View Full Version : anlaser u problemu
Brana
19th December 2009, 07:06 PM
juce sam imao problem sa anlaserom. posto sam upalio auto (najnormalnije posle celog dana stojanja na vetrometini) i krenuo ugasio se jer je bio dubok sneg, auto hladan a nije dat jaci gas. posle toga nisam vise mogao da zaverglam i cuo se anlaser kako vrti. skinuo sam klemu i odvuko ga do prvog elektricara. jutros kada sam ga zvao rekao mi je da mi je akumulator los i da uzmem novi akumulator i da ce najverovatnije biti sve ok, a ako ne onda cu morati da kupim ceo anlaser jer nema delova za bilo kakav servis istog. meni je ovo nelogicno na kvadrat (sto se tice akumulatora) jer ako mi je letos palio posle vise od tri meseca stajanja i sada pali po mrazu garant je nesto drugo. inace prosle godine sam isto imao problem sa anlaserom jer mi je prilikom verglanja nastavio da vergla i posle skidanja sa kontakta. skinuo sam klemu i ostavio sam ga par sati pa ga normalno upalio. vise nisam imao problem.
u ponedeljak teram ladu do mog elektricara pa ce da vidimo sta ce da kaze.
jel ima neko ideju sta bi moglo da bude?
ps inace juce sam se setio zemunceve izjave, da ce veliki brisaci koji se stave na nive da se skupljaju na auto putu, kada je odleteo na avalskom putu. pri tom mi je zaledila leva prskalica (sa zimskom tecnoscu), a desni brisac je otpao.
Zemunac
19th December 2009, 07:37 PM
Znas,ja cesto iziritiram ljude jer pisem bez cenzure,nekome to odgovara a nekome ne.Kada sam napisao za brisace,znao sam zbog cega to pisem,volim i ja velike brisace,i stavljao sam,i gubio na putu:)...
Javi se ako ti bude trebalo delova za alnaser.Moze biti da je akumulator,nemoj da uporedis stajanje zimi i paljenje na -13...
U svakom slucaju dobar elektricar ce resiti problem bez mnogo palamudjenja.Nemoj da kupujes akumulator dok se ne utvrdi da je do njaga.Ili reci majstoru da ces kupiti ali ako nije do njega da ces ga njemu prodati.
lakiee
20th December 2009, 12:40 AM
meni nevalja alnaser, a simptomi su kao da je akumulator omatorio, sad na ovu hladnocu vergla 4-5 sekunde i zaustavi se (kao da je prazan ak.) i tako nekoliko verglanja od po 4-5 sek. i upali. ili zaglavljuju biksne ili treba da se podmaze ili obe.
lodzin
20th December 2009, 11:06 AM
@Brana
Izjava eletricara majstora tipa "kupujem ceo anlaser jer nema delova za bilo kakav servis istog", ne pije vodu, nije na nivi alnaser od concorda ili f-18....ima jedan jedini tip....2
Brana
20th December 2009, 01:45 PM
kaze da je moj neki ukrainski i da mora da se menja ako je otisao, jer ne moze da se nadje neki automat. mada kaze da je najverovatnije samo akumulator, sto ja i dalje ne mogu da shvatim jer ako je auto normalno upalio pet minuta pre, a nije paljen ceo dan trebalo bi da je kolko tolko ok. po tome sto mi on kaze ispada da svaki put kada nekome se isprazni akumulator ostace da mu vrti anlaser.
sutra ga teram u vincu kod elektricara koji mi vec godinama odrzava kola pa cemo da vidimo sta ce da kaze.
