View Full Version : Sta da pije?
Maxy
30th September 2005, 09:45 AM
Doslo je vreme da zamenim ulje,e sad posto mi je auto izasao iz garancije moram da ga vodim negde drugde na zamenu ulja(posvadjao sam se sa majstorima) :( Sad posto se ne razumem ne znam sta da sipam sinteticko ili mineralno :cool:Koje vi koristite.
Uros Piperski
30th September 2005, 04:22 PM
Preporucujem ti kvalitetno mineralno. Samo pazi da bude original.
Npr Motul iz MASS company-ja, za to znam da je original (vidi gde su radnje na www.mass.co.yu).
Postuj fabricke preporuke o gustini.
Maxy
30th September 2005, 09:43 PM
Mislis minieralno da sipam,Majstor mi kaze da je najbolje da sipam neko polumineralno,naravno uz zamenu filtera.
Do sada mislim da su mi sipali neko Optima Modrica.Mislim da se zove Delfi.Sad ne znam sta da radim koliko stvarno to utice na rad i da li moze nesto da mu smeta :confused: Sad ako mu sipam Mobil ili Valvoline valjda nece da se buni :D
Uros Piperski
1st October 2005, 01:46 AM
http://www.cannonballforums.se/viewtopic.php?t=35
VLAXY
1st October 2005, 11:02 AM
Dobro pitanje. Mene iskreno zanima kakvo je ulje pod imenom OKTANOIL koje nam dolazi iz Bele Crkve? Takodje sam video da su se pojavila i ulja za automobile koji koriste plin, kakve pa to sad ima veze?
Uros Piperski
1st October 2005, 01:14 PM
Nema nikakve, to za plin su gluposti. Modricino ulje je ok i ja se ne bih usudio da sipam bilo sta drugo od domacih proizvodjaca.
Ulje je JAKO bitno za vek motora, i to nije deo na kome treba stedeti.
Procitajte onu temu na CB forumu koju sam vam ostavio. Ima puno korisnih informacija.
Alekre
1st October 2005, 04:13 PM
Probaj da nadjes Liqui Moly to je nemacko polusinteticko.
Moj cale sipa to ulje i vidim zadovoljan je, zadnji put ga je nabavio na na pijaci u Bubanj potoku.
Uros Piperski
1st October 2005, 04:24 PM
E... Ulje sa Bubanj Potoka... :rolleyes: :eek: :(
Alekre
1st October 2005, 05:06 PM
E... Ulje sa Bubanj Potoka... :rolleyes: :eek: :(
Ali dobro je...Mozda nas ukenjalo :) .
djpaan
2nd October 2005, 10:56 AM
Hmmm, koliko vlasnika, toliko i misljenja o olju.
Generalno, prvo i osnovno, ne bi trebao da mesas minerlano sa sintetickim i polusintetickim uljima.
Znaci ako si od pocetka krenuo sa jednim tipom ulja onda sa takvom vrstom i nastavi. Ulje je esencijalno za motor. Svi pricaju kako ga treba menjati na 10k kimetara medjutim, za ovih 6 godina mislim da sam napravio strasnu investiciju sto sam ulje menjao na 5000 km. Prvih 20000km, je motor dosta trosio ulje (znaci ona 4 litra plus jos litar izmedju zamene istog) medjutim, posle toga, je radio kao svajcarski sat.
Mnogo se manje cuo pri opterecenju, ulje je bilo cisto po zameni, i zaista nikakvu akciju nisam morao dapreduzimam sto se motora tice. Ovo je neko geertalno uputsvo za sve automobile.
este da iziskuje odredjen finansijski trosak, medjutim, sta je to napram auta koji ne radi zbog takvih stvari???
E sad, ja koristim Castrol GTX3 koji sam uvek nabavljao u madjarskoj posto ovim nasim lihvarima uopste ne verujem na rec. ALi da ne bi bilo Svaki ciga svoga konja hvali, ti sam odluci sta ces i kako ces, ali zapamti, to ti je jaok bitna odluka prilikom odrzavanaj vozila.
Poz, A
jeronimo
3rd October 2005, 08:04 PM
SINTETIKA I POLUSINTETIKA MOŽE POSLE MINERALNOG (UZ ZAMENU FILTERA NARAVNO)ALI NE I OBRATNO JER DOLAZI DO STVARANJA UGRUŠAKA U ULJU!
Uros Piperski
3rd October 2005, 11:36 PM
Objasni.
jeronimo
4th October 2005, 03:10 AM
Ako si nekada otvarao karter na nekom starom motoru preko 150 000 video si naslage kristala aditiva za ulje nanesene na metal.Te naslage maltene ne možeš da skineš ničim osim dletom. Mineralno ulje sadrži aditive na bazi prirodnih smola a sinetičko kako i samo ime kaže na bazi sintetičkih,poenta je samo šta se prvo sipa u auto jer sloj aditiva koji se prvi veže za metal(kad je motor nov) najteže se skida(bez rastavljanja motora)samim tim sintetičke smole prave drugačija jedinjenja sa starim mineralnim koje već postoje u motoru i eto pogoršanog podmazivanja,zapušavanja ujne pumpe, otežanog hladjenja itd. Zato ne kažu džabe:" sta si sipao na početku sipaj do kraja".
Uros Piperski
4th October 2005, 01:06 PM
:confused:
Nisam bas siguran u sve to...
Prvo, motori koji se voze na TNG imaju savrseno cistu unutrasnjost motora. Znam po mojoj Dedri koja je presla preko 250000 ali se oduvek vozi na plin. Menjao sam dihtung kartera i karter je iznutra cist, kao da je nov. Samo ima sloj potpuno cistog ulja, koje nije zaprljano produktima sagorevanja benzina. A ulje koje je sipano i dalje ima aditive koje pominjes, ali nema nikakvih naslaga.
Drugo, sva moderna ulja imaju detergentne aditive koji sluze za pranje unutrasnjosti motora upravo od tih produkata sagorevanaj benzina. Zato je i ulje crno posle zamene, a motor bi trebao da bude cist. Ne kao kod TNG motora, ali bez nekih tvrdih naslaga.
Problem koji se javlja pretezno na nasim prostorima je upotreba losih ulja. Npr, tovatna mast rastvorena naftom :eek: . Covek prodavao kao ulje na tocenje. Onda razna druga losa ulja u "originalnim" ambalazama. Tu je naravno i neredovna zamena, losa temperatura ulja (ili previsoka ili preniska), koksiranje ulja, produvavanje cilindara zbog losih karika itd... Sve to zagadjuje ulje i utice na stvaranje raznih taloga.
Dedra koju pominjem je do pre dve godine vozena u Italiji i tamo je odrzavana. Znaci redovna zamena i kvalitetno ulje. Dodatni plus je upotreba plina.
Mislim da je to sve sto je potrebno za zdrav i cist motor.
Preporucujem i da prepolovite interval zamene ulja. Motor ce vas obozavati :cool: :D
jeronimo
7th October 2005, 10:24 PM
to sa intervalom je potpuno tačno
vBulletin v3.0.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.