View Full Version : Razresite mi misterije.....
baster
12th September 2005, 09:50 AM
Ovako,
Moj sledeci auto je sigurno Lada Niva. To je reseno i nema levo-desno. Ostaju neka pitanja.
Na raznim forumima sam procitao razlicite komentare za Nivu. Od onih pohvalnih ( uglavnom na ovom site-u ) pa cak i do pogrdnih. Razne se tu stvari mogu procitati a najvise me brinu komentari tipa kako si kod majstora jednom mesecno, menjas sitnicu koja kosta 200 din. ali da bi je zamenio skidas pola motora itd. Ja sad malo karikiram ali se dosta komentara svelo na to da se Niva kvari i to cesto, da popravke nisu skupe ali da nisu ni jednostavne. Koliko ima istine u ovome i kakva su vasa iskustva sa kvarovima na Nivi? Molim za precizne odgovore jer od njih bukvalno zavisi da li auto kupujem ili ne.
Hvala svima unapred.
milutin
13th September 2005, 04:02 PM
Cekam neku kintu pa planiram da do kraja godine kupim Nivu pa me neke sitnice interesuju. Necu imati para za novu pa bi mi dobro dosao savet na sta prilikom kupovine posebno da obratim paznju. Bilo bi lepo kada bi svi pisali o svojim problemima sa Nivom i nacinima na koje su ih resili. To bi svima koristilo.
Maxy
16th September 2005, 11:56 AM
Ja vozim Nivu vec drugu godinu i nista bitno se na njoj nije kvarilo,uglavnom neke gluposti oko elektrike.Sve zavisi od nacine voznje :D .Ja moju i nisam bas nesto vozio po nekim gudurama ali zato po gradu joj dusu vadim :cool:
Cak sam i prestigao Calibru na nizbrdici,doduse covek nije ni znao da se trkam sa njim ali dobro,prestigao sam je :( .Sve u svemu solidan auto za male pare.
baster
19th September 2005, 11:37 AM
Maxy, hvala puno.
Ne mogu da verujem da jedino ti nesto znas, svi ostali samo gledaju a nista ne pisu. Ccccc...... I to je kolegijalnost ! Ajde malo zivnite ljudi, sta vam je?
jnesa
19th September 2005, 09:03 PM
Meni je niva skroz simpaticna koliko je gruba i jednostavna...
Bez svake elektronske hidraulicne ili bilo koje druge pomoci.
Sto naravno odogovara prosecnom muskom egu, ne moze i moja
mladja sestra da je vozi (nema snage da okrene volan):)
Sala naravno mislim da je auto dokazan i za svoju cenu daje
mnogo..
Uskoro se nadam da kupujem jednu pa cemo videti...
Pozdrav Svima!
PS:
E stvarno kako bez serva za volan u blato ili pesak?!?
jeronimo
20th September 2005, 08:40 AM
niva ima hidrauliku ali za kočnice i podešavanje farova po visini :) a za motanje u pesku i blatu najmažnije je da se izbegne motanje bez okretanja točkova to jest volan se mota i lagano se dodaje gas tako da je auto non stop u pokretu. pozdrav
jeronimo
20th September 2005, 08:43 AM
inače meni se kvarila kantica za hidrauliku kvačila i modul paljenja sve reseno u garantnom roku :cool: a niva je 1.7 i euro3
Darko
20th September 2005, 11:52 AM
forum je polumrtav naj verovatnije jer moze da se na njega zakaci samo u full-u (u lite-u ne radi). :D
Uros Piperski
22nd September 2005, 03:18 AM
Moja niva za jedan mesec puni godinu dana. Nijedan kvar do sada (kuc kuc kuc) osim sto su se deformisale prednje gume pa je malo tresao volan. Zamenio sam prednje zadnjim i obrnuto i to je reseno dok ne kupim nove gume.