Zemunac
20th December 2009, 01:55 PM
Moze da se nadje ukrajinski automat,teraj tog majstora u qrac
Brana
20th December 2009, 05:41 PM
znam i ja to. zato sam uzeo auto i zahvalio se. cim je poceo da prica kako ce najverovatnije morati novi i da mu je cena od 7000-9000 + ruke 2500 sve mi je bilo jasno.
jeronimo
21st December 2009, 09:19 AM
proveri ili zameni ono rele kod posudice kočione tečnosti (ono pokreće alnaser) i ako izgubi kontakt ili zaglavi eto nevolje...
btw moji produženi brisači rade za sve pare(ali su metalni :) ) inace sto se tiče tečnosti uzmite na omv-u koncentrat drži do -70 ja imao neki valvoline kao do -25 i počele brizgaljke da loše bacaju, dolio litar ovog gore pomenutog i sve se unormalilo...
Brana
22nd December 2009, 01:51 PM
problem resen. ceh 2000 din. u automatu je bio problem. plocica koja unutra stoji je od varnicenja dobila izbocine i nije mogao da se pomera lepo. majstor ga je okrenuo na drugu stranu i sada radi kao zmaj.
@jeronimo
i moji su bili metalni. pukla je plastika koja ih drzi. ali i pre plastike metlice su se iskrivile iako nikada ih nisam ukljucio dok nisam lepo ocistio soferku.
stara_planina
22nd December 2009, 05:36 PM
Ljudi,
ne znam koliko sam puta to ovde pisao već...ali ponoviću. Od početka 2007. godine, tj od te zime kada je crko fabrilki, ja ne mogu da rešim problem automata za alnaser. Zamenim, ovaj crkne prve naredne zime. Poslednji slučaj je bio frapantan...crko posle mesec dana, možda.
stara_planina
10th May 2010, 03:54 PM
Drugari, šta mislite...jel moguće da , ne neki način, neispravan alnaser postepeno ubija nove automate?
Kad god metnem novi, Niva vergla ko šivaća mašina, ali mesec za mesecom, sve vergla sporije i teže dok na kraju ne rikne automat.
Sada sam otprilike na trećini tog procesa. Automati mi baš brzo riknjavaju..
dusan
10th May 2010, 04:01 PM
moze, ako si vec imao problema s time, onda je razlog sledeci
proveri da li se rotor u anlaser okrece kako treba, da li su ispravne bixne,
promeni cetkice, vidi da li ima ostecanja od varnicenja na komutaturu,
i pre svega proveri da li je osovina po kojoj klizi zupcanik glatka, moguce je da automat ne gurne zupcanik do kraja, te da nema dobar kontakt vec varnici jer zupcanik nije kliznuo do kraja...
lodzin
11th May 2010, 12:18 AM
Ja koliko znam automat nema nikakve veze sa snagom i obrtnim momentom alnasera, on sluzi samo da ukopca i iskopca preko viljuske bendix na zamajac motora....
Zemunac
11th May 2010, 12:32 AM
Nije tacno,on daje kontakt za struju na cetkicama
lodzin
11th May 2010, 10:50 AM
Jel to znaci da kada on izbaci bendix na zamajac rotor krece da vrti?
Jel moze bendix da vrti ako nije na zamajcu, odnosno ako ga automat nije izbacio napolje?
Zemunac
11th May 2010, 11:03 AM
Znas kakav je princip rada automata? Elektromagnet povuce onaj klip koji preko viljuske istera bendiks i utera za u zamajac....kada se klip uvuce skroz u automat spoji kontakte u njemu i daje struju cetkicama.
lodzin
11th May 2010, 07:33 PM
Nisam znao da automat daje komandu struje cetkicama, mislio sam da je nezavisna institucija za sebe....
Zemunac
11th May 2010, 08:07 PM
Jok bre,znas da na automat dolaze one dve debele zice...zivi plus na jednu a druga ide na cetkice...mala buksna daje pobudu automatu ,on kopca i prebaciju struju na cetkice i rotor
Uros Piperski
11th May 2010, 08:35 PM
znas koliku struju vuce anlaser. Nema sanse da kontakt brava izdrzi to. Automat je prakticno relej koji ga ukljucuje plus izbacuje zupcanik.
vBulletin v3.0.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.