PDA

View Full Version : Pokazivaci pravca

Boske76
7th November 2009, 06:35 PM
Odjednom su mi prestali da rade migavci (komplet) nece da rade i kad ukljucim sva cetiri ni odvojeno. Ovako se desava : aktiviram ih odradi rele (samo jedanput) ostane upaljena lampica na instrument tabli i nista. Video sam da je jedan osigurac izgoreo i hteo sam da ga ,,licnujem,, radi probe ali dolazi do usijavanja zice sto znaci kratak spoj. U pitanju je peti osigurac(sleva na desno) u kucistu gde ih ima sest. Kako sam kupio NIVU pre nedelju dana nemam blage veze cemu sluzi ovaj osigurac a migavci su tada radili. Cemu sluzi ovaj oigurac (ako nije za migavce) jer nisam primetio da jos nesto ne radi i el postoji neka fora oko automata za migavce ili neceg drugog?
:ziveli:

LOVAC
7th November 2009, 09:55 PM
Probaj prvo sa zamenom releja migavca,jer relej hoce da zalepi pa zato sijaju migavci non-stop.Ako i posle zamene releja gori osigurac moraces da precesljas instalaciju da nije u kratkom spoju.Mislim da ces problem resiti samo zamenom releja i da ce biti ok.

Boske76
7th November 2009, 11:10 PM
Prvo cu da probam da otkacim rele. Ako i dalje crkava osigurac onda cesljam instalaciju.

Boske76
8th November 2009, 12:20 AM
:ziveli: Ako nekom nije tesko nek proveri cemu sluzi ovaj osigurac da ponovim:U kućištu gde ih ima 6 peti sa leva na desno. Niva 1.7 2001god

jeronimo
8th November 2009, 08:43 PM
ako misliš na donju malu tablu sa osiguračima to je osigurač br. 15...
svrha mu je da zastiti kolo upaljača za cigarete(verovatno je došlo do kratkog spoja unutar šuplje cevi upaljača(meka legura se istopila i prespojila kontakte) lek je rasklapanje i pedantno obradjivanje i vraćanje u predhodnu funkciju ili kupovina novog upaljača na buvljaku cena oko 300 din...

Boske76
9th November 2009, 10:00 PM
Znaci nije od migavaca.A upaljac nije radio a ja ga cackao onako bez veze tako da sam ja verovatno prespojio.

Boske76
16th November 2009, 07:14 PM
E popravi migavce. Prvo sam proveravao rele i on je odradjivao,bilo mi sumljivo pa sam otvarao kuciste i video sam da odradjuje ona mala kotva. Onda sam proveravao sve moguce konektore (sto nje podrazumevalo skidanje instrument tabla) pa sam proveravao i zice pa onda sam se vratio na rele i nakon skidanja kucista i pazljivim pregledanjem veza na samoj plocici video sam da fali kontakt na jednoj kotvi (sto me je jako obradovalo nakon dva izgubljena sata). Uspeo sam da spicanglama "zakrivim" samu kotvu i tako ostvarim spoj i evo ga radi vec dva dana. Naravno kupicu novi rele ali evo da podelim ovaj problem.

LOVAC
16th November 2009, 08:59 PM
Dago mi je sto si resio problem,ali ipak zameni relej zatajice opet kada odgreju kontakti,relej je stotinak dinara.

sasam
24th April 2011, 12:45 AM
Crkao relej migavaca. Njihovo svetlo na tabli radi bez prekida, ali napolju ništa. Obzirom da sam imao sličan problem na staroj ladi i uspešno stavio polovan boschov relej došao sam na ideju da nabavim neki west europe pa makar i polovan, rekoh sebi biće bolji od ruskog. Ali avaj, nivin relej sada ima četiri kontakta a većina onih na drugim automobilima tri.
Majstor mi je rekao da je četvrti kontakt za lampu na tabli i da bez njega nema svetla na istoj.
Kupim ruski 600 dinara. Ima sve oznake iste kao skinuti. Migavci rade, ali je frekvencija trepkanja znatno sporija nego pre????

Zoran K.
24th April 2011, 12:13 PM
Crkao relej migavaca. Njihovo svetlo na tabli radi bez prekida, ali napolju ništa. Obzirom da sam imao sličan problem na staroj ladi i uspešno stavio polovan boschov relej došao sam na ideju da nabavim neki west europe pa makar i polovan, rekoh sebi biće bolji od ruskog. Ali avaj, nivin relej sada ima četiri kontakta a većina onih na drugim automobilima tri.
Majstor mi je rekao da je četvrti kontakt za lampu na tabli i da bez njega nema svetla na istoj.
Kupim ruski 600 dinara. Ima sve oznake iste kao skinuti. Migavci rade, ali je frekvencija trepkanja znatno sporija nego pre????

frekfencija treptaja zavisi od opterecenja(snage sijalica) u kolu migavaca
kod manjeg opterecenja (pregorela neka od sijalica) veca je frekfencija-brze trepce i obrnuto .
verovatno su sijalice vece snage ili je kvar u istalaciji pa '' vuce vecu struju prema masi''

verovatno je ovo drugo pa je zato i crkao automat

sasam
24th April 2011, 02:18 PM
Sijalice nisam dirao, znaci da opterecenje dolazi od kvara. Onda znaci kad prodje praznik pravac majstor. On ce naravno reci da to nije nista i sta fali sto sporo trepka.
Onda bolje da sacekam da crkne i ovaj automat pa tek onda da odem. Jbg

toske89
24th April 2011, 09:07 PM
kod mene oba migavca brzo trepcu i skoro sam primetio da ne radi desni na krilu...

mbsbane
17th October 2011, 01:54 AM
Kod mene je isti problem kao i kod sasama sto se tice zmigavaca ,bio mi je jednom zalepio relej pa su mi u servisu stavili novi i od tad zmigavci rade sporije ,pitam zasto oni kazu takvi su ti ruski releji pa hebiga i pre je bio ruski pa radio normalno.