Inace Lada se nimalo ne stedi, naprotiv. Brza gradska voznja i dosta offroad-a.
highlaender
22nd September 2005, 08:30 AM
Meni se za ovih par godina ne izlazenja iz NIVE pokvarilo sve sto je moglo da se pokvari osim menjaca i reduktora (kupio sam vrlo trosen auto pa ga sredjujem za svoju dusu)!
Ako si i malo namajstoricav nece ti trebati majstori mozes sve sam da popravis - vrlo je prosto i jeftino!
Kupi NIVU i uzivaj, ako tako ne razmisljas onda bolje da nista i ne kupis... :D
Darko
22nd September 2005, 02:08 PM
... membrana na pumpi za gorivo (oko 500 din.)i dva puta razvodna ruka (120 din.) , sa obradom diskova i zamenom kocionih plocica za dve godine sve ukupno ni 50 jevrja. Kuc-kuc
Uros Piperski
22nd September 2005, 02:44 PM
E da, i ja sam menjao plocice posle 10000km a sada posle 20000 mi se cini da su i zadnje zerle za zamenu. Kupio sam dobre plocice i ne habaju se tako brzo kao originalne.
Inace, zeza me karburator kada probam da vozim na benzin posto stalno vozim na plin, ali to nije do Nive nego do mene :o
baster
23rd September 2005, 10:17 AM
Hvala na odgovorima uz molbu da nastavite jer mislim da ovo nece koristiti samo meni nego svima.....
Dare
23rd September 2005, 12:09 PM
Ja sam za 3 godine voznje menjao kocione plocice,lezajeve alternatora i zadnji lonac auspuha(novi je jos bucniji od ruskog :D ) Ulje i filter se podrazumevaju
jeronimo
24th September 2005, 09:37 AM
A koliko si prešao (km) za tri godine i u kakvim uslovima, kakve gume koristiš,serijske ili neke druge?
VLAXY
24th September 2005, 11:10 AM
Ja sam pazario NIVU sada vec davne 2003 i mogu vam reci da sem redovnih servisa nisam radio nista drugo jer se nista nije kvarilo.
Alekre
1st October 2005, 01:07 PM
Ja sam se zaludeo za Nivu i off road naravno pa bih hteo za 18-tu da nabavim sebi neku Nivu to je 2 god ali doci ce to veoma brzo pa sam poceo da da odvajam na stranu neke dinare malio raduckam sa caletom pa ce nakupiti :) .
Ne verujem da ce to biti nova NIva poshto i moji planiraju nekog Wolksvagen-a pa ako to nabave ja mogu Nivu odmah da otpishem, a imam jarku zelju da vozim Ladu i bavim se offroad-om, pa bih kupio neku polovnu 1.6.
Bilo bi mi od koristi ako bi neko napisao neshto o njoj.
Pozdrav
sale NS
2nd October 2005, 03:57 AM
Pozdrav svima!
I ja odlučio da kupim NIVU.Molim vas da nas koji smo "prvaci" u kupovini polovne Nive uputite na tajne ovog vozila.
hvala unapred
djpaan
2nd October 2005, 12:19 PM
Urose zar se gume ne menjaju po dijagonali? Mislim da sam ja to tako cuo...
djpaan
2nd October 2005, 12:22 PM
Hmmm, moja niva je matora (evo vec sesta godina), 40 000km, nista specijalno se nije kvarilo, osim jednom cilindra kvacila, sinhrona druge brzine. Ovo ostalo sto je doduse dovodilo do mog propustanja nekih off road avantura je posledica loseg kvaliteta delova (automat migavca sam promenio 6! puta, a ler diznu 4 puta)
Uros Piperski
2nd October 2005, 12:25 PM
Da trebalo bi po dijagonali, ali posto sam ja lenj podignem samo jednu stranu i zamenim te dve gume medjusobno :) . Ionako cu da kupim nove jer je ovo nevidjeno sr**e!
