:05 PM
Kada se volan mota prednja i zadnja osovina se okrecu razlicitim brzinama (na stranu to sto se i spoljni i unutrasnji tocak okrecu razlicitim brzinama, to sada nije bitno). Kada se diferencijal blokira onda prednja i zadnja osovina dobijaju isti moment ali se i okrecu istom brzinom. Znaci, u teoriji, kada je blokiran centralni diff u krivinama ce doci do proklizavanja prednjih ili zadnjih tockova. Kada je podloga klizava ili rastrsita, to nije problem. Na suvom je problem i pitanje je da li ce proklizati tockovi ili ce se polomiti diff. Moj se nije lomio, samo se sam razblokira.
crni
22nd December 2005, 02:39 AM
Hvala na odgovoru. Nadam se da cu uskoro da pazarim ladu pa cu natenane da probam. Jedan savet nikako se nemojte nizbrdu spustati pod redukcijom u nekoj niskoj brzini jer dolazi na jedan do proklizavanja pa ako ne naletite na neku mladu brezu da vam apsorbuje sankanje spremite ksh za limara.
djpaan
24th December 2005, 11:13 AM
:) :) ziveo govornik! jel to iz licnog iskustva?
Milan NS
26th December 2005, 08:08 AM
Meni se čini kao da je on LIMAR :)
jeronimo
27th December 2005, 01:47 AM
ma da mora da vrti vodu na svoju vodenicu :)
Milan NS
27th December 2005, 08:18 AM
Mada...tada bi bilo za očekivati da nam preporuči da to probamo a onda onako BTW nam kaže ako vas zadesi kakva nezgoda ... mobilni je...:D
mravojed
27th December 2005, 12:22 PM
Hvala na odgovoru. Nadam se da cu uskoro da pazarim ladu pa cu natenane da probam. Jedan savet nikako se nemojte nizbrdu spustati pod redukcijom u nekoj niskoj brzini jer dolazi na jedan do proklizavanja pa ako ne naletite na neku mladu brezu da vam apsorbuje sankanje spremite ksh za limara.Crni, to je totalno pogrešno što kažeš! Prilikom svakog spuštanja pod strmim nagibom, obavezno prva brzina + redukcija i NIKAKO kočnice. Čim pritisneš kočnice, pogotovo ako je klizava podloga, doći će do proklizavanja, i povećanja brzine kretanja (klizanje), pomeranja u stranu i još ćeš teže zaustaviti auto. Znači nogu dalje od kočnice kada je klizavo i ideš nizbrdo, i u potpunosti se osloniti na kočenje motorom (zbog toga i treba 1 + redukcija, kako bi benzinskom motoru bilo olakšano kočenje).
Uros Piperski
28th December 2005, 01:05 AM
Bas tako. Ja radim to, plus prekinem dovod goriva na prekidacu za plin tako da je kocenje motorom efikasnije.
Zemunac
18th January 2006, 12:34 AM
Kada se volan mota prednja i zadnja osovina se okrecu razlicitim brzinama (na stranu to sto se i spoljni i unutrasnji tocak okrecu razlicitim brzinama, to sada nije bitno). Kada se diferencijal blokira onda prednja i zadnja osovina dobijaju isti moment ali se i okrecu istom brzinom. Znaci, u teoriji, kada je blokiran centralni diff u krivinama ce doci do proklizavanja prednjih ili zadnjih tockova. Kada je podloga klizava ili rastrsita, to nije problem. Na suvom je problem i pitanje je da li ce proklizati tockovi ili ce se polomiti diff. Moj se nije lomio, samo se sam razblokira.
moj otac je malo popio i sleteo sa puta,posto se nerazume u blokade i reduktore,igrao se sa menjacima ubacujuci ih u sve polozaje.izvukao ga je traktor i on je sa blokiranim dife. dovezao za beograd{200KM}.nista nije primecivao sem sto mu je kocio auto u ostrim krivinama.na svu srecu nista se nije slomilo i pokvarilo
Dare
18th January 2006, 09:24 PM
....... :eek:
Milan NS
19th January 2006, 10:48 AM
napiši kod "malih menjača" : NE DIRAJ posle 1/2 litre
Zemunac
19th January 2006, 12:29 PM
napiši kod "malih menjača" : NE DIRAJ posle 1/2 litre
da da moracu
darkob
19th January 2006, 02:22 PM
Kako se koci motorom ako ides nizbrdo u prvoj brzini pod redukcijom?
Uros Piperski
19th January 2006, 02:24 PM
:confused: :confused: :confused:
Pa pustis gas (mislim, kad si vec u prvoj redukovanoj). Ako je bas klizavo blokiras i diff
Milan NS
20th January 2006, 10:00 AM
:) :D :)
A kako se pušta gas ?
Uros Piperski
21st January 2006, 01:27 AM
Ja imam dugme koje otpusti one limove koji drze bocu i ona samo otpadne pozadi...
vlay
21st January 2006, 12:12 PM
Ha,ha,ha,ha!!!!!!!!!!!!!Ocu i ja takav sistem!!!! I ono da prosipam eksercice po putu!!!!
Darko
21st January 2006, 06:24 PM
Vidim koji će auto James Bond 007 da vozi u sledećem filmu! :)
Milan NS
23rd January 2006, 11:00 AM
" Upekao " je minus ...
Sneg pada ...
Pravo vreme za testove...
Maxy
23rd January 2006, 05:01 PM
" Upekao " je minus ...
Sneg pada ...
Pravo vreme za testove...
Hoce neko na Banjicu?
Zemunac
23rd January 2006, 09:43 PM
Hoce neko na Banjicu?
mogli bi da se nadjemo negde za vikend i malo upoznamo....razmenimo iskustva....nisam jos probao sta moze niva po snegu sem sto idem dve godine na kopaonik{i naravno iberundujem magarce sa nabucanim lepotanima}
Uros Piperski
24th January 2006, 12:18 AM
bilo je ljudi na banjici. Je l' bio neko od vas?
bilo i zrtava... u vidu spona, ramena, felni i bankine :D
Milan NS
24th January 2006, 09:23 AM
ja sam testove obavljao na Fruškoj gori na putu Venac-Banstol delom kroz šumu-delo kroz zavejani asfaltni put. :D
vBulletin v3.0.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.