jeronimo
3rd October 2005, 08:59 PM
Uroše jesi li rešio ono čuveno ubacivanje creva za plin kroz filter vazduha i lambda kontrolu plina? :D
Uros Piperski
4th October 2005, 12:42 AM
http://img68.imageshack.us/img68/8130/10000287ls.th.jpg (http://img68.imageshack.us/my.php?image=10000287ls.jpg)
:)
Lambda sonda je ugradjena uz pomoc ovoga:
http://img30.imageshack.us/img30/2134/10000137mo.th.jpg (http://img30.imageshack.us/my.php?image=10000137mo.jpg)
A to se nalazi ovde:
http://img53.imageshack.us/img53/9044/10000046ot.th.jpg (http://img53.imageshack.us/my.php?image=10000046ot.jpg)
Sada cekam kraj oktobra da zavrsim sa ispitima i onda cu da sredim ceo plinski sistem. Novi multiventil, promenicu polozaj cevi koja ide od boce do isparivaca, ugradicu LovEcoPro lambda kontrolu, okrenucu bocu unapred i pomericu je levo kako bi sa desne strane prosao auspuh (da ne ide preko kardana).
baster
4th October 2005, 08:27 AM
A sta mislite da li se kvalitet Nive popravio od kada je GM preuzeo fbriku?
Da li je kvalitetnija izrada, zavrsna obrada, zastita od korozije......
Uros Piperski
4th October 2005, 01:53 PM
Ne znam kada je GM preuzeo, ali u mojoj nema ni Z od zavrsne obrade, a kamoli bolej zavrsne obrade :)
djpaan
5th October 2005, 10:37 AM
pa mislim da se to odnosi samo na nove nive chevy... ALi treba da odem do drugara koji je sad pazario jednu 1.7i teget u manik trade-u da vidim ima li cega boljeg/novijeg od moje:)
nemanya
13th October 2005, 10:53 PM
Urose zar se gume ne menjaju po dijagonali? Mislim da sam ja to tako cuo...
SAMO radijalne gume menjaju mesta medjusobno!
Ostale vrste guma po dijagonali! :)
nemanya
13th October 2005, 11:04 PM
Sto se tice moje LADE evo stize je godina dana!
Motor radi kao sat (sto me najvise odusevljava), imao sam par kvarova recimo: crkla mi jedna sonda na izduvu,prolupala mi kugla u trouglom ramenu (doduse mozda sam i ja tu malo kriv..bilo je tu udarnih rupa :D ) Doduse sve je reseno u servisu ,jer je u garantnom roku :)
Sve u svemu opravdava ulozeni novac (po prinicipu: "Koliko para toliko i svirke") a zimi nema joj premca,zaista!
Russian
21st October 2005, 10:28 AM
Vrhunsko auto,ne razmisljaj,kupi i vozi.
Koliko znam,njen stari original motor je 1400cc,pa je malo rzbuseno na 1600,pa dodano do 1700.Kako mi kazu stari vozaci najbolja opcija je 1400,bar sto se motora tice.Nego,kad kupujes polovno,pogledaj da nema rdje u gepeku,trapove obavezno(ako su otisli bjezi),transmisija obavezno a u svakom slucaju je najbolje da vodite nekoga iskusnog Lada vozaca.U 90% slucajeva naci cete luft u volanu i to joj je najveca mana.To nije prevelik problem ukoliko nije previse izrazeno.Koliko znam postoji neki repair set,naravno ukoliko je do njega a uglavnom jeste.To sluzi za zamjenu nekih polugica u donjoj glavi volana.E sad ovde se radi o mojoj Ladi koja je proizvedena krajem 95,a znam da ima jos nekih varijanti ali o tome ne znam detalje.Inace Nivu sam uzeo prije 4 god polovnu i nemam nikakvih problema a inace zbog prirode mog hobija,stalno sam off road.
Naravno ima jos 100 detalja ali mislim da je za sada od mene dovoljno.
vBulletin v3.0.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.